Pływak w zbiorniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć!

Czy u Was ten pływak też czasami dziwnie wskazuje poziom paliwa w zbiorniku? Mam 1/4 baku, czasami jednak bardzo dlugo od uruchomienia auta wskazówka spoczywa na całkowitym zerze. A potem nagle w górę, w trakcie jazdy, ale po kilku kilometrach jak pół miasta przejadę! Czy to z powodu tych nylonowych filtrów paliwa po wymianie pompy? Bo w fabrycznej to taka stalowa siateczka tam była...

Pozdr.,
Wrolo

To ˝normalne˝ w Esperaku ( u mnie jest to samo

A jak jadę szybko to wskazuje więcej , już nie raz się naciołem --- Na podstawie wskaźnika uznałem że przejade założoną trase (wskazówka na pierwszej kresce)(ok.60km.) a tu po 15 km. wskazówka prawie leżała ?!!!!?

No wlasnie, jak to jest w Esperaku zrobione (czy moze zwalone)? Do jakiego samochodu nie wsiade to wskazowka paliwa idze do gory, w jednych szybciej, w drugich wolniej, ale wyraznie widac, jak sie podnosi. W Espero niestety czesto jest tak, ze przez chwile (dluzsza)w ogole sie nie rusza, potem niezauwazalnie ruszy sie do gory... dlaczego ona dziala tak wolno?!

Ja się nie wypowiem, ani nic nie poradzę, gdyż u mnie wszystko działa tak jak powinno

A i tak najfajniej jest w Nubirce, bo tam wskaźnik nie opada po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i cały czas wiesz ile masz wachy

Cytat:
najfajniej jest w Nubirce, bo tam wskaźnik nie opada po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i cały czas wiesz ile masz wachy

Ta...
I złodziej który się przechadza obok takiej Nubirki też wie ile jest w niej wachy i w nocy przedziurawia w niej zbiornik paliwa i zlewa sobie wachę - znam takie przypadki - spotkałem się z tym już nie raz....

A co do samego wskazywania poziomu wachy w trakcie jazdy to u mnie jest dokładnie to samo!
Mało tego!
Pół roku temu wymieniłem pływak na nowy (bo poprzedni był tak skorodowany że szlak go trafił) i po tej wymianie nadal ta sama sytuacja!

Wskaźnik wskazuje jak mu się podoba, a przeważnie odzwierciedla się to w następujące sposoby:

1. wskazówka w czasie jazdy stoi na pierwszej kresce od dołu - tankuję więc za tem wachę za 50pln i po zatankowaniu wskazówka opada całkowicie na sam doł....
LUB
2. wskazówka w czasie jazdy stoi na pierwszej kresce od dołu - tankuję więc za tem wachę za 50pln i po zatankowaniu wskazówka leci na samą górę mało co nie wypadnie poza podziałkę!

W gruncie rzeczy nigdy tak do końca nie wiem ile mam benzyny i zawsze robię to "na ucho" - bujam samochodem jednocześnie przystawiająć ucho w okolice baku by sprawdzić po dźwięku pluskającej w nim benzyny ile jej tam jeszcze jest....

Nie wiem co Wy macie z tymi pływakami
U mnie wskazuje z aptekarską niemal dokładnością.
Jak już się czegoś czepiać, to "podnoszenie się" wskazówki po włączeniu zapłonu mogłoby trwać trochę krócej - zwłaszcza przy pełnym zbiorniku...

Cytat:
2004-03-22 14:22:46, ŁUKASZ_GAJER pisze:
Cytat:
najfajniej jest w Nubirce, bo tam wskaźnik nie opada po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i cały czas wiesz ile masz wachy

Ta...
I złodziej który się przechadza obok takiej Nubirki też wie ile jest w niej wachy i w nocy przedziurawia w niej zbiornik paliwa i zlewa sobie wachę - znam takie przypadki - spotkałem się z tym już nie raz....

No bez przesady. Z reguły ludzie mają trochę benzyny w samochodzie, więc jeśli ma ktoś ściągać wachę to tak czy inaczej to zrobi

Odgrzebuje trupa

Dzisiaj po zatankowaniu wskaznik opadl na sam dol i nie bardzo ma ochote wstac. Stad moje pytanie gdzie wogole jest ten plywak zeby go sprawdzic/wymienic.

Jakbym ktos mial numer katalogowy to tez bym byl wdzieczny

Czujnik poziomu paliwa do samochodów Daewoo Nexia i Espero
Mierzy ilość paliwa w zbiorniku i współpracuje z wskaźnikiem poziomu paliwa na desce rozdzielczej
Produkt oryginalny Daewoo
Nr kat 96222265
Uwaga : Wstępują dwa rodzaje - mocowany na 3 lu 5 śrub. Zaznacz w zamówieniu który potrzebujesz

Ilość: 1

Cena: 48.80 PLN

Wszystko fajnie a gdzie on w samochodzie?

w baku odchylasz tylnie siedzenie i masz do niego dostep, jest pompa z plywakiem (oczywiscie musisz ja wykrecic z baku)

Jesteś pewny ?????

jest na dole baku
dostep z kanału lub podnosnika

chyba ze jestes bardzo szczupły i gietki jak waż

Cytat:
2009-04-09 09:56:18, pawel12356 pisze:
jest na dole baku dostep z kanału lub podnosnika

Cytat:
2009-04-09 09:56:18, pawel12356 pisze:
jest na dole baku dostep z kanału lub podnosnika chyba ze jestes bardzo szczupły i gietki jak waż

plywak jest w baku i tego jestem pewien, jestem tez pewien ze zeby sie dostac do pompy i plywaka trzeba siedzenie tylnie wyciagnac lub odchylic.
Do czego ty chcesz sie z kanalu lub podnosnika dostac ?

wiec co jest na dole baku?
przykrecone i przewody do tego dochodza?

weź najpierw jakąś szczotką styki przeczyść od czujnika i powinno zacząć działać - ja tak zrobiłem ze 2 lata temu i wszystko hula do tej pory, a też wskazówka nie reagowała na ilość paliwa.

A gdzie te styki?

ja nie mam pojecia o co im dokladnie chodzi :/ podniesiesz tylnie siedzenie to bedziesz widzial kolniez pompy.

Cytat:
2009-04-10 08:53:27, adamesce pisze:
ja nie mam pojecia o co im dokladnie chodzi :/ podniesiesz tylnie siedzenie to bedziesz widzial kolniez pompy.

Bo co wspólnego ma pompa z czujnikiem poziomu paliwa?

-----------------
czasem tu zaglądam