Beben czy piasta?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co bardziej prawdopodobne przy luzie na tylnych kolach po wymianie lozysk?
Beben? (potwornie zardzewiały,widac ze dawno nie wymieniany)
Piasta? (na oko OK)

łożysko?

Ja mialem problem z piasta ciezko powiedziec nie widzac tego

Na lozysku nowym i starym jest luz.Powstal po wymianie szczek na nowe.

Przed odkreceniem tej duzej nakretki w celu zdjecia bebna luzu nie bylo.Ale po wymianie szczek na starym lozysku po skreceniu tego do kupy pojawil sie luz a lozyska zaczelu huczec.Wiec kupilem nowe,nabilem bierznie,wymienilem,nie huczą ale luz został.Wchodza na piaste ciezko.Za to beben jest w masakrycznym stanie.Strasznie pordzewiały.

[ wiadomość edytowana przez: Przemm dnia 2007-06-08 16:32:32 ]

Dobij mocniej lozysko! Lub moze przy wymianie biezni jakaś podkładka Tobie wypadła, nie wim jak to jest w essim bo tylko co z tyłu robiłem to wymieniałem cylinderki, i po złozeniu też był luz to młotek i rurka dobiłem i kluczem wiekszym za pomocą nogi dokreciłem i wszystko w porzo od 3 lat.

Juz kupiłem bebny.150zł 4max czy jakos tak.Zmieniłem i narazie luzu nie ma.Poczekam az sie tam wszystko ulozy i wtedy bedzie wiadomo.

Witam spróbuj dokręcić śrubę tą dużą luz powinien zniknąć po wymianie łożyska niby masz wszystko dokręcone a po przejechaniu paru km lubi się tam coś zluzować i trzeba ponownie dociągnąć

I jak tam luz zniknął ?? Bo mam podobny problem. Czy jest tylko jeden rozmiar bebna w mk7 hatchback ?

Są dwa rozmiary bębnów 180 i 203 mm.

[ wiadomość edytowana przez: jerico dnia 2009-03-12 19:46:24 ]

A można zdemontowac z bebna samą bieżnię czy cały beben trzeba wymienić ?

Gdy kupiłes nowe łozysko i załozyłes je na beben i piaste to luz mógł powstac tylko na piascie,bo na beben łozysko sie nabija az do granicy nie powinno lekko wejsc jesli tak sie stało to masz beben do wymiany.
Luz powstały na piascie wzioł sie z niedokrecenia i spasowania łozyska przy wczesniejszej wymianie,po polskiemu ktos za słabo dokrecił srube blokujaca i łozysko wyrobiło piaste.

Cytat:
2009-03-12 20:19:03, xymoxjim pisze:
A można zdemontowac z bebna samą bieżnię czy cały beben trzeba wymienić ?

Tak można, kupując łożyska dostajesz komplet. Pamiętaj, że bieżnie wychodzą w dwóch kierunkach. Pomiędzy nimi jest dystans powstały z podtoczeń pod łożyska.