Klima nie załącza się chociaż ciśnienie jest ok

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Ponieważ zaczyna robić się gorąco postanowiłem w nowym starym esperaku sprawdzić dlaczego nie działa klima.
Byłem u gościa który sprawdził i zmierzył ciśnienie i po podłączeniu aparatury stwierdził że jest ok, układ jest szczelny i klima powinna startować (przynajmniej na chwilę). Jednak nie startuje
Ćiśnienie jest prawidłowe, dioda przy włączniku się zapala ale nie startuje. Czy ktoś wie jak i co należałoby po kolei sprawdzić ? Co najczęściej niedomaga w takich przypadkach, i gdzie są różne czujniki.
Niestety w mojej okolicy nie ma raczej specjalistów od klimatyzacji samochodowej więc muszę próbować zdiagnozować to we własnym zakresie

Jeżeli ciśnienie jest ok proponuję spiąć na krótko czujnik niskiego ciśnienia (na początek). Jeżeli obwody elektryczne są w porządku powinna się załączyć. Jeżeli nie,musisz sprawdzić wszystkie połączenia elektryczne.Jak,odpowiem ci w kolejnym poście

Cytat:
2006-04-21 20:55:50, JaRabbit pisze:
Jeżeli ciśnienie jest ok proponuję spiąć na krótko czujnik niskiego ciśnienia (na początek). Jeżeli obwody elektryczne są w porządku powinna się załączyć. Jeżeli nie,musisz sprawdzić wszystkie połączenia elektryczne.Jak,odpowiem ci w kolejnym poście

Ten czujnik jest gdzieś w widocznym miejscu ? Rozumiem że jeśli załączy po zwarciu kabli od tego czujnika to jest on uszkodzony ?
Dzięki !

Czujnik jest po stronie filtra powietrza,a dokładniej pod rurą między chłodnicą a temostatem.Jest na rurce wychodzącej ze skraplacza.Dochodzi do niego kostka z 2 kabelkami.Zrób mostek na tej kostce i sprawdź czy działa.

czujnik niskiego ciśnienia

Free Image Hosting at www.ImageShack.us" target="_blank">***

Prozaiczną przyczyną braku załączania sprężarki może być luźna lub zaśniedziała kostka na wiązce elektrycznej prowadzącej do sprężarki. Sprawdź w pierwszej kolejności to.

Cytat:
2006-04-22 13:53:23, SlawekH pisze:
Prozaiczną przyczyną braku załączania sprężarki może być luźna lub zaśniedziała kostka na wiązce elektrycznej prowadzącej do sprężarki. Sprawdź w pierwszej kolejności to.

To może być właśnie przyczyną że ci klima nie działa, u mnie było to samo były zaśniedziałe styki, klima u mnie przez około 2 miesiące nie pracowała.

Dokładnie!
U mnie też był problem z przewodem, który zaśniedział.
Dałem przez to zarobic elektrykowi, a sprawa była raczej dość banalna

Odkopie i zapytam
Jakie cisnienie powinno byc w ukladzie ??
Lub przy jakim minimalnym cisnieniu powinna sie zalaczyc ?

Ciśnienie, jeśli nie załączona sprężarka, zależy od temperatury zewnętrznej około 6atm.

Cytat:
2011-05-23 19:50:04, certiif pisze:
Ciśnienie, jeśli nie załączona sprężarka, zależy od temperatury zewnętrznej około 6atm.

Czyli moje 2,5atm moze podawać taki objaw ?

Powinno być więcej niż 3,5 atm

Cytat:
2011-05-24 14:56:26, certiif pisze:
Powinno być więcej niż 3,5 atm

A zanim dobije czynnika to da sie na "krotko" sprawdzic czy to tylko kwestia cisnienia ?

Tak jak niżej napisane, połącz czujnik niskiego ciśnienia na " krótko" i jeśli to była niewystarczającego napełnienia układu... sprężarka powinna zadziałać.

Cytat:
2011-05-24 20:21:05, certiif pisze:
Tak jak niżej napisane, połącz czujnik niskiego ciśnienia na " krótko" i jeśli to była niewystarczającego napełnienia układu... sprężarka powinna zadziałać.

Dzięki za poradę. Klima startuje ! Teraz tylko dobić no i sprawdzić szczelność, bo gdzieś przez rok musiało uciec.