Carina E 1,6 Alternator piszczy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Podczas pracy na wolnych obrotach słychać delikatne popiskiwania w alternatorze. Pewnie to łożyska. Zrobić mu przegłąd i przy okazji wymienić łożyska?? Może nagle coś się rozsypać czy raczej mało prawdopodobne?? Ładowanie jest w normie, bez paska kręci się lekko, przebieg ok 200tyś. Co myślicie??

Psiknij mu z WD40 mniej więcej w stronę łożyska i spokój

Raczej malo prawdopodobne ze sie nie rozsypie skoro popiskuje.Trzeba lozyska wymienic lub przynajmniej napchac smaru do lozysk tocznych.

Teraz mam samochód "zastępczy" i parę rzeczy mogę zrobić więc wyciągnę go i wymienię łożyska.

Tak na marginesie te łożyska da się smarować czy są zamknięte i mają wewnątrz smar na cały okres eksploatacji??

Cytat:
2010-06-30 07:52:07, Egiptos pisze:
Teraz mam samochód "zastępczy" i parę rzeczy mogę zrobić więc wyciągnę go i wymienię łożyska. Tak na marginesie te łożyska da się smarować czy są zamknięte i mają wewnątrz smar na cały okres eksploatacji??

Jezeli sa zamkniete to powinny miec smar.
Kiedys jak nie bylo niczego to sie zdejmowalo oslonki plukalo w nafcie i napychalo smaru Lt
Teraz jest dobrobyt i wszystko mozna kupic wiec sie wymienia,a i przebiegi samochody robia wieksze.