Pomocy!!! coś stuka w kole

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, pomóżcie... coś mi stuka w okolicy prawego przedniego koła.. Słychać to tylko na zakrętach i wybojach.
W warsztatach jest różnie a ja kompletnie nie znam się na mechanice pojazdowej
Czy ktoś wie co to może być i gdzie mogę usunąć usterkę?

Koła dokręcone? To nie jest ironia - ostatnio koleżance w pracy też zaczęło coś stukać parę km po wyjeździe od "mechanika". Się okazało że debil koła nie dokręcił

-----------------
czasem tu zaglądam

Prawdopodobnie sworzeń zwrotnicy.

Koleżanka żony też po jakiejś naprawie miała niedokręcone koło.

jedź do mechanika tam, gdzie mają szarpaki. Określą ci dokładnie problem. Może to być sworzeń wahacza, końcówka drążka, łącznik stabilizatora, amortyzator i kilka innych pierduł. Jak poprosisz to ci pokażą palcem co jest nie tak

przegób?

Cytat:
2009-10-14 09:52:13, pawel12356 pisze:
przegób?

na pewno nie. Ja bym stawiał na przegub

Cytat:
2009-10-14 10:54:25, pochlast pisze:
na pewno nie. Ja bym stawiał na przegub

po namysle-dłuzszym
takze doszedłem do wniosku ze jednak przegub

W lutym na przeglądzie powiedzieli mi , że jakiś sworzeń już jest trochę luźny i z czasem będzie trzeba go wymienić. Tylko nie wiem gdzie w Katowicach i okolicach jest jakiś uczciwy mechanik, który by mi to naprawił, ponieważ jeszcze nie byłam z tym autem u mechanika, jeździło bez zarzutu. Jedynie akumulator sprawiłam mu lepszy Zna ktoś jakiegoś rzetelnego mechanika w Katowicach i okolicach, który mógłby mi naprawić ten problem?

Cytat:
2009-10-14 15:00:19, Alladynka pisze:
W lutym na przeglądzie powiedzieli mi , że jakiś sworzeń już jest trochę luźny i z czasem będzie trzeba go wymienić. Tylko nie wiem gdzie w Katowicach i okolicach jest jakiś uczciwy mechanik, który by mi to naprawił, ponieważ jeszcze nie byłam z tym autem u mechanika, jeździło bez zarzutu. Jedynie akumulator sprawiłam mu lepszy Zna ktoś jakiegoś rzetelnego mechanika w Katowicach i okolicach, który mógłby mi naprawić ten problem?

Być może że sworzeń wahacza Tobie stuka, ale pewności nie masz i zapewne za wiele to Tobie nie mówi. Jeżeli winien byłby sworzeń to koszta masz wiele niższe niż przegubu. Nie wiem niestety ile mechanicy sobie za wymianę życzą. Jeżeli chcesz sama sprawdzić co stuka to jest na to w miarę prosty sposób.

Musisz ruszyć autem na skręconych kołach w twoim wypadku na maxa w lewo (jeżeli pokręciłem strony to poprawcie) i ruszyć dodając o wiele więcej gazu niż zwykle. Jeżeli stuki, zgrzyt będzie występował i będzie się nasilał to do wymiany masz przegub, jeżeli nie najprawdopodobniej sworzeń wahacza. Stukać może też tuleja wahacza jak i łącznik stabilizatora.

Sprawdzę dziękuję ale nadal szukam jakiegoś uczciwego mechanika... Bo co by to nie było to naprawić lub wymienić muszę

Cytat:
2009-10-14 15:57:00, Alladynka pisze:
Sprawdzę dziękuję ale nadal szukam jakiegoś uczciwego mechanika... Bo co by to nie było to naprawić lub wymienić muszę

W tej materii Tobie nie pomogę. Kolega Bogdan1 jest z Katowic i zapewne by coś pomógł. Zawsze służy pomocą. Jest też sporo innych klubowiczy, ale musisz chyba poczekać, aż zajrzą na forum

Byłam na stacji diagnostycznej diagnoza sworzeń i jutro rano espero wędruje na warsztat. Koszt z wymianą 70 zł. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Cytat:
2009-10-14 19:09:26, Alladynka pisze:
Byłam na stacji diagnostycznej diagnoza sworzeń i jutro rano espero wędruje na warsztat. Koszt z wymianą 70 zł. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

to taniocha mnie prawie prawie stówkę ostatnio chapnęli ale fakt do najtańszych nie pojechałem

Cytat:
2009-10-14 19:31:29, rudi pisze:
to taniocha mnie prawie prawie stówkę ostatnio chapnęli ale fakt do najtańszych nie pojechałem

Zależy też ile kosztuje sworzeń, który zamontują. Stąd może tak niska cena

Cytat:
2009-10-14 19:31:29, rudi pisze:

Ja pojechałam na warsztat, który też do najtańszych nie należy. Spytałam to taką cenę mi podali

Cytat:
2009-10-14 19:40:10, Alladynka pisze:
Ja pojechałam na warsztat, który też do najtańszych nie należy. Spytałam to taką cenę mi podali

ja z góry się takiej ceny spodziewałem ale w mojej mieścinie wielkiego wyboru nie ma a ten warsztat ma dośc dobrą opinię.
Kiedyś sam kupiłem w sklepie sworzeń i niestety szlag go dość szybko trafił - no niestety ale w sklepie to trzeba trafić albo mieć chody inaczej to człowiekowi ostatni chłam wcisną a warsztat to bierze z jednego źrodła i mają zapisane w kompie co i kiedy robili to i gwarancja jakaś tam zawsze jest

Cytat:
2009-10-14 19:48:00, rudi pisze:
ja z góry się takiej ceny spodziewałem ale w mojej mieścinie wielkiego wyboru nie ma a ten warsztat ma dośc dobrą opinię. Kiedyś sam kupiłem w sklepie sworzeń i niestety szlag go dość szybko trafił - no niestety ale w sklepie to trzeba trafić albo mieć chody inaczej to człowiekowi ostatni chłam wcisną a warsztat to bierze z jednego źrodła i mają zapisane w kompie co i kiedy robili to i gwarancja jakaś tam zawsze jest

Najważniejsze,że już wiem co boli to moje autko.. I jutro mam nadzieję,że mi to naprawią

Jeśli to sworzeń, to zażycz sobie firmy CTR, abo kup sama. Bo jak wsadzą byle g.... to za rok znowu do wymiany

Elementy CTR jakie mam założone w Nubirze mają przeszło 50kkm, natomiast końcówka drążka "lepsza od oryginału panie" padła po 8kkm ( pomijając że oryginał wytrzymał 8 lat i 150kkm)

Cytat:
2009-10-14 20:22:27, JaRabbit pisze:
Jeśli to sworzeń, to zażycz sobie firmy CTR, abo kup sama. Bo jak wsadzą byle g.... to za rok znowu do wymiany Elementy CTR jakie mam założone w Nubirze mają przeszło 50kkm, natomiast końcówka drążka "lepsza od oryginału panie" padła po 8kkm ( pomijając że oryginał wytrzymał 8 lat i 150kkm)

Ech.... dzięki za radę, ale gość na warsztacie już zamówił nie mówił,że jest taka albo inna firma. Sworzeń do espero i to wszystko. Spytał tylko o rocznik i pojemność.