Wymiana sprzegla=rozwalenie czujnika w Roverze?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
slyszalem opinie, ze przy wyjeciu skrzyni biegow w 16V trzeba jakos dobrze zasylikonowac obudowe skrzyni, bo czujnik polozenia walu padnie...to prawda?

tak pisze chyba w ksiazce Trzeciaka czy jak mu tam, mi sie wydaje ze robi sie to po to zeby tam nic nie wpadlo bo jak cos wpadnie to utraci delikatna koncowke czujnika
i moze lepiej wyjmowac czujnik zanim zabierzemy sie do roboty

czujnika raczej nie trzerba wymontowywac, chyba ze sie zdejmuje kolo zamachowe to wtedy obowiazkowo!.
zasilikonowac tak jak AndrewS powiedzial nalezy,jak sie tego nie zrobi moze pojezdzic 100tys km ale moze i 50km,jak wpadnie cos powyzej 0,5mm to moze zaczac uszkadzac czujnik,jest to bardzoooo delikatne badziewie drogie -250zl,niedostepne - tylko pod siedlcami, i bez tego sie nie pojedzie nigdzie .
reasumujac,
-PILNOWAC tych co wymieniaja sprzegla aby by;lo towszystko sterylne!! czyli nie ma ze polozy na ziemi a pozniej zalozy, musi byc czysciutko, tak jak w hamulcach
-zasilkonowac jak najdokladniej
-i jezdzic spokojnie i bez nerwow ze cos moze nawalic

Cytat:
2003-08-27 21:33:43, erpes pisze:
czujnika raczej nie trzerba wymontowywac, chyba ze sie zdejmuje kolo zamachowe to wtedy obowiazkowo!.
zasilikonowac tak jak AndrewS powiedzial nalezy,jak sie tego nie zrobi moze pojezdzic 100tys km ale moze i 50km,jak wpadnie cos powyzej 0,5mm to moze zaczac uszkadzac czujnik,jest to bardzoooo delikatne badziewie drogie -250zl,niedostepne - tylko pod siedlcami, i bez tego sie nie pojedzie nigdzie .
reasumujac,
-PILNOWAC tych co wymieniaja sprzegla aby by;lo towszystko sterylne!! czyli nie ma ze polozy na ziemi a pozniej zalozy, musi byc czysciutko, tak jak w hamulcach
-zasilkonowac jak najdokladniej
-i jezdzic spokojnie i bez nerwow ze cos moze nawalic

znalazlem za 209zl w sklepie lukasa najgorzej ze u mnie kolo zamachowe bylo wymieniane:/

czy w PN z silnikiem rovera tarcza sprzgla jest jakas specjalna? czy skrzynie latwo da sie wyjac tak jak w zwyklym poldzie czy jest przy tym wiecej rzezby? pytam poniewaz znajomy zaproponowal mi robote przy sprzegle ale nie wiem jaka jest tarcza i nie wiem ile bedzie to kosztowalo
Pozdr