Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2009-11-13 17:15:30 dziś podczas przeglądu doznałem szoku nie ważne były światła, amorki itd ważna była instalacja LPG poproszono mnie o wszystkie dokumenty od instalacji ( po 3,5 roku używania Esperaka nigdy nic mi takiego nie było potrzebne ) ja nic takiego niestety nie miałem i tu padło "proszę pokazać zbiornik" koleś się nachylił i oznajmił na pana butli nie ma tabliczki znamionowej nic nie poradzę przykro mi przegląd nie ważny!!! pojechałem do gazownika oznajmił nowa butla 400zł +montaż 100zł pojechałem do 2 oznajmił idz do innego na przegląd pojechałem i to samo powiedział niestety takie sa przepisy policja przy kontroli może poprosić o zaświadczenie butli z legalizacją, był na tyle kulturalny ze powiedział gdzie mam jechać pojechałem 30km gosciu pyta o tabliczke znamionową mówię ze niema on jak niema wziął latarkę szmatę poczyścił butle i nr sie znalazł cena zaświadczenia 60zł i dopiero jutro podbije mi przegląd |
Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-11-13 17:50:04 Ja robiłem przegląd na koniec września i potrzebna tylko była homologacja na butlę i co oczywiste wpis w DR. Żadnych innych dokumentów nikt nie wymagał. Pytając diagnosty dlaczego żądają homologacji butli odpowiedział, że nie dawno się przepisy zmieniły i mają taki wymóg. |
Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-11-13 18:40:28
Co kraj to obyczaj Ode mnie wymagali tylko jak napisałem wcześniej homologacji na butlę. Miałem natomiast swego czasu problem z wbiciem instalacji w dowód. Nie wziąłem faktury za montaż z warsztatu gdzie montowany był LPG i wpisu w wydziale komunikacji mi nie zrobili. |
marob90 Daewoo Espero Mysłowice | 2009-11-13 19:00:17 ja miałem to samo, po przeglądzie facet usiadł przy komputerze, spojrzał w dowód i gada"ooo tu jest gaz? papiery poproszę" oczywiście nie miałem, ale sprawdził wszystko co chciał na butli, powiedział że na drugi rok mam mu przynieść dokumenty to sobie uzupełni |
DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2009-11-13 19:27:48 Niedługo żeby dostać przegląd trzeba będzie mieć skończone 80 lat i zgodę obojga rodziców. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2009-11-13 20:01:33
Następnym razem uzupełnię |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2009-11-13 20:18:13
I dobrze. Jak czasem widzę jakimi trupami ludzie usiłują jeździć to mnie krew zalewa ----------------- czasem tu zaglądam |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2009-11-13 20:24:48 ok tylko ze mój to jeszcze nie trup |
rudi Espero Wloclawek | 2009-11-13 21:18:17
no cuż większość esperaków też już wygląda dość nieciekawie a podobno przy widocznej perforacji blach auto nie powinno przejść przeglądu - widocznie "jakoś" ta jakość jednak przechodzi z drugiej strony każdy pewnie chętnie by sobie znacznie nowszy wózek kupił - może nawet nowy jakby rzad dawał po 5 eurasków dopłaty do nowego i gdybyśmy zarabiali ich ze 2-3 tys. mies. ale nie zarabiamy przynajmniej na razie i nie są sądzę abyśmy zarabiali przez najbliższe 15-20 lat niestety |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2009-11-17 17:48:02 Mi pozostaje jeździć bez przeglądu... Nie mam papierów, a nie będę z tego powodu wymieniał butli, bo jakiś burak w rządzie ma za mało kasy w portfelu i wymyślił głupi przepis aby te " mało " sobie uzupełnić... |
rudi Espero Wloclawek | 2009-11-17 19:30:15
no to siła wyższa nic nie poradzisz... w zasadzie przegląd to tylka urzędowa formalność (niestety płatna), taki wyraz troski władz o stan tech. naszych furmanek podobnie jak nakaz jazdy z zapiętym pasie bezpiecz., na światłach w biały dzień itp. czyli stek bzdur poparty ustawami, twórczą statystyką, aktami prawnymi stworzonymi przez armię gnuśnych urzędasów Kosztuje to tyle co papier zużyty do jego wydrukowania to niech lud ma i się stosuje. Chociaż jak dla mnie to jest to samo jakby napislai tak :" ludzie jesteście idiotami i musimy wam powiedzieć, że jazda bez pasów może być niebezpieczna, tudzież używanie niesprawnego auta lub niewłączenie w porę świateł itp.". Niejako przy okazji pojawia się jakże jakże istotny pozytywny aspekt korzyści finasowych dla władzuni gdyż odpowiednie służby mogą zbierać haracz za niemanie - ta troska nie jest tak do końca bezinteresowna. Jednakże niezależnie od powodów odrzucenie tego wyrazu troski może nie być takie beztroskie z wielu powodów ale życzę szczęścia. |
Zzzz Opel astra Torun | 2009-11-17 20:42:18 Ikarus260 uzywana butle z papierami znacznie taniej niz nowa zakupisz na znanym portalu aukcyjnym Esperaki maja przed soba na tyle krotka przyszlosc ze nie oplaca sie inwestowac w nowke butle z 10 letnia dopuszczeniem A w homologacji butli nie ma zadnego zapisu w jakim aucie butla byla zamontowana wiec takie przekladanie jest nie do udowodnienia przez diagnostow czy policyje |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2009-11-17 21:30:32
I tu Was zadziwię bo już nie, miałem to co Manius pojechałem na przegląd w piątek bo był do soboty bez papierów bo od 4 lat ta sama stacja czekałem na wjazd godzinę i musiałem wracać do do mu po papiery od butli bo przepisy sie zmieniły chyba od pazdziernika |
rudi Espero Wloclawek | 2009-11-17 22:13:05
to chyba ja w jakimś innym kraju przegląd robiłem 2 tyg. temu gdyż bez niczego przeszedł przegląd |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2009-11-18 00:19:44
|