[mkV]Zwarcie po wymianie automatu rozrusznika, akumulator?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Problem wygląda następująco:

Kluczyk wyjęty/w pozycji 0 - aku 12,4V
Kluczyk w pozycji I - aku ok. 12,1V
Kluczyk w pozycji zapłon - napięcie na aku zaczyna w bardzo szybkim tempie spadać. dalej jak do 6V nie trzymałem (ok. 2s).

Miałem problemy z rozrusznikiem więc po kolei wszystko wymieniałem tzn. szczotki, tulejki są nowe praktycznie. Nadal nie chciał odpalać (tylko przygasały kontrolki). Wymieniłem elektromagnes (odwrotnie to się go podłączyć nie da raczej - dluga sruba pradowa, waska stacyjka, krotka zasilanie szczotek) i zaczęły się jaja. Zaraz po założeniu próbowałem odpalić i za każdym razem wyrzucał bendix, robił pół obrotu i dupa kontrolki gasły, wskazówka obrotomierza chciała się obrócić. To zacząłem latać z miernikiem i włąśnie ku mojemu zdziwieniu napięcie na aku spada w pozycji zapłon, czyli teoretycznie nie wina rozrusznika?

Ktoś ma jakieś pojęcie co może być? (Jak chcecie napisać sprawdź masę silnika to powiedzcie gdzie jest w 1.6 CVH bo nie mogę znalezc )

Dzieki

[ wiadomość edytowana przez: 7uk3r0n1n dnia 2009-09-07 21:16:10 ]

[ wiadomość edytowana przez: 7uk3r0n1n dnia 2009-09-10 20:24:48 ]

Masz pewnosc ze rozrusznik sam w sobie nie robi zwarcia na uzwojeniu, lub ktoras szcotka sie nie zgrzała z komutatorem?

Pewnosci nie mam, ale wydaje mi sie, ze na uzwojenie w rozruszniku jest podlaczane napiecie dopiero po przekreceniu kluczyka do konca.. inaczej caly czas by bylo zwarcie (jest przeciez bezposrednio do akumulatora podlaczony)

Posprawdzałęm tu i ówdzie... po 2 dniach po prostu podłączenia, aku nie obciążony 7,4V. Przy podpiętym kablu do rozrusznika jak i odpiętym po włączeniu zapłonu spada do 6,4V (wiem wiem śmieszne wartości). Obstawiam akumulator do wymiany jednak, skoro odłączanie rozrusznika nic nie zmienia. Dobrze kombinuje?

[ wiadomość edytowana przez: 7uk3r0n1n dnia 2009-09-10 20:25:14 ]

[ wiadomość edytowana przez: Blazey dnia 2009-10-04 20:54:11 ]

Dla potomnych, to był akumulator. Nowy prawie nie czuje, że sie kluczyk przekręciło. Case closed