Corolla 97 4EFE problem z odpalaniem przy zimym silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam problem z moją kochaną rolką. Jeśli silnik jest zimny, to zdarza się, że nie mogę odpalić auta. Udaje się to za 5 może 6 razem, obroty wskakują wtedy na 500-600, zaczyna strzelać do tłumika i po jakiś 2 minutach odpala. Dodam że świeci się wtedy cały czas kontrolka ABS. W momencie gdy kontrolka gaśnie, obroty wskakują na 1100. Zdarza się to co drugie, może trzecie odpalenie zimnego autka. samochód stał tydzień u mechanika, sprawdził świece, przewody, przeczyścił masę rzeczy a problemu nie rozwiązał. Autko bez gazu.
Będę wdzięczny za podpowiedzi, co można jeszcze sprawdzić..

Cytat:
2009-09-15 18:52:47, 78theo pisze:
Witam! Mam problem z moją kochaną rolką. Jeśli silnik jest zimny, to zdarza się, że nie mogę odpalić auta. Udaje się to za 5 może 6 razem, obroty wskakują wtedy na 500-600, zaczyna strzelać do tłumika i po jakiś 2 minutach odpala. Dodam że świeci się wtedy cały czas kontrolka ABS. W momencie gdy kontrolka gaśnie, obroty wskakują na 1100. Zdarza się to co drugie, może trzecie odpalenie zimnego autka. samochód stał tydzień u mechanika, sprawdził świece, przewody, przeczyścił masę rzeczy a problemu nie rozwiązał. Autko bez gazu. Będę wdzięczny za podpowiedzi, co można jeszcze sprawdzić..

Mase rzeczy???
A mase z akumulatora na bude czyscil????
A zawor ISC??

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Dzięki za podpowiedź. Dzisiaj jadę do mechanika i zapytam go o to. Znając szczęscie, to pewnie tego nie sprawdził. Dam znać jak naprawi.
Dzięki za info

No i nie pomogło. Samochód z przerwami 2 tygodnie u mechanika. Po moich kilku prośbach rozebrał ISC (mówił że to silniczek krokowy) wyczyścił i .. nie pomogło.
Co to może być? Czy normalne jest, że jak odkręcę zawór zbiornika paliwa to słychać głośny syk, jakby zassał powietrze? A może to komputer??
POMÓŻCIE PROSZĘ!!!

Cytat:
2009-10-05 19:28:13, 78theo pisze:
No i nie pomogło. Samochód z przerwami 2 tygodnie u mechanika. Po moich kilku prośbach rozebrał ISC (mówił że to silniczek krokowy) wyczyścił i .. nie pomogło. Co to może być? Czy normalne jest, że jak odkręcę zawór zbiornika paliwa to słychać głośny syk, jakby zassał powietrze? A może to komputer?? POMÓŻCIE PROSZĘ!!!

To normalne ze syczy.
Spruboj odpalac z lekko nacisnietym pedalem gazu,lub jak odpali i bedzie kulec lekko nacisnij gaz. Jezeli bedzie lepiej tzn ze zle wyczyscil zawor ISC.Jezeli bedzie gorzej tzn ze paliwo cofa sie do baku,i zanim pompa sie wyrobi cisnienie paliwa jest za niskie.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

No i naprawiłem po takim długim czasie.... Okazało się, że problem leży w czujniku temperatury płynu chłodzącego w silniku. Problem o tyle dziwny, bo komputer nie pokazywał błędu, a czujnik najprawdopodobniej oszukiwał i podawał wyższą temperaturę przez co zimny silnik dostawał za niskie obroty i nie chciał zapalić.... (coś takiego mniej więcej mówił mi elektomechanik)Jakby ktoś szukał czujnik to podaję numer 89422-16010. Czujnik w toyota ok 300 zeta, ale kupiłem zamiennik za 80 i na razie działa
Dzięki za pomysły, teraz mam wyczyszczony silnik i pewnie długo będzie mi służył...