Avensis "98 brak podświetlenia zegarów(i światła w kabinie)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie - tablica jest czarna , kontrolki świecą- nie działa również ściemniacz w kabinie a działają lampki przy lusterku. Czy jest jakiś bezpiecznik za to odpowiedzialny? prosze o odpowedz czego szukać? z góry dziekuje.

DOME jest chyba pod maska.
Jaki sciemniacz w kabinie????????

oświetlenie kabiny składa sie z 2 lampeczek włączanych pstryczkami umieszczonych w schowku nad lusterkiem wstecznym (i te działają )oraz lampy na środku podsufitki, która ma przełącznik ON, OFF i DOOR i w tym położeniu światło po otwarciu drzwi sie zapala a po zamknięciu stopniowo gaśnie (to właśnie nazwałem ściemniacz)

Cytat:
2009-02-26 18:23:47, j234 pisze:
oświetlenie kabiny składa sie z 2 lampeczek włączanych pstryczkami umieszczonych w schowku nad lusterkiem wstecznym (i te działają )oraz lampy na środku podsufitki, która ma przełącznik ON, OFF i DOOR i w tym położeniu światło po otwarciu drzwi sie zapala a po zamknięciu stopniowo gaśnie (to właśnie nazwałem ściemniacz)

Ok niech bedzie sciemniacz
No to jak nizej bezpiecznik........

Jeśli podświetlenie zegarów nie działa to z pewnością żaróweczki potrafią przepalić się naraz i dotego w miarę często

światło w kabinie 'zrobiłem' kupując nową żarówkę (poprzednia co ciekawe wierzcie lub nie, nie świeciła choć mierzona omomierzem miała przejście i wyglądała na dobrą). bezpieczniki sprawdziłem wszystkie były OK (no chyba nie będą jak ta żarówka) nic nie pomogło na podświetlenie tablicy zegarów. Na krótko podłączyłem 12V pod żaróweczki i świecą wszystkie 5. wygląda że to jakiś el. na płycie pod zegarami ale nie potrafię jej zdjąć a z zewnątrz wszystko jest w pożądku. Tam też jest 'ściemniacz' od jasności podświetlenia zegarów - może on? jakieś sugestje?

Cytat:
2009-02-27 18:32:40, j234 pisze:
światło w kabinie 'zrobiłem' kupując nową żarówkę (poprzednia co ciekawe wierzcie lub nie, nie świeciła choć mierzona omomierzem miała przejście i wyglądała na dobrą). bezpieczniki sprawdziłem wszystkie były OK (no chyba nie będą jak ta żarówka) nic nie pomogło na podświetlenie tablicy zegarów. Na krótko podłączyłem 12V pod żaróweczki i świecą wszystkie 5. wygląda że to jakiś el. na płycie pod zegarami ale nie potrafię jej zdjąć a z zewnątrz wszystko jest w pożądku. Tam też jest 'ściemniacz' od jasności podświetlenia zegarów - może on? jakieś sugestje?

A moze sciemniacz masz na minimum ubn

Z bezpieczników to mógłby być chyba tylko:
TAIL 10 A (znajduje się w desce rozdzielczej - na wysokości lewego kolana kierowcy za tym małym otwieranym schowkiem).
Jego opis to:
Światła pozycyjne tylne, oświetlenie tablicy rejestracyjnej, radiodtwarzacz, zmywacze reflektorów, podświetlenie tablicy przyrządów, światła przeciwmgielne tylne, światła pozycyjne przednie.

Więc gdyby to był on to sporo innych rzeczy też by nie działało. Na wszelki wypadek możesz zajrzeć.

Opis bezpieczników masz na ostatniej stronie instrukcji obsługi auta. Instrukcje można nawet ściągnać z netu.

Ani TAIL, ani DOME, ani nawet GAUGE (przy którym wyczytałem że odpowiada za liczniki i wskazniki)- wszystkie są OK - sprawdziłem wszystkie pozostałe i w bezpiecznikach jest pożadek i wszystkie działają nawet zapasowe uzupełniłem. podświetlenie zegarów jest jedyną rzeczą która nie działa a to by wskazywało na zestaw z zegarami(chyba).

Cytat:
2009-02-27 20:17:16, Bigelektron pisze:
A moze sciemniacz masz na minimum ubn

Dla ciebie specjalnie tlumacze ze sciemniacz to regulator jasnosci oswietlenia deski rozdzielczej a nie lampka podsufitowa

Jam mam taki problem:
Przestały działać zegary tzn. nie ma podświetlenia, wszystkie wskaźniki leżą, nie wyświetla kilometrów. Działają tylko te kontrolki które są przy włączaniu zapłonu.
A dziej się to Avensis 1.8 z 2001r