(MK7) wizyta u mechanika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pytanie chce wymienic w swoim Essim rozzad,pompe wody,olej silnikowy,filtr powietrza,filtr paliwa,uszczelke pod klawiatura i mam do was prosbe poniewaz nie orientuje sie na czesciach chcialbym wiedziec ile kosztuja w/w czesci i ile tak orientacyjnie moga kosztowac mnie te wymiany u mechanika.Mam Essiego 1.8 td kombi z 95r pytam dlatego ze mechanik za sam rozzad zawolal ode mnie 700zl(500zl czesci i 200zl wymiana) aha i mam pytanie czy przy okazji tych wymian warto cos jeszcze wymienic a o czym ja zapomnialem... Chce to wiedziec gdyz nie chce przeplacac bo kazdy grosz sie dla mnie liczy. Z gory dzieki.

Porównaj ceny na allegro...do tego dodaj ok 30-50zł za część jeśli chciałbyś kupować to sam w sklepach motoryzacyjnych...mechaniory mają zniżki więc także na częściach mogą zarobić...200 zł za robociznę to moim zdaniem nie jest bardzo dużo...pzdr

[ wiadomość edytowana przez: tjmdm dnia 2009-08-25 05:37:23 ]

Ja w swoim oprócz tego co napisałeś wymieniłem jeszcze filtr oleju,płyn od wspomagania,chłodniczy i hamulcowy.Koszt zamknął mi się w kwocie 1000 PLN.

Kolego - 500zł za części?
Zapytaj jaki rozrząd i pompa wody.
Sam rozrząd i pompa wody to około 400zł.

Ja za rozrzad,filtry,oleje (w tym castrol edge 10W-60),linke recznego i kompletne sprzeglo Sachs'a dałem 1450,ale czesci po znizkach z intercars'u i robocie u dobrego znajomego,ktory policzyl 250 zl.za dwa dni swoich pracownikow.A fakt,same czesci wyniosly mnie prawie 1200.wiec licz sie z kosztem tym bardziej ze z tego co piszesz nie masz funfli w sklepach moto i mechanikow

witam to znowu ja a wiec byłem rano u tego mechanika i powiedział tak rozrząd, pompa wody, wszystkie filtry,płyn do układu kierowniczego tzn jego wymiana,wymiana oleju silnikowego chce 250zł wiec to chyba nie dużo najgorzej z tym rozrządem no ale cóż trzeba go zrobic i tak 10 miechów od kupienia auta go nie wymieniłem bo z kasa było cienko a jak strzeli to nie dosc ze wydam na nowy silnik to i tak jego wymiana mnie nie ominie....teraz pytanie do was bo jak kolega nizej zauwazył nie mam funfli w sklepach motoryzacyjnych więc chciałbym wiedzieć czy ktoś zna we wrocku jakiś tani sklep z cześciami aha i czy warto zamawiać czesci z allegro? pozdrawiam i dzieki ze odpowiedzi na tamte pytania

poszedł PW

Cytat:
2009-08-25 09:10:58, 1kamyczek pisze:
witam to znowu ja a wiec byłem rano u tego mechanika i powiedział tak rozrząd, pompa wody, wszystkie filtry,płyn do układu kierowniczego tzn jego wymiana,wymiana oleju silnikowego chce 250zł wiec to chyba nie dużo najgorzej z tym rozrządem no ale cóż trzeba go zrobic i tak 10 miechów od kupienia auta go nie wymieniłem

Ja nie wymieniłem 2 lata od zakupu i jeszcze bym pojeździł, gdyby się cholerna pompa wody nie rozsypała po 50-paru tysiącach (nawiasem mówiąc Motorcraft montowany w ASO). Jeśli więc kupowałeś od osoby, której możesz być pewny, że powiedziała Ci prawdę, to patrz na przebieg + ewentualnie wiek paska i jeździj dalej.
Jeśli chodzi o wymianę to ostatnio zapłaciłem w Wawie 875 PLN za wymianę paska (oryginał) i pompy (SKF) - robocizna 280 PLN brutto, ceny części kupionych przez mechanika, więc dość drogie (już po wszystkim znalazłem te same części 100 PLN taniej, ale chodziło o czas).

Pozdrawiam
Maciek

tu masz link do taniego slepu a przy tych kosztach masz za friko wysyłke, http://www.ford-esklep.pl/index.php?cat_id=165, ja tam kupuje i mam taniej niż mechanicy

uszczelniacz wałka rozrządu - warto tez wymienić

dzieki wszystkim za szybkie odpowiedzi namiary na mechanika i na sklep bardzo sie przydały ;] wiedziałem ze mozna na was liczyc ;] no nic trzeba sie brać za robienie essiego ;] pozdrawiam

heh miałem kończyć temat ale mam do was jeszcze jedna prośbe bo znalazłem na alledrogo pare ofert zestawów pasków rozrządu mam do was prośbe czy możecie je zobaczyć i powiedzieć czy warto i jeśli warto to który zestaw wybrać bo CENY KUSZA!!;]
1 jest z mojego miasta wiec miałbym odbiór za free ;] oto link rozrząd wrocław
2.troche droszy ale tez cena daje rade rozrząd 2
3.rozrząd 3
4.uwaga z pompą wody ;p która oczywiście tez musze kupić ;] rozrząd 4 z pompa wody powiedzcie czy warto cos z tego wybrać ;] a i jeszcze jedno czytałem ze Paski Boscha to jakas tandeta ze zrywaja sie szybko to fakty czy mity ;] thx

1 i 2 - ok.
3 - conti czy contitech?
4 - RUVILLA czy RUVILLE