Jak sprawdzić czujnik ABS ?? I małe problemy z zawieszeniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam następujący problem;/ Przed nowym rokiem wymieniałem wszystkie amorki + sprężyny z tyłu do tego w warsztacie poprosiłem o wymianę tarcz hamulcowych.
Co się stało ?!?
A no powiedzieli mi tak:
-Ma pan uszkodzony czujnik ABS i chcieli mi go wstawić ale zakup nowego to około 250-300zł
Chcę go wymienić ale na używany czy mam jakąś możliwość aby po zakupie czujnika na "złomowisku"/"szrocie" sprawdzić czy jest sprawny ?? Jakimiś urządzeniami typu np. miernikiem coś w tym stylu.

No i 2 problem to taki że chłopaki z warsztatu wymienili mi tylne amorki i sprężyny a teraz jak jadę powoli tak do 30-40km/h samochód się buja. Jest to łatwo wyczuwalne Jaka może być przyczyna tego ?

[ wiadomość edytowana przez: Klawisz-84 dnia 2009-03-12 16:53:08 ]

[ wiadomość edytowana przez: Klawisz-84 dnia 2009-03-12 16:55:57 ]

Proszę o poprawienie tytułu na taki, który ukazuje Twoje pytanie(a). W przeciwnym razie zamykam wątek.

[ wiadomość edytowana przez: slawcek dnia 2009-03-12 16:51:36 ]

850 do 1 kohma - rezystancja czujnika, można kupić na szrocie, ok. stówki krzyczą. Możesz pytać o czujnik również od fiesty, mondeo. Od Fiesty będzie miał dłuższy kabelek.
Jeśli faktycznie jest ubity i nic nie pokazuje omomierz to najprawdopodobniej ktoś chciał go wyciągnąć poprzez pokręcanie obudowy, tak na marginesie.

A co może być przyczyną tego kołysania się tyłu auta ??
Bo sprawdzałem czy może czegoś nie dokręcili ale tam było ok ;/
Amorki są średniej firmy TRW a sprężyny nie pamiętam ale też ze średniej półki.
A może źle je ustawili pod względem śrub ? Jedna za mocno dokręcona a druga za mało ??
Orientuje się ktoś??

a masz dobrze wyważone koła albo nie masz za malo wiatru w nich?