(mkV|)stukanie przy hamowaniu,przód

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.koledzy,mam problem,zmieniałem ostatnio hamulce,tj tarcze i klocki z przodu,i przez pierwszy tydzień było ok,ale teraz przy hamowaniu słyszę jakieś dziwne dźwięki,przypominające terkotanie przegubu,z prawej strony,.a z prawej strony jakieś 300km temu go zmieniałem(zewnętrzny),zaznaczam ze mam też pęknięty manszet na półośce przy silniku,ale niestety z braku czasu nie ma kiedy się za to zabrać,i chyba ze pod krzyżak przegubu jakieś parchy się dostały przez tą osłonę,nie wiem.tylko w czasie hamowania to słychać.chyba ze to przez ta osłonę półośki tak terkocze.a druga sprawa jeśli można się podpiąć by nie zaczynać nowego tematu to czemu jak dodaje gazu na prostym to mi auto na lewą stronę ściąga?kumpel mi mówi ze to wspomaganie wyprzedzania to tez może iść ta półośka?pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: GTomek dnia 2010-11-21 11:49:43 ]

Mam ten sam problem. Ja zgubiłem opaskę zaciskową na gumę ochraniającą przegub wewnętrzny i wychlapało mi smar z przegubu na podłogę silnik. Od tamtej pory zaczęły się problemy z terkotaniem podczas hamowania, najczęściej z lekko skręconymi kołami.

Ratunkiem dla przegubu jest nowa osłona gumowa plus fest-opaski, no i oczywiście smar (molibdenowy lub grafitowy, są różne szkoły). Nie wyeliminuje to terkotania tylko je zmniejszy, zatrzyma postęp niszczenia przegubu i przedłuży jego żywotność. Ale jak chcesz mieć wszystko perfect to trzeba taki przegub wymienić.

A ściąganie przy przyspieszaniu powodują zużyte tuleje wahaczy. I koniecznie kup oryginalne, bo jak kupisz zamienniki to za miesiąc będzie powtórka z rozrywki - sprawdzone. Jeśli znajdziesz na allegro superokazję komplet 4 tulei za 89,99zł to znaczy że marne zamienniki. Porządne tuleje kosztują minimum 120zł:
Tuleja wahacza przód - Przednia
Tuleja wahacza przód - Tylna