Podczas jazdy na autosradzie, silnik zaczal stukac i tracic moc. Po przejechaniu ok 1-2km zjechalem z autostrady i samochod zatrzymal sie (z zew. zauwazylem tylko potezne pekniecie chlodnicy). Mechanik stwierdzil,ze padl silnik i najtaniej bedzie wymienic 'slupek silnika'. Tutaj zaczyna sie problem. Mam celice z silnikiem 2.2 i ciezko cokolwiek takiego znalezc w Polsce. To silnik, ktory byl montowany z Camry (tak mi sie wydaje). Mam 2 pytania
- Czy silniki wsadzane do celicy i camry sa identyczne? czy jesli kupie silnik z camry,to czy mi bedzie pasowal pod elektryke, skrzynie biegow itd.
- duzo wiecej jest dostepnych silnikow tej samej generacji ale o mniejszym litrazu. Zastanawiam sie czy jesli wloze do niej mniejsze (1,8 / 2,0) silniki tej samej generacji, to beda pasowac?
najpewniej to wsadzić taki sam silnik,silnik z camry pewnie będzie pasował ale na 100% to nie wiem,ale nie robili by chyba nowego silnika specjalnie do celici
dzwoniłeś tu???
http://allegro.pl/celica-2-0-gti-calosc-lub-czesci-zapraszam-i1215739983.html
Dzwonilem. Ma same 'Celnki' starszej generacji(z elektrycznie podnoszonymi lampami). To ze najlepiej taki sam to ja wiem pytam tylko o alternatywy. Nie chcialbym kupic czegos, co potem nie bedzie z jakiegos wzgledu pasowac. Paliwko nie tanieje, a predzej umre,niz moje kochanie do gazu oddam wiec pomyslalem,ze moze jakas jednostka mniej litrazowa by pasowala
Ceny paliw i roczne przebiegi zmusiły mnie do założenia gazu. Po przeszło 2 miesiącach inwestycja już się zwróciła i odpukać, nie mam żadnych problemów