[MKVI] co zrobić, żeby wymienić łożysko?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, pytanie pewnie laickie, ale nie znalazlem na nie odpowiedzi, a kto pyta nie bładzi. Czeka mnie ymiana łożyska w tylnym kole, czy oprocz nakretki na piascie chyba na klucz 30'' trzeba odkrecic jeszcze jakies sruby na bębnie??
z gory dzieki

[ wiadomość edytowana przez: sim_on dnia 2009-10-19 21:33:27 ]

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2009-10-19 22:21:52 ]
[ powód edycji: Kolego, regulamin prosi o kontakt wzrokowy z Tobą :) - Temat ]

wymień tez dekielek który trzyma smar jak niechcesz za chwile znów tracić kasy na łozysko... musisz jeszcze poluzować linkę recznego zeby łatwo zszedł bęben... pół godziny i po sprawie

Też mam ten problem. Przy 80kmh huczy bardzo głośno

To dobrze że da się to zrobić samemu. W takim razie niedługo się za to zabiorę

[ wiadomość edytowana przez: Qwet dnia 2009-10-19 21:37:52 ]

i panowie only skf... naprawde warto

apropo łozyska to mi w sklepie z lozyskami gosciu bardzo zachwalal i polecal TIMKEN japonskie. koszt to 62 zeta i narazie 5tkm zrobione i jest OK.

trzeba też wymienić te pierścienie co są bębnie i na nie się nakłąda łożyska, one też się zużywają.

To jest kompletny i nie odłaczny element łozyska, plus symering tylny.

Daj auto mechanikom i zobacz ilu wymieni ten element

bo wszyscy robią na sztuke i dlatego robie co moge sam a jak jade to do kumpla i robie z nim... a wymiana łozyska to pikuś jak cos to podpowiem

również polecam SKF-y

w zeszłym roku wymieniałem w sumie 5 łożysk, bo kupowałem inne i nie wytrzymywały dłużej niż 3 tys. km

sprawdź jeszcze czy ta jakby podkładka w nakrętce samokontrującej jest prosta, bo u mnie np. była taka dziwnie wytarta, a nie we wszystkich zestawach SKF-a są te nakrętki

Witam
Co do samej firmy Timken to powiem tyle że jest lepsza od SKF. Łożyska tej firmy są wsadzane do ciężarówek(piasty kół) bo podobno SKF tam długo nie wytrzymuje natomiast Timken daje radę.
Pozdrawiam

A tak apropo kupowania lozysk to polecam zapytac w sklepach co maja tylko lozyska. Maja bardzo dobre ceny . Nizsze niz sklepy motoryzacyjne.