[OGÓLNE] Jak wyjąć kurek gazu i zamontować w innym zderzaku?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam zamiar wymieniac tylny zderzak,moze mi ktos powiedziec,jak przeniesc kurek od wlewu gaziora. wiadomo dziurke trzeba zrobic ale jak to tam wyglada i czy sie ulotni czy nie itp

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2010-02-25 22:03:41 ]
[ powód edycji: temat... ]

Otwór musisz wykonać zazwyczaj 50mm, niektóre modele 54mm
Gaz wyleci ale tylko z odcinka zawór---> butla
Odkręcasz kluczem 17 ew 19 z tyłu zaworu
Z przodu musisz krzyżakiem odkręcić lecz często to jest skorodowane i trzeba rozwiercać śruby

kurek montowany jest na krzyżaka ale największy problem to odkrecić, zwykle jak to tados wspomniał, skorodowane i z tym chyba największy problem...najlepij pusta butla - bez gazu to i Ci ulotni się ciutek i po kłopocie bez obaw

Witam, dzis juz zmienilem zderzak,otowor byl akurat 60mm i klucze 18 i 17 poszly w ruch. proba szczelnosci tez na stacji byla i wsystko gra, wielkie dzieki za pomoc,wcale nie bylo trudno

Witam podepne sie pod temat. Sprawa wygląda tak ze musze odkrecic zderzak tylny, a bynajmniej go opuscic troche zeby dostac sie do wywietrzników tylnych co sa po bokach i moje pytanie brzmi czy nie demontujac korka wlewu gazu moge go opuscic ( wlew opuszcze ze zderzakiem) ale czy ta rurka co idzie od wlewu do butli moze sie lekko nagiąc??? obnizyc, bo ona jest taka powyginana i idzie do butli czy moge ja nagiac troszke na dół ze zderzakiem nic sie nie stanie???? Prosze o odpowiedź.

Ja ostatnio przerabiałem dokładnie to samo. Woda ciekła mi do bagażnika przez szczeline obok wywietrzników. Udało mi się odgiąć zderzak z wlotem na tyle, by się tam dostać - nie powinno się nic stać jeżeli nie będziesz się z tym zbytnio szarpał tylko "załatwisz to jak biały człowiek".

heheh kolego dokładnie to samo mam leci tamtymi uszczelkamu dookoła tego wywietrznika i musze to zrobic bo gnój sie w bagazniku robi. wiec ok odegne spokojnie bez zadnego szarpania

Czy to oby wywietrzniki są winne wodzie w bagażniku?? Może to zwyczajnie przez uszczelki lamp woda się wam dostaje??

Cytat:
2010-07-26 22:54:14, ArekCLX pisze:
Czy to oby wywietrzniki są winne wodzie w bagażniku?? Może to zwyczajnie przez uszczelki lamp woda się wam dostaje??

Nie wiem jak jest u kolegi, ale u mnie na 100% to te wywietrzniki. Konkretnie to dolna krawędź wywietrznika od strony pasażera. Zalepiłem całą krawędź klejem termoplastycznym w sztyfcie (czy jak to się fachowo nazywa ) i jest ok.

u mnie tez na pewno wywietrznik bo lałem wodą i tam własnie leciało. z lamp nie leci bo to juz przerabiałem i robiłem dookoła silikonem i jest lux teraz biore sei za wywietrzniki oczywiscie silikonem dekarskim najlepszy