Wymiana linki gazu i filtra paliwa Corolla 4EFE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie.
W tym miesiącu będę robił obsługę.
Oprócz różnych drobiazgów chyba będę zmuszony wymienić linkę gazu i filtr paliwa, moja Toyotka przejechała już 180 tys. km.
Szanowni, bardziej doświadczeni forumowicze powiedzcie, czy sam
zdołam wymienić ów filterek i ową linkę?Pragnę nadmienić, iż przeszukałem już to forum i jakoś nie znalazłem nic na interesujący mnie temat.Od biedy wiem również jak trzymać klucz w dłoni (jakieś tam wykształcenie techniczne otrzymałem 30 lat temu)
Pozdrawiam serdecznie i oczekuję odpowiedzi (i podpowiedzi jak to zrobić)
Truckdriver

jeśli chodzi o filtr paliwa to wg,toyoty wymienia się go co90000km ,problem może być przy odkręcaniu dolnej śruby na przewodzie, zależy czy był dokręcony z "głową" czy z"gwałtem". a jak już będziesz montował filterek to pierwszą łap tą nakrętkę z dołu na przewodzie przynajmniej ją dobrze złap bo jak przykręcisz go do budy to ten sztywny przewód może stawiać ci opór albo krzywo złapiesz nakrętkę ,zaopatrz się w NAPRAWDĘ DOBRY KLUCZ 14 PŁASKI LUB SPECJALNY DO PRZEWODÓW (na tą nakrętkę z dołu)na górze jest 17 najlepiej nasadka z przedłużeniem i grzechotka,a do budy- kluczyk 10 i dwie śrubki.
Co do linki to wg.potrzeb-jeśli się rozszczepia z drucików lub ciężko pracuje to do wymiany ,a jeśli jest ok to ok.
pozdro.

Co do linki od gazu, jak podjedziesz do ASO i zapytasz o cenę nowej to od razu stwierdzisz, że Twoja jednak jest dobra. Mi za linkę do Rav-ki zaśpiewali przeszło 500 zł

Faktycznie!
Cena linki "zwala" z nóg. Wczoraj zadzwoniłem do ASO i usłyszałem 408zł. Szczęka mi opadła. A muszę tę cholerę wymienić bo coraz ciężej "chodzi". W tę sobotę wymieniam olej, filtry, tarcze i klocki. A filtr paliwa pewnie wymienię niebawem (syd dziękuję za podpowiedź, jak to zrobić).
Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam forumowiczów.

Cytat:
2010-04-21 20:15:08, truckdriver pisze:
Faktycznie! Cena linki "zwala" z nóg. Wczoraj zadzwoniłem do ASO i usłyszałem 408zł...

Linkę warto kupić na allegro, ewentualnie do starej wstrzyknąć WD40 lub olej i rozruszać ją, pomoże jeżeli linka nie jest rozwarstwiona. Spróbuj też nasmarować sam pedał gazu, bo może do niego dostały się jakieś brudy

OK. Zrobię to w najbliższym wolnym terminie.
Pewnie za dwa, trzy tygodnie.
Pozdrawiam.

Cytat:
2010-04-21 20:15:08, truckdriver pisze:
Faktycznie! Cena linki "zwala" z nóg. Wczoraj zadzwoniłem do ASO i usłyszałem 408zł. Szczęka mi opadła. A muszę tę cholerę wymienić bo coraz ciężej "chodzi". W tę sobotę wymieniam olej, filtry, tarcze i klocki. A filtr paliwa pewnie wymienię niebawem (syd dziękuję za podpowiedź, jak to zrobić). Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam forumowiczów.

Jezeli sie nie strzepi poza pancerzem to trzeba ja wyjac i przelac wd 40 i zalac olejem od gory az dolem wyplynie jak w przerzutkach w rowerze.

Cytat:
2010-04-21 20:29:29, junior_ek pisze:
...do starej wstrzyknąć WD40 lub olej i rozruszać ją, pomoże jeżeli linka nie jest rozwarstwiona. Spróbuj też nasmarować sam pedał gazu, bo może do niego dostały się jakieś brudy

Haha byłem pierwszy

Coś nie mogę zakończyć tego tematu.
Obiecuję, że ten "manewr" z WD40 wykonam w najbliższym czasie,
o efektach zabiegu poinformuję szanowne grono forumowiczów.
Dziękuję i temu pierwszemu (junior_ek) i temu drugiemu (Bigelektron) Panowie serdeczne dzięki !
Zaglądam na tę stronę co jakiś czas i miło widzieć, że to forum faktycznie czemuś służy. Odnoszę wrażenie, że tu ludzie chcą i potrafią pomagać innym.
Skwituję to tak: Fajnie jest mieć Toyotę z dwóch powodów.
Po pierwsze - jest niezawodna.
Po drugie - jeśli jednak zawodzi to ma rewelacyjne grono forumowiczów,którzy na większość bolączek tej marki znają sposoby.
I to by było na tyle.
Pozdrawiam.