[ASTRA G] Problem z ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam następujący problem:
podczas hamowania gdy auto już prawie stoi włącza sie abs-czuje to na pedale. Opony jak nówki, nawierzchnia ok, tarcze i klocki również w porządku. Czy może mi ktoś podpowiedzieć co zrobić zanim zacznę brnąć w koszty?
Pozdrawiam

Podjedź na pierwszą lepszą stację diagnostyczną. Niech wezmą auto na szarpaki i ocenią stan gum i łączników przedniego zawieszenia.
Sam możesz zbadac działanie ABSu na piasku lub innej luźnej nawierzchni i ocenić czy działa prawidłowo. I pamiętaj,że "nieużywany organ zanika" więc warto czasem sprowokować ABS do działania...
Pozdrawiam

Ps. Opisz co ustaliłeś.

Elementy zawieszenia oraz amorki w najlepszym porządku.
Podczas jazdy przy gwałtownym naciśnięciu hamulca na mokrej lub żwirowej drodze ABS działa prawidłowo.
Tylko tak jak piszę gdy hamuję nawet najlżej jak można przy prędkości ok. 10 km/h dosłownie na sekundę zadziała ABS, oczywiście wcześniej było wszystko ok, dzieje się tak od paru dni.
Kontrolka ABS nie zaświeca się.
Gdziejś na forach wyczytałem że może to być np. zabrudzenie czujnika
- jak ewentualnie się do niego dostać?
Może ktoś miał podobną sytuację?

jak cos to napisz zobacze Ci co masz z tym ABS-em
i powiem ci jaki byl by prawdopodobny kosztorys
i co dokladnie masz uszkodzone.

Pozdrawiam Kniga

siema romo76
takze jak juz wiesz co masz z tym ABS-em to zapraszam ponownie

Siemka,
jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI za zdiagnozowanie problemu.
Teraz już dam radę, piasta zamówiona, jak wymienię to
dam znać.
Pozdrowionka

jak miałem całkiem nowe opony to podobnie było aż się nie starła guma troszkę

Miałem identyczny problem przy Omedze B. Spier.....li mi przedni czujnik ABS przy wymianie opon . Usterki nie wykrywał komputer diagnostyczny!!!

Kiedyś i ja miałem taki problem, podstawa mocująca czujnik się przesunęła w kierunku zembatki i komputer wykrywał poślizg przy toczeniu się auta, czasem było tak że przeleciałem przez krzyżówkę. Wymieniłem mocowanie czujnika czyszcząc miejsce gdzie był mocowany i jak ręką odjął

no tak ale w astrze II jest wszystko w piaście

Piasta wymieniona, problem usunięty
Diagnoza dr Knigi była trafna w 100%
Operację przeprowadziłem osobiście, więc jak ktoś ma pytania
co do wymiany piasty - pisać.
Jeszcze raz podziękowania dla Knigi za pomoc.

no spoko spoko nmzc.
tak a propo to 12grudnia jest spot