Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-05-08 12:56:38 A tak trudno zadzwonić do jednej czy drugiej firmy w Krakowie? |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2008-05-08 18:44:29
Proponuję prostsze rozwiązanie. Sprzedać esperaka bez klimy i nabyć takiego z klimą. Ewentualnie nabyć lanosa/nubirę z klimą. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-05-08 19:18:16
Ewenualnie leganzę |
PSTRUS Warszawa | 2008-05-09 13:22:18
|
Zwierzu Octavia 2 Warszawa | 2008-05-11 11:45:37 Temat wielokrotnie walkowany jesli sam nie dasz rady to szkoda kasy chyba ze masz esperaka w takim stanie ( lux) i masz zamiar jezdzic jeszcze dlugo...
... ale takich esperakow nie ma |
BRom 1,5 16V LPG B-B k/gm KOZY | 2008-05-11 17:30:24
Jeszcze się trafiają 1,8 03/1999 przebieg 38600km,właśnie nabyłem.Wersja uboga,tylko wspomaganie i regulowana kierownica.Rejestrowane w Olkuszu. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-05-11 21:55:36
ano mam to za sobą. Teraz się napawam przyjemnym chłodkiem, bez klimy byłoby źle, oj źle Męczyłem się z montażem 2 dni, opór materiału był spory, ale robiłem wszystko w ciasnym garażu bez kanału, z podstawowymi narzędziami marki biedronka. A może to były trzy dni? w każdym razie dużo, ale teraz zajęłoby mi to połowę mniej. Dużo czasu zajęło mi dopasowywanie, wymontowanie deski rozdzielczej, bardzo dużo zajęła elektryka - miałem oryginalną wiązkę od dawcy, ale nie chciałem wydłubywać swojej, więc ze schematem w ręku i duszą na ramieniu przekładałem pojedyncze piny do moich kostek elektrycznych. Potem miałem zonk ze skraplaczem, był dziurawy, a sprzedawca zapewniał, że przed montażem trzymał ciśnienie... Prosiłem, żeby powiedział szczerze, bo i tak się liczyłem z koniecznością kupna nowego (wiadomo jak to jest ze skraplaczami). Niestety niepotrzebnie zrobił mnie w balona... Potem okazało się, że jedna rurka jest dziwnie krótka - do tej pory nie wiem dlaczego, kupiłem na allegro drugą i od tamtej pory klima działa. |
chmieluespero Espero Warszawa | 2010-07-17 17:04:54 Panowie to ja was wylecze zalozylem klime w 7h (bez nabicia gazu ale ze zrobieniem wiazki od sprezarki i wentylatora) NIETRZEBA WCALE ZDEJMOWAC DESKI ANI ROZBIERAC POLOWY SAMOCHODU !!!!!!!
To co trzeba zrobic to : 1) Zdjac tunel srodkowy i panel srodkowy i najlepiej wyjac schowek oraz odpiac weze od wody pod maska od nagrzewnicy 2) polozys sie w nogach pasazera (wygodniej bo nie ma kierownicy) i odkrecic dolna podpore deski rozdzielczej 3) Nastepnie odpiac ten plastik z dołu nagrzewnicy co rozdziela powietrze na nogi 4) potem trzeba odkrecic srubki dookola ktore sa (klucz 7 ) ale TYLKO TE DOKOLA te w srodku nie koliduja po ich odkreceniu wyjmiemy plastik pod nim sa 2 srubki tak glebiej (tez 7) je takze odkrecamy i wyjmujemy plastik wraz z nagrzewnica i zostanie nam pusta dziura 5) W ta pusta dziure wkladamy chlodniczke klimy mocujemy ja za pomoca specjalnej blaszki ktora najlepiej kupic razem z chlodniczka i procedura odwrotna tzn skladanie Zycze powodzenia i milej pracy Ps. Dodam ze ja doszedlem do tego rozbierajac druga nagrzewnice z ktorej wzialem chlodniczke klimy zanim podjalem kroki z samochodem Jest to prostrze niz mogloby sie wydawac, jest za to troche kombinacji jesli ktos ma parownik gazu zamontowany obok akumulatora to jest problem bo trzeba go przeniesc przed akumulator a to sie rowna z ingerencja w instalacje LPG [ wiadomość edytowana przez: chmieluespero dnia 2010-07-17 17:07:59 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2010-07-18 09:46:20 Fakt - do założenia połowy klimy wystarczy rozebrać tylko 1/4 samochodu |
chmieluespero Espero Warszawa | 2010-07-18 12:25:31
Kolego ale 99% osob ktorych sie nie pytalem i gdzie nie czytalem to wiekszosc wypowiedzi twierdzi ze trzeba wymienic cala nagrzewnice z obudowa !!!! i o to chodzi ze NIE TRZEBA , bo zeby wyjac cala nagrzewnice to musisz rozkrecic polowe rzeczy pod maska i w srodku a tak to tylko w srodku rozkrecasz i nawet nie treba schowka wyjmowac - doszedlem do tego wczoraj Pozdrawiam |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-07-18 12:31:23
Spokojnie Kolego pifko Piotr i tak Cię baaaaardzo sympatycznie potraktował ...seriooo! Uważam , że Twój opis jest naprawdę cenny - bo nikt do tej pory tak przytomnie nie uprościł , tej wydawało by się kosmicznej operacji wszczepu klimy ! Gratulacje ! |
rudi Espero Wloclawek | 2010-07-18 17:39:38
tak uprościł tyle tylko że w kilkunastoletnim aucie lepiej wymienić całą nagrzewnicę i mieć spokój na parę latek niż łudzić się, że wytrzma jeszcze troche |