Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ogotay Espero 1.8 CD, LPG Bytom | 2006-11-04 13:18:45 Hej
Mam duży problem. Włączenie świateł postojowych powoduje zwarcie (po niecałej sekundzie) i przepalenie odpowiedniego bezpiecznika (w kabinie drugi rząd, przedostatni bezpiecznik 10A). Jeżeli wymienię bezpiecznik i szybko przełączę na światła mijania to wszystko jest ok. tzn palą się światła z tyłu. Poradźcie coś, ja nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. |
ogotay Espero 1.8 CD, LPG Bytom | 2006-11-05 09:33:03 Owszem włączenie świateł mijania bez uprzedniego włączenia świateł pozycyjnych nie jest możliwe. Tyle tylko, że gdy włączy się już światła mijania to pozycyjne (z przodu oczywiście) są wyłączone. Efekt jest taki, że mam światła z tyłu i światła mijania z przodu. Bezpiecznik szybkie przełączenie jest w stanie przetrwać.
|
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2006-11-05 11:54:29 Wyciągnij przednie żarówki pozycyjne z oprawek i włącz tylko pozycje, zobacz co się będzie działo. Kładaj następne po jednej i obserwuj.
|
ogotay Espero 1.8 CD, LPG Bytom | 2006-11-06 21:42:32 Dzięki serdeczne za porady. Za namową ojca spróbowałem nieco innego sposobu . Przełącznik świateł potraktowałem WD40 (elektrosolu/kontaktu niestety nie miałem pod ręką). Efekt jest jak na razie obiecujący. Żadnych problemów, zwarcia niet.
Jak mi szanowny rodzic powiedział kiedyś przytrafiło mu się w Fordzie Escorcie coś podobnego. Zamiast płacić za wymianę całego przełącznika jak mu radzili w serwisie, skorzystał z magicznego środka w sprayu o nazwie "Kontakt". Do tej pory (już jakieś 2 lata) nie ma żadnych problemów ze swoim przełącznikiem. Póki co trzymam kciuki za swój. |
rudi Espero Wloclawek | 2010-07-01 23:17:46 i dzisiaj u mnie taki sam przypadek - wywala ten bezpiecznik i dziłają tylko przednie mijania także w dzień jechać można ale w nocy już nie za bardzo- co to może być - macie jakieś sugestie od czego i gdzie to zwarcie się robi- może są jakieś newralgiczne punkty ? |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2010-07-01 23:23:01 Zrób co niżej. |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2010-07-02 00:03:32
Podświetlenie licznika też nie działa? U mnie winne było zwarcie za radiem. Pozdr. |
rudi Espero Wloclawek | 2010-07-02 12:44:46
tak nie działa też ale jakie zawarcie za radiem -chyba radio wisi na innym bezpieczniku? |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2010-07-02 14:47:53
U mnie radio też jest na innym bezpieczniku, co nie przeszkadzało w wybijaniu bezpiecznika ze świateł kable zasilania radia jakieś spięcie robiły. pozdr. |
rudi Espero Wloclawek | 2010-07-02 15:23:53
skoro tak mówisz to sprawdze i to ale czasem nic się nie dzieje a czasem wywala od razu - ile bezpieczników już namarnowałem ale w dzień problemu jakby nie ma bo wystarczają przednei światła tylko po zmroku jest kiszka i w aucie mam darmowy night panel |
rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2010-07-02 22:00:51 Do oryginalnego (daewoo) radia jest doprowadzony przewód podświetlania i to ten przewód potrafi robić skosy. |
rudi Espero Wloclawek | 2010-07-02 22:56:14
pomogło - kable zaizolowałem taśmą a pstryczek dostał WD40 i jest spoko |