Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-06-07 23:07:21 Jeżeli chodzi o świece to nie ma potrzeby zmniejszania szczeliny - to mit gaziarzy - jeżeli masz sprawną instalację zapłonową.
Pozdr. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-06-08 01:11:27 to cykliczne drżenie to nic innego jak falowanie obrotów - co jakiś czas silnik zwalnia obroty i wóczas pojawia sie drżenie. Przyczyny - może ich być cała masa, np. zbyt wczesny zapłon, brudny silnik krokowy, źle wyregulowana instalacja gazowa, EGR, zużyte membrany parownika, wadliwa sonda lambda...
Ja na początek opóźniłbym zapłon - bo to najprostsze i najtańsze. Myślęże powinno pomóc na drżenie jak i na strzały w tłumik... |
Lee GF8 Katowice | 2004-06-11 23:28:44 opoznic aby nie strzelalo??
hmmm... wg moich doswiadczen za czasow 126p, opoznienie powodowalo niezle marchewki z tlumika... wiem ze 126p i espero to dwa inne swiaty ale zasady pracy sa podobne... wczesny zaplon - spalanie detonacyjne -> uszkodzenie termiczne cylindrow i tlokow pozny zaplon - spalanie mieszanki w ukl. wydechowym -> uszkodzenie ukl. wyd (jak jest zardzewialy ) |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-06-12 08:30:49
Dupa a nie mit! Miałem zmieniane pół instalki gazowej (reduktor dwa razy, czyszczony mikser, register zamiast silnika krokowego, filterek gazowy), kable, świece, wywaliłem katalizator - bo sugerowano, że może się zatkał, regulowane to było chyba kilkadziesiąt razy i co? I nadal strzelał! Zmniejszenie szczeliny całkowicie wyeliminowało ww wymieniony efekt i jeździ się super!!! A zmniejszenie szczliny tak w ogóle to nic nie zmienia w cyklu pracy świecy tylko sparawia, że iskra np będzie tam gdzie ma być A wracajac do tematu: co to w ogóle znaczy że szczela w tłumik, bo to w ogóle nie jest chyba wina gazu - gaz strzela przecież w kolektorze |
pochlast Espero 1,8 CD [LPG] Legnica | 2009-02-11 10:11:55 Odswierzę i się podepnę.
Ze dwa miechy temu stalem na swiatlach i w momencie ruszania auto zmuliło, strzeliło coś pod spodem i zgasło. Odpalilem i pojechałem, ale zaczal glosniej mruczeć. Oblukałem na kanale i jest gdzieś dziura w plecionce. Na razie olalem sprawe z braku funduszy. Ale dzisiaj było podobnie, tyż na światłach, jak wtedy na jeszcze zimnym silniku, znow strzal, zgasniecie i jeszcze glosniej burczy po odpaleniu. Jeszcze nie wiem, czy poszlo znów w plecionkę, ale nie o to mi chodzi, bo i tak do wymiany. Co może być przyczyną takiego strzału? (zdazył mi się drugi raz). Jezdze na gazie, zdaża się, iż czasami mi szarpie przy ruszaniu i delikatnie falują obroty na gazie na biegu jałowym (na obrotomierzy prawie że niezauwazalne, ale wyczuwalne po drżeniu całego auta) |
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2009-02-11 10:42:19 Sprawdziłbym dokładnie układ zapłonowy. |
syndoktora Klubowy Weteran Espero(było), Astra ... Sosnowiec | 2010-09-15 20:04:24 miałeś wystrzał w kolektor ssący, w efekcie otworzyła się obudowa filtra powietrza, to dlatego chodzi jak rajdówka i skacze na obrotach...
pozdrawiam |
Esperynek Klubowy Weteran Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2010-09-15 21:50:43 Dodam,że auto bez gazu, bo to raczej dosyć istotne. Przepraszam,że wcześniej o tym nie wspomniałem. |
syndoktora Klubowy Weteran Espero(było), Astra ... Sosnowiec | 2010-09-15 22:19:41
|
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2010-09-16 07:20:46 moze ewentualnie przypchany kat. Za duzo nie wypalonego paliwa zebralo sie w rozgrzanym kacie i strzelilo. Niektore auta posiadaja tzw odkurzacze ktore przemuchuja kata/katy przed odpaleniem. Jesli z powietrzeb bedzie wszystko ok to mozesz sprawdzic kata. Ale z powietrzem skoro nie masz LPG to sprawdz nie tylko puszke ale i gumy. |
Esperynek Klubowy Weteran Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2010-09-16 16:24:46 Póki co wiem tyle,że obudowa w porządku i zamknięta. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-09-16 19:26:01
Montowane opcjonalnie u dilerów ?? : tzwn "odkurzacz do zadań specjalnych" |
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2010-09-16 19:46:27 Tu nie ma co kombinować. Sprawdź sobie układ wydechowy. Masz po prostu dziurę w którymś tłumiku. A lekki huk mógł być spowodowany tym, że kończący Ci się tłumik po prostu się zapchał i spaliny go rozerwały. |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2010-09-17 09:18:15
Dla podgladu dalem z tigry bo znalazlem w 2 minuty. htmlTak to wyglada Montowane byly napewno w omegach X30XE. W innych takze je mozna spotkac. Bardzo dobre rozwiazanie. |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2010-09-17 12:16:50 Sprzedaj ten tłumik jak najszybciej na allegro wiesz ilu "Tuningowców" chciałoby tak pyrkać?
Pozdr. |