Trzaskanie tylnych drzwi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, a więc jest chyba ostatnia z dówch rzeczy które chce poprawić w espero (drzwi i siłowniki przód).

Ale do rzeczy, chodzi mi o te trzaskanie tylnych drzwi nie dość, że trzeba je mocniej zamykać to ten odgłos blachy grr... ten dzwięk kojarzy mi się jakby te drzwi zaraz miały odpaść, lub jakby te auto było tak stare że ho ho. Macie jakiś sposób aby się łatwiej zamykały ? Czy tylko nasmarowanie i nie ma więcej ?

I ten powtarzający się komunikat z mojej strony: "trzeba mocniej zamknąć drzwi z tyłu, bo są niedomknięte"

[ wiadomość edytowana przez: VEndriuV dnia 2010-06-07 22:22:52 ]

Chyba te bolce na których się drzwi w zawiasach trzymają masz do wymiany. Wydaje mi sie że ktoś kiedyś pisał, że trudno je dostać.

Pozdr.

Cytat:
2010-06-07 22:45:12, robertkaluza pisze:
Chyba te bolce na których się drzwi w zawiasach trzymają masz do wymiany. Wydaje mi sie że ktoś kiedyś pisał, że trudno je dostać. Pozdr.

raczej pisaliśmy , że bardzo łatwo je dostać - np. tajle opel! /
Tyle, że trudno wymienić - Można spędzić cały dzień i się zamęczyć na amen próbując wymienić chociaż 1 bez gwarancji powodzenia!

Dodam od siebie , że doświadczony np.blacharz-lakiernik wymienia kpl. w całym aucie za max godzinę !

VEndriuV! - coraz bardziej jestem przekonany , że Twoje auto BARDZO (bardzo bardzo) potrzebuje mechaniko-elektryka i takiego konkretnego szerokiego przeglądu fachowca z branży dełu !

Cytat:
2010-06-07 23:06:22, bogdan1 pisze:
raczej pisaliśmy , że bardzo łatwo je dostać - np. tajle opel! / Tyle, że trudno wymienić - Można spędzić cały dzień i się zamęczyć na amen próbując wymienić chociaż 1 bez gwarancji powodzenia!

Możliwe, że łatwo... sam juz nie wiem
A co do wymiany niedawno zmieniałem wszystkie drzwi w moim aucie i na szczęście stare drzwi mogłem na zawiasach odciąć a później z samych zawiasów wybijać te bolce. Niektóre wychodziły bez problemów a inne trzeba było długo wybijać, jeden nawet rozwiercać.
Spróbuj je czymś przesmarować co kilka dni przez jakieś 2 tyg. przed wymianą, to może coś łatwiej pójdą.

Pozdr.

A może na początek by poregulował zamkiem???

Cytat:
2010-06-08 07:27:25, piotr_ek pisze:
A może na początek by poregulował zamkiem???

O to to - miałem tak w którymś aucie (chyba w gofrze) - poluzowała się jedna śruba od zamka. Nie dość, że cieżko się zamykało, to jeszcze wydawało przy tym dziwne dźwięki.
Dokręcenie śruby i jak ręką odjął.

Bardziej na myśli miałem regulację cyplem montowanym w karoserii, a nie w drzwiach. Torxem można go poluzować i ustawiać we wszystkich kierunkach.

Nie torxem, ino zwykłym imbusem (bodaj "8-ką") i na 95% pomoże - chyba, że masz już wypaczone nadwozie i drzwi nie chcą się zmieścić w otworze im przeznaczonym

Pzdr.

Cytat:
2010-06-08 10:28:17, piotr_ek pisze:
Bardziej na myśli miałem regulację cyplem montowanym w karoserii, a nie w drzwiach. Torxem można go poluzować i ustawiać we wszystkich kierunkach.

OK, pisałem o gofrze.
U mnie nie była kwestia regulacji, tylko poluzował się cały zamek.

dzisiaj sprawdzę te śruby i to do regulacji tylko jak dokładniej to wyregulować aby było dobrze ? Bardziej odkręcić czy jak ? (na razie nie kojarze tego do regulacji). Własne u mnie też ciezko się zamykają trzeba mocniej trzasnąć.

A te śruby to mówisz o normalnych co widać jak się drzwi otwiera ? czy wewnątrz drzwi ?

Co do tego przeglądu dzisiaj akurat byłem i auto jedynie co to ma pognite lekko przewody hamulcowe tył, a reszta dobra.

Takie pierdoły to lubie robić bo jestem idealistą chce aby wszystko działało jak trzeba inny by nic nie robił w tym aucie i też by było dobrze, ale ja wole co się tylko da poprawić.

Jeszcze mi się przypomniało, że zamek bagażnika mi sie nie otwiera z kluczyka, ale to chyba na razie zostawie

Koledze się też ciężko zamykają, bo miał dzwona i były wymieniane tylne lewe.
Wymienili Mu na nowe i tak właśnie ciężko się zamykają.
U kolegi w Tico ta sama sytuacja i chyba te same drzwi.
Więc może Twoje autko ma po wypadkową przeszłość.

[ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2010-06-08 17:57:09 ]

nikt z mechaników ani na przegladzie tego nie wykrywli

No nie wiem dwie strony się tak zamykają, tak jakby to bardziej coś z zamkiem, że lekko nie łapie, tylko mocno trzeba sam nie wiem coś popróbuje, tylko jak z tą regulacją co z tym zrobić ? juz wiem o co chodzi itd. tylko co z tym bolcem zrobić ? przesunąc go góra dół czy jak ?

Cytat:
2010-06-08 18:30:46, VEndriuV pisze:
przesunąc go góra dół czy jak ?

Czy srak? Co my proroki jakie? Zrób tak, żeby było dobrze metodą 2 światowej sławy naukowców: Próba i Błęda.
Ja luzowałem, zamykałem drzwi, a następnie je delikutaśnie otwierałem i w pozycji w jakiej ustawił się bolec go dokręcalem.

@roland66 - zboczenie ze złomguny - tam co śrubka to inny torx.