Mega zaczepiste spryskiwacze... :) Tuning :D

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hello.

Po mega wypaśnych wycieraczkach, które nadają się do naprawy (Mechanizm) przyszła pora na dysze... W Skodach spryskiwacze fantastycznie rozpylają delikatną mgiełkę...

Sprawdziłem cenę dysz.

Idealne od Fabii kosztują niecałe 15 zł / sztuka.

Są małe i niskie... Nie będą się negatywnie wyróżniać...

Pytanie... Co zrobić z ciśnieniem... Mocniejsza pompka... ? Od czego ? Ile trzeba przerabiać ?

Raz jak mi się jedna dysza zapchała, to druga miała świetne ciśnienie... Jednak to trwało tylko chwilę

Biorę się za auto, każda wskazówka cenna

Pozdro

Sprawdź cenę pompki z Fabii

Ponad 100 zł

Seryjna pompka powinna "wydolić".
Jeśli nie, polecam nabyć zestaw HotShot from Webasto za całe 140 czy 150 zł w promocji i "wydłubać" z niego samą pompkę.

Ciśnienie ma takie, że z powodzeniem sprawdza się jako zestaw spryskiwaczy lamp przednich, wiec w przypadku spryskiwacza szyb będzie aż nadto dobra

Pozdrawiam - SpeedR

SpeedR jak ksenony

Mam zestaw kompletny i mam chęć podrutować

Poszukaj pompki od W123 albo W124.
Na szrotach znajdziesz tego od groma.

ale po co od razu zmieniac pompke..zalozyc te dysze najpierw i zobaczyc jak dziala.. by the way...wycieraczki mi slabo zgarniaja a do tego towarzyszy temu wiadomy wqrwiajacy odglos..zmiana samych pior nie pomogla (siakies bosche) czy wymiana mechanizmu i ramion zalatwi sprawe waszym zdaniem czy raczej to piora sa gowniane i szukac innych?

Cytat:
2006-12-27 12:13:34, qbaj pisze:
...wycieraczki mi slabo zgarniaja a do tego towarzyszy temu wiadomy wqrwiajacy odglos..zmiana samych pior nie pomogla (siakies bosche) czy wymiana mechanizmu i ramion zalatwi sprawe waszym zdaniem czy raczej to piora sa gowniane i szukac innych?

W przypadku niepokrzywionych ramion i nierozwalonego mechanizmu (u mnie ktoś próbował ukraść ramię i cuś pęknęło...nie było normalnego dociska) ...na 96% wina leży w samych piórach...żeby malkontenci nie mieli teraz pożywki...coś ogólnie z tym faktem jest nie tak...bo to problem naprawdę wielomarkowy!! (czyli nie tylko daewoo a już na 100% nie tylko espero! )

tez uwazam ze powinienes najpierw zamontowac te spryskiwacze -sprawdzic jak to chodzi a dopiero wtedy pompke wymieniać,mi sie wydaje ze cisnienie w naszych spryskiwaczach niejest takie najgorsze a w Skodach(np Fabi) faktycznie spryskiwanie szyby taką mgiełką jest znacznie wygodniejsze i napewno wydajniejsze

Cytat:
2006-12-27 12:22:37, bogdan1 pisze:
W przypadku niepokrzywionych ramion i nierozwalonego mechanizmu (u mnie ktoś próbował ukraść ramię i cuś pęknęło...nie było normalnego dociska) ...na 96% wina leży w samych piórach...żeby malkontenci nie mieli teraz pożywki...coś ogólnie z tym faktem jest nie tak...bo to problem naprawdę wielomarkowy!! (czyli nie tylko daewoo a już na 100% nie tylko espero! )

bodzio..mechanizm i ramiona maja 195kkm..mowimy o stanie anabiozy maja 15stopniowe luzy...natomiast wcale nie jest przekonany ze to owe luzy powoduja taka kijowa prace wycieraczek stad moje dociekania

Cytat:
2006-12-27 13:07:08, qbaj pisze:
bodzio..mechanizm i ramiona maja 195kkm..mowimy o stanie anabiozy maja 15stopniowe luzy...natomiast wcale nie jest przekonany ze to owe luzy powoduja taka kijowa prace wycieraczek stad moje dociekania

Jesli masz kilka cm luzu na swozniach - tzn, potrafisz nimi podrygotać, to to jest mechanizm i wymaga conajmniej renowacji. Piora przez to nie sa odpowiednio dociskane i pod zlym katem na szybie, stad mizerne efekty, pewnie Ci piora przepuszczaja wode, albo nie zbieraja w ogole, albo rozmazuja - jedno z trzech, czasami mix-kombo

Cytat:
2006-12-27 13:13:03, Cwikus pisze:
Jesli masz kilka cm luzu na swozniach - tzn, potrafisz nimi podrygotać, to to jest mechanizm i wymaga conajmniej renowacji. Piora przez to nie sa odpowiednio dociskane i pod zlym katem na szybie, stad mizerne efekty, pewnie Ci piora przepuszczaja wode, albo nie zbieraja w ogole, albo rozmazuja - jedno z trzech, czasami mix-kombo

no dobra to wymieniam a same ramiona tez warto? czy sprezyny dociskajace ramiona tez moga juz kijowo dociskac? bo ramie kosztuje 20zeta a i tak pewnie przy zdejmowaniu sie jeszcze poturbuja

Najpierw podłączę spryski, zobaczymy jak będzie lało.

Kuba co mi się w temat wcisnąłeś

Zolti, a może byś tak kolegom pozałatwiał take spryskiwaczki? Byłbym może i chętny jeżeli pasują bez większych probleemów (np. zmiany maski silnika na tą od fabii )

właśnie ....

jak będę dobrze działać i przeróbka nie będzie gigantyczna to ja się piszę na to

Przetestuje na własnej dupie i możemy działać.

Nie mówię nie.

Trzeba się dzielić

Jak nie płynnymi ananasami z blondynkami, to spryskiwaczami

czekam pilnie na efekty ;]

w razie niepowodzenia wynikającego ze słabej pompki można zamontować drugą - nasze zbiorniczki (wersja bez abs) mają miejsce na drugą pompkę - wystarczy zapodać osobne pompki do każdej dyszy i powinno hulać. Zresztą co tu dużo gadać - ja tak mam i jest super.

Citroen Xsara tez takie cus ma... jak chlupnie.. to na caaałą szybe.. i wcale nie musi miec duzego cisnienia.

Cytat:
2006-12-27 19:02:55, Czarek_Rej pisze:
Citroen Xsara tez takie cus ma... jak chlupnie.. to na caaałą szybe.. i wcale nie musi miec duzego cisnienia.

tak ale takie pewnie są droższe, wystarczą bylejakie z 2 dyszami ja ma mam takie chyba od feli po parę zl szt. i jest ok. jak nie były dobrze ustawione to aż na dach i tylną szybę się lało i to na org. pompce.