Polskie auto z zagranicy - problemy ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Znalazłem za granicą samochód, który sprzedaje nasz rodak. A konkretnie jakieś 5 lat temu prawie nowym samochodem wyjechał za granicę i już tak mu zostało Przerejestrował je tam, dostał ichniejsze tablice rejestracyjne i resztę dokumentów. Z tego co wiem w Polsce nie wyrejestrował go ani nie zgłosił w ubezpieczalni, że wyjeżdża, więc nie wypowiedział nikomu umowy z tytułu OC. I teraz się zastanawiam, czy przy ewentualnej próbie zarejestrowania tego samochodu w Polsce nie będzie jakichś problemów? Ubezpieczyciel nie upomni się o jakieś zaległe składki? Gdzie to ewentualnie można sprawdzić? Może ktoś jest bieglejszy w temacie i coś podpowie....
Dzięki wielkie.

Zaległe składki OC nie obciążają Ciebie tylko poprzedniego właściciela... jeśli go znajdą.

Najlepiej zapytaj u źródła.
Zadzwoń do wydziału komunikacji i ubezpieczyciela.
Bo my to tak trochu mało wiarygodni

Cytat:
2010-09-30 13:46:06, kisztan pisze:
... Bo my to tak trochu mało wiarygodni

Nie bądz taki skromny, cza się cenić Pewnie i zadzwonię do tego urzędu, ale ciekawy bylem waszej opinii....

Jakiś czas temu kupowałem samochód, którego OC ( i przegląd) skończyło się 5 lat wcześniej.
Poprzedni właściciel zrobił przegląd ( pojechaliśmy i on prowadził), potem podjechaliśmy do ubezpieczalni i moje ubezpieczenie zaczynało się tak jak data na umowie kupna.
Reszta mnie nie interesowała i nie miałem żadnych, innnych, czy dodatkowych problemów.

Przy zakupie auta OC przechodzi na nowego właściciela. Jeśli jest ono rozłożone na raty to trzeba zapłacić tylko te podacie zakupu. Opłata wcześniejszych składek leży w interesie poprzedniego właściciela.

Cytat:
2010-09-30 15:34:33, robert_or3 pisze:
Przy zakupie auta OC przechodzi na nowego właściciela. Jeśli jest ono rozłożone na raty to trzeba zapłacić tylko te podacie zakupu. Opłata wcześniejszych składek leży w interesie poprzedniego właściciela.

Badz masz 30 dni na wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC bez konsekwencji. Przy czym nowe OC musi rozpoczac sie najpozniej w pierwszym dniu po zakonczeniu starej polisy OC. Wiec najpierw dowiedz sie gdzie mial OC bo prawdopodobnie mu przedluzali automatycznie wiec pewnie bedziesz musial wypowiedziec umowe.