Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2009-05-27 12:01:02 Witam po latach
Astra się nie psuła, czasu brakło i zaniedbałem aktywność na forum... Niestety wracam z problemem, w sumie z dwoma problemami. Pierwszy to dziwne działanie przełączników ogrzewania. Gdy ustawione jest na minimum (zimne) to nic się nie dzieje. Jednak każde przekręcenie powoduje "tyrkotanie". Jakby ktoś chciał włożyć grzebień w wiatraczek. Czasem ciche, czasem głośne. Niezależnie gdzie nakieruję nawiew i z jaka siłą. Ciężko mi zlokalizować dźwięk. Pochodzi on po prostu z deski. Mam już na wymianę zespół przełączników, ale może nie warto wszystkiego rozkręcać? Drugi to złe działanie sprzęgła. Jeżdżę autem 3 lata, więc to nie kwestia nie przyzwyczajenia. Chodzi o szarpanie i problem z ruszaniem na półsprzęgle, szczególnie gdy szybko chcę ruszyć. Ciężko wyczuć moment odpowiedni, albo zawyją koła, albo silnik. Czasem też czuję taką za wielką miękkość w pedale. Zdarza się to głównie na zimnym silniku i przy wilgotnej pogodzie. Jeszcze jedno pytanie przy okazji. Czy można przerzucić poduszkę fotela z jednego do innego? Otwory by były, ale czy można to samemu zrobić? Pozdrawiam Marcin [ wiadomość edytowana przez: NAZAR dnia 2009-05-27 12:38:21 ] |
CHAOSseba RegionAdmin SUBARU WRX Hawk i Ou ... Kluczbork / Duisburg | 2009-05-27 20:10:07 u mnie tez tak tarabani-po zalonczeniu silnnika przez jakies 15-20 sekund potem ustaje----co to kurna jest-tak jak piszesz jagby ktos tam grzebien wsadzil
czekamy na POMOC znawcöw |
GSI (M) Strażnik Ampera Warszawa | 2009-05-27 20:32:40 Sprzęgło - próbowałeś je podciągnąć. Pedał do góry i kręcimy śrubą w komorze silnika.
|
Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2009-05-28 10:14:23
U mnie to się zaczęło jeszcze w zimie, i niestety przejeździłem czasami zmarznięty Zdarzało się jednak tak jak piszesz, że po chwili przestało... może więc to się u Ciebie rozwinie? Ehh... trzeba będzie chyba tą deskę rozebrać.
Nie, nie próbowałem jeszcze. Nigdy nie miałem takich problemów i nie wiem gdzie to się w ogóle zaczyna. Dzięki za odpowiedzi, czekamy dalej |
Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2009-06-02 22:01:10 Podrzucam |
CHAOSseba RegionAdmin SUBARU WRX Hawk i Ou ... Kluczbork / Duisburg | 2009-06-02 22:03:53 u mnie wyczailem wkoncu co to moze byc te stukanie po zalonczeniu silnika -na 99,9% psuje sie silnik od cd w radiu cdr 500! |
Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2009-06-03 09:05:58 U mnie tak było nawet jak w ogóle radia nie miałem |
Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2009-06-07 10:11:34 To już chyba pamiętam, czemu przestałem tu zaglądać...
Dzięki za "pomoc". |
jan_10 Pełnoprawny Klubowicz Forester 2.0 turbo w ... Poznań | 2009-06-07 15:29:26
tacy jak ty czy innie zaglądaja jak maja problem, problem rozwiazany nie dziela sie jak go usuneły, nie zagladaja jak jest wszystko ok zeby pomoc innym i potem tak jest... 1)Jeżeli sprzęgło sie tak zachowuje to powoli szykuje Ci się wymiana sprzęgła w raz z osprzętem.... 2)Trykot, to jak koledzy sugerowali odłączaj pokolei różne urządzenia (przez biezpieczniki czy cos) i bedziesz wiedział.. u mnie był taki odgłos jak mi silniczek od regulacji świateł szalał i sam podnosił cały czas lampe..... 3) poduche możesz sam przełożyc jezeli miałes instalacje do niej... ale nie wiem czy nie trzeba jej aktywowac w kompie lub usunąc bład jezeli kiedys była.... [ wiadomość edytowana przez: jan_10 dnia 2009-06-07 15:29:53 ] [ wiadomość edytowana przez: jan_10 dnia 2009-06-07 15:32:05 ] |
Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2009-06-07 16:52:05 No proszę. Wystarczyło rzucić hasło i od razu posypały się odpowiedzi... tak ciężko było?
Tak tak, oczywiście. Pasożyt i nic więcej. Choć przez 6 lat swoje tutaj pisałem. To, że nie znam się na mechanice to żadna nowość dla mnie, a nie lubię pisać dla pisania i wklejać tylko kawały do humoru żeby "istnieć". Przestańcie gadać o pasożytach. Bo to jest śmieszne. Już od dawna to było forum wzajemnej adoracji kilku - kilkunastu osób. Zresztą, to widać teraz. Zrypali, że się czepiam, ale wcześniej też nic nie napisali. W każdym razie dziękuje za odpowiedź i pomoc. |
wyckosky Pełnoprawny Klubowicz Zafira B elblag | 2009-06-07 20:12:33 Sprzęgło jest hydrauliczne jeżeli masz 16 zaworowy silnik nie da rady go podciągnąć
Ale lukając do profilu Ciebie to nie dotyczy [ wiadomość edytowana przez: wyckosky dnia 2009-06-07 20:15:53 ] |
YANNOSICK (S) Pełnoprawny Klubowicz Yerseke,Holand | 2009-06-07 21:17:53
Teraz czekamy na szczegółowy opis naprawy. Najlepiej z fotkami. Przyda się innym.... a może za ciężko będzie? |
Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2009-06-07 21:47:16
U mnie jest 8V. Czyli idzie coś załatwić samym podciągnięciem tego sprzęgła?
Tak tak tak. Największy krzykacz, a nic nie wniósł do tematu. Szkoda czasu. Dzięki reszcie za porady. [ wiadomość edytowana przez: Marcys dnia 2009-06-07 21:51:04 ] |
jan_10 Pełnoprawny Klubowicz Forester 2.0 turbo w ... Poznań | 2009-06-07 22:18:42 Ale o jakieś info jak się sprawa potoczyła, rozwiązanie i jakiś opis naprawy poproszę... dla potomnych... |
Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2009-06-07 22:35:35
Jasne, tak miało być i bez "porad" Yanosika |
YANNOSICK (S) Pełnoprawny Klubowicz Yerseke,Holand | 2009-06-07 22:38:59 YANNOSICKA
Drukowanymi, z podwójnym "N" i z szacunkiem! I nie musisz dziękować za ruszenie wątku. |
jan_10 Pełnoprawny Klubowicz Forester 2.0 turbo w ... Poznań | 2009-06-07 22:50:44 a tak swoją droga nie mozna by tego rozbic na 3 problemy zeby sie łatwiej czytało... |
Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2009-06-07 22:56:31
Jest z szacunkiem jest;]
Z jednej strony tak, z drugiej nie byłem pewien czy nie zrobi to bałaganu. Poza tym i tak się zrobił śmietnik z OT, więc na koniec trza będzie to wsio uporządkować |
Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2009-10-30 16:45:44 Witka!
Udało się rozwiązać problem z ogrzewaniem. I nie to, że trwało to 3 miesiące, ale nie było czasu się za to zabrać. Winny tej awarii był silniczek/zaworek przy nagrzewnicy od przełączania obiegu zimny/ciepły. Koszt części 120zł w ASO, usługa w ASO 280zł + płyn chłodniczy, który trzeba spuścić. W sumie 430zł w moim przypadku. Jeżdżąc po różnych magikach ceny podchodziły pod 500zł, bo nie znali problemu, i sporo sobie życzyli za rozwiązanie sprawy. Trzeba niestety zdjąć deskę rozdzielczą do tego. Sam odpuściłem temat. Tutaj jest wątek, który mnie naprowadził: http://astracoupe.pl/forum/viewtopic.php?t=3816&highlight=ogrzewania Jak czytałem potem na Klubie Astry to akurat typowa (choć może nie częsta) usterka. Mam nadzieje, że pomoże. [ wiadomość edytowana przez: Marcys dnia 2009-10-30 16:46:05 ] |