[MKVI] Jak podłączyć zasilanie do gniazdka zapalniczki?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam. chciałbym podłączyć zasilanie takie ażeby wyłączało sie razem z wyłączaniem kluczyka,np tam jak radioodtwarzacz jak jest klucz na "0" to wyłącza sie. i właśnie potrzebuje takiego czegoś do zapalniczki. już podłączałem do zasilania od radia ale jest tam prąd cały czas może ktoś wie w jaki łatwy sposób to można zrobić??

[ wiadomość edytowana przez: Krzysio161 dnia 2009-10-20 14:04:30 ]

[ wiadomość edytowana przez: Krzysio161 dnia 2009-10-20 14:05:05 ]

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2009-10-20 14:23:30 ]
[ powód edycji: Temat ]

Kolega ma zapewne transmiter w zapalniczce

Cytat:
2009-10-20 14:03:54, Krzysio161 pisze:
witam. chciałbym podłączyć zasilanie takie ażeby wyłączało sie razem z wyłączaniem kluczyka,np tam jak radioodtwarzacz jak jest klucz na "0" to wyłącza sie. i właśnie potrzebuje takiego czegoś do zapalniczki. już podłączałem do zasilania od radia ale jest tam prąd cały czas może ktoś wie w jaki łatwy sposób to można zrobić?? [ wiadomość edytowana przez: Krzysio161 dnia 2009-10-20 14:04:30 ] [ wiadomość edytowana przez: Krzysio161 dnia 2009-10-20 14:05:05 ] [ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2009-10-20 14:23:30 ] [ powód edycji: Temat ]

W radiu masz dwa plusy, jeden staly podtrzymanie pamieci, a drugie zasilanie radia, po przekreceniu stacyjki, jesli nic nie bylo przerabiane. Nie znam koloru kabla w oryginalnej instalacji ktory to bedzie plus po stacyjce, ale mozesz wziac miernik i sprawdzac kable. Owego kabla podlaczasz do plusa zapalniczki, odlaczajac uprzednio stalego plusa zapalniczki i wsio.

w zasilaniu od radia mam czerwony,żółty i brązowy. jak podłączyłem "+" do czerwonego a "-" do żółtego to prąd był w zapalniczce i także jak podłączyłem "-" do brązowego to tez był prąd w zapalniczce
Cytat:
warzywisko
Wysłany: 2009-10-20 14:17:18

Kolega ma zapewne transmiter w zapalniczce

widzę że czaisz o co chodzi nie za bardzo chce mi sie za każdym razem ten transmiter wyjmować z gniazda

Minusa nie ruszaj. Radio Ci sie wylacza po przekreceniu kluczyka na 0? jesli tak to szukaj w zasilaniu radia pojawia sie plus po wlaczeniu stacyjki.

tak zgadza się jak kluczyk na "0" to muzyczka nie gra to dokładnie jak to podłączyć ?

zrob tak jak powyzej tylko juz nie wkladaj zapalniczki w gniazdo bo cos zjarasz.

wcześniej to zjarałem bezpiecznik taki ze w zegarku i radiu nie wyświetlały sie cyferki a zasilanie było

Cytat:
2009-10-20 15:03:05, Krzysio161 pisze:
tak zgadza się jak kluczyk na "0" to muzyczka nie gra to dokładnie jak to podłączyć ?

No juz Ci opisalem co i jak wczesniej. Ale ok napisze jeszcze raz, kroczek po kroczku. Potrzebujesz kontrolki lub zarowki 12V z dwoma kabelkami. Jeden z koncow zarowki, lub kontrolki podlaczasz do minusa. Nastepnie bierzesz w reke kostke z zasilaniem radia i pokolei sprawdasz czy ktorys z kabli nie ma zasilania, jesli ktorys nie ma to wlaczasz zaplon i patrzysz czy sie pojawilo, jesli sie nie pojawilo idziesz dalej. Jak juz znajdziesz taki kabelek to przedluzasz go odkrywajac kawalek izolacji, przylutowujac dodatkowy kabel i izolujesz to polaczenie. Nastepnei owy kabelek, ktory dolutowales wpinasz w plusa zapalniczki, uprzednio odlaczajac poprzedniego plusa zapalniczki. Mam nadzieje, ze teraz juz wszystko jasne.

ok. teraz już wszystko jasne. dzięki bardzo