Zawieszenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Jakiego typu zawieszenia macie w swoich Esperakach?
Interesują mnie te zmodyfikowane oczywiście, czy ma ktoś może gwinty, albo wie gdzie coś takiego kupić do dwulitrowego Espero?
A może zaimportować jakąś inną zawieche od jakiegoś Opla?

Pozdrawiam
Konrad

ja mam sprezyny sportowe a astry GSI

U mnie siedzą sprężyny H&R (obniżenie i utwardzenie)
Z tyłu amortyzatory gazowe ALKO
Z przodu amortyzatory gazowe KYB

...gdybym poraz drugi miał możliwość zmodyfikowania zawiechy to włożył bym te same sprężyny, a amory dał bym ALKO i na przód i na tył!
...bo KYB-y na sportowych sprężynach wogóle się nie sprawdzają i przód mi podskakuje (słabo trzyma)
Zresztą ALKO są sporo tańsze od KYB-ów a o dziwo dużo lepsze...

...oczywiście gwinty to zajebista sprawa ale i koszt dwukrotnie większy... gdzie je można zakupić do Espero? Nie wiem bo nigdy się tym niezainteresowałem....

Cytat:
ja mam sprezyny sportowe a astry GSI

pasuja i z przodu i ztylu ?
a komfort jazdy i cena ?

Cytat:
2004-12-29 00:38:59, LUK18 pisze:
pasuja i z przodu i ztylu ? a komfort jazdy i cena ?

Pasuja. Przeszukaj forum, bo juz o tym bylo. Komfort jak na obnizonych sprezynach, cena jak pamietam byla naprawde smieszna - okazja

Dzieki
natychmiast zabieram sie za szperanie w tematach

no czesc - z tego co wiem to ja jedyny cos takiego zrobilem Bez problemu pasuje i sie supe na nich jezdzi . Ja mialem o tyle dobrze ze przed sprzedaza wlasciciel poprzedni wymienil amortyzatory na ALKO gazowe - jak dla mnie rewelacja i co za tym idzie bardzo tanio
Pzdr

Niestety konstrukcja zawieszenia Esperaka wyklucza możliwość instalacji "gwintu" na tylnej osi. Z kolei przód jest podatny na tego typu modyfikacje, jednak brakuje na rynku odpowiednich (czyt. dedykowanych) części.
Z całą pewnością udało by się dopasować coś z innego auta, jednak w kwestii zawieszenia, ukł. hamulcowego i kierowniczego nie polecam wykonywania takich "hybryd" w sytuacji, gdy samochód ma służyć do jazdy na codzień.

U mnie na wiosnę pojawią się sprężyny Ventury (- 30 mm) + amortyzatory Bilstein B8 S. (przód; tył).

Pozdrawiam - SpeedR

P.S Ja z kolei będę zobowiązany, gdyby ktoś przypadkiem namierzył poliuretanowe elementy zawieszki. Wiem, że na chwilę obecną nie uda mi się nic dopasować z zasobów firm PowerFlex oraz Energysuspension, tak więc ewentualna informacja bardzo mnie ucieszy

a co takieelementy sa trwalsze? i co to mialo by byc? koncowki drazkow , stabilizatory czy jak . Nieznam sie na tym wiec chetnie sie dowiem

z tego co wiem to chodzi o tuleje, a gwint z kadeta/astry wkońcu przednie amortyzatory są identyczne

Cytat:
2005-01-02 22:53:02, Wiktor_ pisze:
z tego co wiem to chodzi o tuleje, a gwint z kadeta/astry wkońcu przednie amortyzatory są identyczne

Dokładnie.

Ale gwint do Espero... Jeszcze nowy

a ja mam z tyłu spręzyny hyba H & K - wymieniałem jakieś 3 lata temu.
ale za to w zeszłym roku 2004 wymieniłem amorki
TYŁ alco
przód NK !!!

Raffsa

Cytat:
2005-01-02 21:09:01, Bartek1112 pisze:
a co takieelementy sa trwalsze? i co to mialo by byc? koncowki drazkow , stabilizatory czy jak . Nieznam sie na tym wiec chetnie sie dowiem

Konkretnie chodzi o to, że elementy wykonane z poliuretanu czy polipropylenu (zależnie od producenta) są sztywniejsze a poza tym w odróżnieniu od gumy, nie podlegają procesowi rozwulkanizowania.

Pozdrawiam - SpeedR

Pytanie mam do Was takie trochę poruszę temat czy taki zestaw będzie pasował do naszych DU??

i czy ta firma APEX jest jakaś dobra?

allegro.pl/amortyzatory-sprezyny-opel-astra-f-i1186926255.html

Proszę o w miarę szybką odpowiedź.

z góry dzięi

[ wiadomość edytowana przez: lukasz88 dnia 2010-08-25 10:11:10 ]

[ wiadomość edytowana przez: lukasz88 dnia 2010-08-25 10:11:40 ]

Cytat:
2010-08-25 10:08:53, lukasz88 pisze:
Pytanie mam do Was takie trochę poruszę temat czy taki zestaw będzie pasował do naszych DU?? i czy ta firma APEX jest jakaś dobra? allegro.pl/amortyzatory-sprezyny-opel-astra-f-i1186926255.html Proszę o w miarę szybką odpowiedź. z góry dzięi [ wiadomość edytowana przez: lukasz88 dnia 2010-08-25 10:11:10 ] [ wiadomość edytowana przez: lukasz88 dnia 2010-08-25 10:11:40 ]

W życiu nie kupił bym zawiechy z demobilu

na amortyzatory które mozna zregenerowac ja bym sie skusil
pozatym tak jak Blister

[ wiadomość edytowana przez: pawel12356 dnia 2010-08-26 11:21:51 ]

Cytat:
2010-08-26 11:21:26, pawel12356 pisze:
na amortyzatory które mozna zregenerowac ja bym sie skusil pozatym tak jak Blister.."

"tak jak Blister"... czy może .. tak jak Bilstein

A dlaczego byście się nie zdecydowali na zawieszenie demobilu? Za bardzo mnie nie stać na zawiechę Bilsteina, albo eibacha czy h&r... dlatego pytam, a niby dedykowane do espero są po prostu drogie. A żer pasuje z astry f i chcę mięć trochę niżej autko bo za bardzo sterczy do góry no i rozmiar felgi się zmieni o 2' w górę, więc było by wtedy troszkę wyżej, a tak nie chcę..

dzięki za odpowiedzi

Cytat:
2010-08-27 08:56:21, lukasz88 pisze:
A dlaczego byście się nie zdecydowali na zawieszenie demobilu? Za bardzo mnie nie stać na zawiechę Bilsteina, albo eibacha czy h&r... dlatego pytam, a niby dedykowane do espero są po prostu drogie. A żer pasuje z astry f i chcę mięć trochę niżej autko bo za bardzo sterczy do góry no i rozmiar felgi się zmieni o 2' w górę, więc było by wtedy troszkę wyżej, a tak nie chcę.. dzięki za odpowiedzi

Kondomy też kupujesz używane?
A jaki związek ma zwiększenie felg z podniesieniem samochodu?

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
2010-08-27 10:33:49, Adam4302 pisze:
Kondomy też kupujesz używane? A jaki związek ma zwiększenie felg z podniesieniem samochodu?

ad.1 a Ty nigdy nie kupiłeś używanej rzeczy?
ad.2 jest taka, że jeżeli zmienię felgę na większą będzie to lipnie wyglądało ( teraz z resztą też jest lipa ).

Z resztą już informacje mam i dzięki za pomoc!