[MKV] 1.6 16v Stuka zawór. Jak to naprawić?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,mam pytanko i będę szczęśliwy jeśli ktoś mi pomoże
Otóż mam Oriona z 1991 z silnikiem 1.6 16v czyli szesnastozaworowym,i mój problem polega na tym ze stuka mi zawór... Więc na początku pomyślałem że trzeba poprostu ustawić luz między zaworami ale dowiedziałem się że te silniki maja jakieś popychacze hydrauliczne które odpowiadają właśnie za odpowiednie ustawienie zaworów.Więc co u mnie może byc nie tak ? Stuka mi zawór więc dokupić te popychacze hydrauliczne czy co ? z góry dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2009-12-03 23:11:08 ]
[ powód edycji: Temat kolego, temat! ]

kupic to prosto ale zeby to zrobić to musisz zdjąć rozrząd a pewnie juz swoje przejechał to odrazu nowy i moze tez pompa wody bo niewiadomo kiedy była wymieniona co za tym idzie płyn pasek klinowy i moze rolke napinacza napewno tez uzczelke klawiatury bo niechcesz czyba zeby leciał ci olej z pod pokrywy... więc tak... jedź do mechamika niech posłucha która albo które kup nowe a on ci to zrobi... musi zdjąć rozrząd pokrywe napewno jeden wałek jak nie dwa więc troche skasuje(ok 250 pln to była by srednia cena )

Cytat:
2009-11-01 20:01:48, essi1616v pisze:
kupic to prosto ale zeby to zrobić to musisz zdjąć rozrząd a pewnie juz swoje przejechał to odrazu nowy i moze tez pompa wody bo niewiadomo kiedy była wymieniona co za tym idzie płyn pasek klinowy i moze rolke napinacza napewno tez uzczelke klawiatury bo niechcesz czyba zeby leciał ci olej z pod pokrywy... więc tak... jedź do mechamika niech posłucha która albo które kup nowe a on ci to zrobi... musi zdjąć rozrząd pokrywe napewno jeden wałek jak nie dwa więc troche skasuje(ok 250 pln to była by srednia cena )

Ehh to troche mnie zmartwiles,będę musiał wykołować coś (finanse) odrazu pierscienie by mu zmienić bo dymi i olej bierze a więc zbieram i robie kapitalke aha mam jeszcze pytanko,jak teraz bierze mi olej i dymi to moge zalac polsyntetykiem czy lac mineralny ?
Dzieki za odpowiedz

Pozdrawiam