MkVI 16V Po wysprzęgleniu przełącza sie sam z LPG na benzyne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Na wstepnie zaznaczam ze szukałem podobnego problemu jednak w wyszukiwarce jest tylko przełazcnik zespolony po raz10000. ale do rzeczy: Mam essiego Mk VI 1,6 16V LPG II generacja i po wysprzęgleniu sam przełącza sie na benzyne tzn:
Jade sobie na LPG i naciskam sprzęgło wrzucam bieg puszczam sprzęgło i okazuje sie samochód juz jedze na benzynie i czasem mocno nim szarpie. poprostu jak naciskam sprzęglo to przelacza sie na benzyne i czasem nawet gasnie jest bardzo uciązliwe zwłaszcza przy dojezdzaniu do skrzyzowania i popruszaniu se po miescie. czy ktos ma jakspomysł dlaczego tak sie dzieje?

[ wiadomość edytowana przez: krzysiek21op dnia 2009-06-27 14:50:37 ]

Kolego - popraw tytuł na zgodny z regulaminem.

Poza tym w 2 nie ma konputera sterującego przełączaniem gaz-benzyna.
Jest tylko przełącznik gaz-wypalanie(nic)-benzyna więc albo masz zwarę na przełączniku, albo coś z masą. Sprawdź połączenia elektrozaworów do masy i poruszaj kablami przy przełączniku.

A gdzie jest elektrozawór? to jest ten przy butli? czy moze jeszcze jakis inny? moze moje pytania sa banalne ale poprostu sie na tym nie znam

[ wiadomość edytowana przez: krzysiek21op dnia 2009-06-27 14:49:55 ]

nie - przy parowniku (lub wmontowanego do niego) masz zawór gazu. Gdzieś pod maską będziesz miał elektrozawór benzyny.

Jak przełącza na benzynę, to muli auto?
Bo jeśli jedzie normalnie (jak na benzynie), to bym obstawiał prędzej przełącznik. Przy jednoczesnym spalaniu beny i gazu będzie mulił, albo całkiem zgaśnie.

Poza tym parkujesz pod chmurką czy w garażu?

[ wiadomość edytowana przez: przemkowal dnia 2009-06-27 15:00:25 ]

jak przełącza sie na benzyne to nawet o tym nie wiem( nic nie muli tylko czasem obroty spadna do 700 obr/min i potem wrócą do normy ale jak nie popatrze na obrotomierz albo na przełacznik LPG - benzyna - jak jedzie na Pb to wtedy sie nie swieca lampki to nawet nie wiem ze jade na benyznie czy na gazie) dzieje sie to tylko wtedy gdy puszczam sprzęgło dodam ze problem jest częsty ale nie dzieje sie to za każdym razem. aha i wymienialem przewody wysokiego napiecia i chwile pozniej ( albo nawet od tego czasu) dzieją sie te dziwne rzeczy. Czy to moze miec zwiazek z przewodami? bo wymieniel na dokladnie takie same na jakich jezdzilem wczesniej.

ja miałem u siebie dokładnie takie same objawy, wymieniłem sterownik ( przełącznik ) i jest w porządku.

Jak dla mnie, to coś z przełącznikiem się dzieje.
Sprawdź czy kable od przełącznika nie są gdzieś zaplątane przy pedale sprzęgła.

co kabli zaplątanych przy sprzęgle to chyba nie ma mowy - sprawdzałem. Ale co Stychu mówiles o tym sterowniku? ile to kosztuje i jak sie to wymienia. a moze da sie jakos zresetowac ten sterownik?

Sterownik to za dużo powiedziane.
To jest ten przełącznik którym przełączasz gaz-benzyna.
Poszukaj na allegro - nie są drogie.