Niewymieniane przewody WN i świece - jest wpływ na spalanie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Czy świece i przewody WN niewymieniane przez np. 20-30 kkm mogą wpłynąć na spalanie LPG? Jeśli tak, to w jakim stopniu?
pozdr
zq

Cytat:
2007-09-16 20:46:17, zakus pisze:
Witam, Czy świece i przewody WN niewymieniane przez np. 20-30 kkm mogą wpłynąć na spalanie LPG? Jeśli tak, to w jakim stopniu? pozdr zq

kolosalnym

[ wiadomość edytowana przez: adamus0 dnia 2007-09-16 20:49:30 ]

Zrób reset kompa i nie wymieniaj

spokojnie, spokojnie
mam wymienione, pytanie czysto teoretyczne...
pozdr
zq

świece mają bardzo dużą natomiast jeśli rezystancja przewodów jest ok i nie przebijają to ten element odpada (moje robily disco pod maską a pomimo to strzałów nie mialem na gazie nigdy a wymiana nie spowodowala spadku spalania)

Wymieniałem w piątek świece i przewody. W ostatni dzień po odpalenia pyrkał jak traktor, a po przewodach szedł prąd. Cewka się świeciła jak psu... mniejsza z tym

Ja mam natomiast inne pytanie. Czy jeśli w ostatni piątek wymieniałem świece i przewody, przejechałem w tym czasie 900km, to powinienem resetować kompa? DeeJay pisze, żeby zrobic reset. Czy to jest potrzebne?

Cytat:
2007-09-17 17:28:23, Cameel pisze:
Wymieniałem w piątek świece i przewody. W ostatni dzień po odpalenia pyrkał jak traktor, a po przewodach szedł prąd. Cewka się świeciła jak psu... mniejsza z tym Ja mam natomiast inne pytanie. Czy jeśli w ostatni piątek wymieniałem świece i przewody, przejechałem w tym czasie 900km, to powinienem resetować kompa? DeeJay pisze, żeby zrobic reset. Czy to jest potrzebne?

ABSOLUTNIE! Jak wymieniłeś to nie wolno robić resetu! Tylko przed wymianą. Teraz już za późno.

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2007-09-17 17:49:37 ]

Cytat:
2007-09-17 17:49:08, Navi pisze:
ABSOLUTNIE! Jak wymieniłeś to nie wolno robić resetu! Tylko przed wymianą. Teraz już za późno. [ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2007-09-17 17:49:37 ]

Trzeba znowu nowe kable i świece

Cytat:
2007-09-17 18:20:09, adamus0 pisze:
Trzeba znowu nowe kable i świece

Można się ratować zamieniając kable WN końcami na świecach i dodatkowo zamienić świece np z 1 cyl na 4 a z 2 na 3.
Może pomoże.

PILNE.dziś musze wymienić świece .czy przewody tez musze? I najwazniejsze jak się robi reset kompa.Z góry dziekuje

[ wiadomość edytowana przez: Mieszczan dnia 2009-03-09 12:21:32 ]

nie musisz zmieniac przewodów
o ile sa sprawne-nie ma przebic i nie spadaja z kopółki czy swiec-znaczy dobrze styki trzymaja
co do resetu to fajnie masz opisane na głownej stronie

przewody mam kupić NGK (oczywiście odpowiedni model) i świece Brisk Silver? mam gaz.

ja mam NGK
sa chyba dosc dobre
znaczy nie mam problemów jak narazie...
zagłebiajac sie w szczegóły
poprzednie miałem z przewodnikiem weglowym-wiem bo przeciąłem a te NGK to niewiem z czego sa-tak czy inaczej działaja bezproblemowo od roku chyba...cena ok 100zł

co do swiec-nie mam lpg i urzywam NGK--zmieniam raz w roku-nigdy nie miałem problemów--
do lpg raczej PODOBNO nie za bardzo sa

oki dzieki .Bez was to ja bym nawet nie potrafił dokrecic koła hehe wielki szacunn

Cytat:
2009-03-09 12:41:37, pawel12356 pisze:
... co do swiec-nie mam lpg i urzywam NGK--zmieniam raz w roku-nigdy nie miałem problemów-- do lpg raczej PODOBNO nie za bardzo sa

Ja mam LPG i właśnie w ubiegłym tygodniu wymieniłem świece na NGK. Jak na razie wszystko jest jak w najlepszym porządku. Nic się nie dzieję nie po rządanego

Mieszczan - miej mozliwosc zakupu przewodow jak bedziesz wymienial swiece.
Ja mialem prawie nowe (15kkm) - jednak ostatnio przy wymianie swiec jeden kabel sie urwal i musialem zakupic nowy komplet.

Dobrze by bylo wiedziec jaki masz silnik - nie ma tego w Twoim podpisie.

Gaz 1.5 silnik .ILe tys przewody wytrzymują? twoje 15 tys tak? a poprzednie?Moze wadliwy model.?Pytanmie do wszystkich co ile tys wymieniacie świece i przewody(gaz)?

[ wiadomość edytowana przez: Mieszczan dnia 2009-03-09 17:57:35 ]

Ja u siebie jeszcze przewodów nie wymieniałem. Od zakupu Esperaka zrobiłem jakieś 24 kkm. W tym na LPG ok 18 kkm. Nie wiadomo ile poprzedni właściciel na nich też jeździł. Nie maja przebicia, z zewnątrz wizualnie tez są w dobrym stanie. Wymieniłem tylko świece ostatnio. A wymianę świec tak książkowo powinno się wykonowyac jak się nie mylę co 20 kkm. Jeżeli sie mylę poprawcie

Ile wytrzymuja przewody to mysle ze zalezy od producenta. Pokrywajace sie szarym nalotem sa do wymiany jak i oczywiscie wtedy kiedy sa przebicia. Dla obecnych przewiduje wymiane po 60kkm.

Po 15kkm wymienilem poniewaz uszkodzilem je podczas wymiany.
Jeden z przewodow "zapiekl sie" na swiecy i ciagnac na sile go urwalem.

Swiece staram sie zmieniac co 30kkm (Bosch).

Po wymianie świec, kabli i kopułki, spalanie w silniku 1,5 spada z 40l lpg na 470 km do 40l plg na 520 km. Sprawdzone