Check engine avensis 2003.08

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem z check engine w avensis 1,8 vvti. w aso carter gdansk powiedzieli ze jest uszkodzony kolektor ssacy koszt 5000, nie wymienilem blad skasowali, a po okolo 100 km pojawil sie ponownie. Po kolejnej wizycie w aso stwierdzili ze jest uszkodzona sonda lambda tlenu koszt 1000 pln. nie wymienilem. Z kolei jak robilem okresowy przeglad techniczny sprawdzali emisje spalin i dowiedzialem sie ze jezeli bylaby to sonda tlenu to bym nie przeszedl badan diagnostycznych. Jest cos dziwnego a moze normalnego nie jestem specem, po zdjeciu klem akumulatora kontrolka check engine znika lecz po ok 100 km powraca. Auto nie jest slabsze i wiecej nie pali.

Jaki kod bledu??

fajnie, liczylem ze sie odezwiesz. Dzisiaj rano odwiedzilem aso gdzie sprawdzali mi ten blad, kod bledu to P0136- OXYGEN SENSOR CIRCIUIT MULFUNNCTION (BANK 1 SENSOR 2), niby sprawa jasna ale na moje jezeli nie ma zadnych objawow negatywnych wieksze zuzycie paliwa badz silnik sie nie wkreca to wydaje mi sie to lekko nieprawdopodobne ze jest to sonda tlenu, no ale nie ja jestem specem w tej dziedzinie.

Cytat:
2009-03-12 11:43:11, valdi77 pisze:
fajnie, liczylem ze sie odezwiesz. Dzisiaj rano odwiedzilem aso gdzie sprawdzali mi ten blad, kod bledu to P0136- OXYGEN SENSOR CIRCIUIT MULFUNNCTION (BANK 1 SENSOR 2), niby sprawa jasna ale na moje jezeli nie ma zadnych objawow negatywnych wieksze zuzycie paliwa badz silnik sie nie wkreca to wydaje mi sie to lekko nieprawdopodobne ze jest to sonda tlenu, no ale nie ja jestem specem w tej dziedzinie.

To jest obwod sondy za katalizatorem,jaki masz silnik 1.8 czy 2.0
Obwod tzn ze albo sonda albo instalacja od ECU do sondy,trzeba wykonac pomiary aby zdiagnozowac co jest przyczyna
Czasami usterka sondy za katem nie wywoluje zadnych objawow,a czasami trzesie silnikiem na biegu jalowym.Glownie sonda za katalizatorem jest po to aby oceniac sprawnosc katalizatora.
To tak jak z kolami sa przykrecone na 4 szpilkach,ale jak odkrecisz 1 albo 2 po przekatnej to nie poczujesz roznicy w prowadzeniu auta,co nie znaczy ze tak mozna jezdzic.

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2009-03-12 18:48:56 ]

dzieki za odpowiedz, co do silnika to 1,8 no i nie ma zadnych objawow, nie trzesie na jalowym. jezeli jest to sanda za katalizatorem to powinna sie znajdowac w ukl wydechowym ??? czy isnieje mozliwosc uszkodzenia mechanicznego owego obwodu oraz samej sondy, pozatym inny "fachura " powiedzial mi ze jest to blad ktory tkwi gleboko w komputerze i trzeba go tylko wydobyc no i skasowac ale tak porzadnie . ale wychodzi na to ze musze sie udac do innego aso w celu weryfikacji moze oni mi powiedza ze mam silnik do wymiany . zastanawia mnie jeszce tylko to ze po odlaczeniu zasilania problem znika, czy w tym czasie sonda dokonuje pomiarow sprawnosci kat przelicza i wskazuje ze cos jest nie halo.
Pozdrawiam