Blacha za tarczą hamulcową

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie dotyczącą właśnie tej blachy która jest zamocowana za tarczą hamulcową, z pewnych powodów musiałem ją wyrzucić. teraz pytanie, za co ona odpowiada? czy to że będę jeździł bez niej może czymś grozić?

chroni przed brudem piachem itp

z pewnych powodów??? a dlaczego? blacha powinna tam być a kolega pawel12356 dobrze napisał

Dokładnie tak jak koledzy napisali. A wyrzucanie kolejnych elementów z układu hamulcowego może w pewnym momencie stać się dla ciebie niebezpieczne.

bo była tak zżarta przez rdze że ledwo się trzymała na jednej śrubie, wiec podejrzewam że większym zagrożeniem byłaby dla mnie, niż brud, urywając się i wpadając w zacisk.

To postaraj się kupić nową. Układ hamulcowy powinien być jednak sprawny i kompletny.

da sie bez tej osłony jezdzic

nawet chłodzenie bedzie lepsze

ja bym sie jej brakiem specjalnie nie przejmował

też właśnie chyba tak zrobię, co jakiś czas zajrzę czy się bardzo zacisk zabrudził w miarę potrzeby wyczyszczę. Dzięki

Spory czas jezdze juz bez jednej takowej oslonki. Jak narazie wszystko chula bez zarzutow.

Z tego co się orientuję to wiele modeli aut fabrycznie nie ma w ogóle takich osłon. Moje przerdzewiały po 180kkm i wydawały bardzo dziwne dźwięki... Próbowałem dokupić je, ale to po prostu niemożliwe. Na szczęście jak wziąłem się za to okazalo się, że wystarczy podkładki z cienkiej blachy dorobić o dużej średnicy i na razie się trzymają. Ale dzień kiedy powędrują na złom jest chyba bliski. Reasumując, chyba spokojnie można je wypierdzielić