[ASTRA F] - urwane lusterko zewnętrzne, demontaż i montaż

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Lusterko urwane na parkingu przez jakiegoś ciula. Jak się zabrać do wymiany. Na pierwszy rzut oka, nie wiem jak to ugryźć. Poradźcie coś...

[ wiadomość edytowana przez: NAZAR dnia 2009-05-20 09:11:20 ]

urwane czy po prostu wypadło? W astrach lusterko jest tak skonstruowane że jak je mocniej pukniesz to się wypina i wypada ( ze względów bezpieczeństwa)

Urwane na 100%, plastik się potrzaskał, szkło też.

jeżeli mocowanie przy drzwiach jest całe to wystarczy kupić nowe i wepchnąć na miejsce. Powinno być ok jeżeli uderzenie poszło od przodu do tyłu auta. Jeżeli odwrotnie to mocowanie też może być uszkodzone.

Wymiana okazała się banalnie prosta. Od wewnątrz pociągamy za plastikową osłonkę i ukazują się nam trzy wkręty. Dalej już chyba wiadomo co należy robić... Kompletne lusterko kosztuje w sklepie 65 zł.

Cytat:
2009-05-19 12:55:44, mutra pisze:
urwane czy po prostu wypadło? W astrach lusterko jest tak skonstruowane że jak je mocniej pukniesz to się wypina i wypada ( ze względów bezpieczeństwa)

mam podobny problem z tym, że u mnie raczej wypadło... tylko nie bardzo daję radę włożyć je na miejsce - nie wiem, czy mam się siłować, czy może jednak ułamał się jakiś fragment?

W sumie możesz spróbować "na chama" nowy zamiennik kosztuje 30zł. Powinny być dwie blaszki w tej części która odpadła. U mnie było tak,że zahaczyłem lusterkiem cofając i nie dało się go później włożyć bo siła zadziałała w odwrotnym kierunku niż zakłada konstrukcja.

w części, która odpadłą jest sam plastik plus jakby zaczep metalowy, ale ciężko wchodzi... tak czy inaczej, zamiennik to z czego się składa? Bo tu wcześniej była mowa o kompletnym lusterku za jakieś 60 zł...

nowe kompletne lusterko (oprawa,wkład+mechanizm regulacji) kupiłem za 27 złotych na allegro (wersja nielakierowana, regulacja ręczna) Wygląda i działa całkiem przyzwoicie jak na swoją cenę. Montaż też jest banalny.
Taki długi plastik jest od regulacji lusterka, zaczep mocuje się o pręt który jest przy drzwiach i dalej już trzeba zadziałać siłą i wepchnąć lusterko spowrotem. Jak pisałem, jeżeli uderzenie w lusterko nie nastąpiło "od przodu" samochodu to zaczep mógł się zniekształcić i stąd problem z zamocowaniem

edit: ja kupiłem takie
http://www.allegro.pl/item828274120_opel_astra_i_f_94_02_lusterko_prawe_nowe_okazja.html

[ wiadomość edytowana przez: mutra dnia 2009-12-05 11:28:39 ]