[MKVII] p³yn do ch³odnicy wina mechanika

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
wiec tak wymienia³em rozrz±d 2 dni temu a znim wszystkie p³yny i oleje oraz pompê wody ale do sedna da³em mu wszystkie p³yny oprocz tego do ch³odnic po 10h mog³em odebrac autko super sie jezdzi³o mechanik skasowa³ mnie 40 z³ za p³yn do ch³odnicy pojecha³em do domu do pracy do domu zrobi³em ok 40km i cos mnie podkusi³o aby sprawdzic stan oleju bo zmieni³em na 10w40 olej ok patrze a w zbiorniku wyrównawczym 0 p³ynu wiec zalewam do pe³na wesz³o 3l-3,5l wody niestety wody ;/i ¶migam do mechanika on mi z tekstem ze tak wlalem do pe³na ca³e 5l wody (gdzies czyta³em ze wchodzi9,5) on ze faktycznie mogla ona sie rozejsc po nagrzewnicy ch³odnicy i ze mog³o go ubyæ ale ja was chce sie zapytaæ jakie moga byæ skutki takiej jazdy gdzie brakowa³o mi 3,5l p³ynu!!!!! czy jest sens k³ócic sie z nim bo plyn zmieszany z woda to chyba trzeba wymienic czyli wlac kolejne 9l =80-90z³ co robic ;/ autko jezdzi ale mam g³upie wra¿enie ze jakos tak juz nie przy¶piesza;/

Zajechaæ do mechanika i zje*** jak psa! A co do braku p³ynu,nie by³o widaæ po wska¼niku temperatury ,¿e jest ona za wysoka??

Cytat:
2009-09-02 15:00:59, 1kamyczek pisze:
on zefaktycznie mogla ona sie rozejsc po nagrzewnicy ch³odnicy i ze mog³o go ubyæ

To go¶æ nie wie,¿e p³yn siê wlewa na otwartej nagrzewnicy?

w³a¶nie i tu 2 problem bo chyba mi termostat nie ¶miga ;/ wstawiam zdjêcia nr 1 foto tak jest wskazówka kiedy mam wy³ silnik a tak jest wskazówka zdjêcie nr 2 foto jak jest w³ silnik i ona ile bym nie jezdzi³ nie podnosi sie no chyba ze czasam ale dos³ownie no o mm nigdy nie wchodzi na ten napis NORMAL ;/ wiec to chyba termostat bo tak to raczej byæ nie powinno

Cytat:
2009-09-02 15:34:15, 1kamyczek pisze:
w³a¶nie i tu 2 problem bo chyba mi termostat nie ¶miga ;/ wstawiam zdjêcia nr 1 foto tak jest wskazówka kiedy mam wy³ silnik a tak jest wskazówka zdjêcie nr 2 foto jak jest w³ silnik i ona ile bym nie jezdzi³ nie podnosi sie no chyba ze czasam ale dos³ownie no o mm nigdy nie wchodzi na ten napis NORMAL ;/ wiec to chyba termostat bo tak to raczej byæ nie powinno

Niekoniecznie termostat,stawia³bym raczej na walniêty czujnik temperatury,bo nawet gdyby termostat by³ walniêty i by³by ca³y czas otwarty to stoj±c d³u¿ej w korku musia³aby siê podnie¶æ wskazówka,zak³adaj±c ¿e czujnik temp jest sprawny.

A przynajmniej tak mi siê wydaje. Mo¿e jeszcze kto¶ siê wypowie bardziej obcykany...

[ wiadomo¶æ edytowana przez: Sjepka dnia 2009-09-02 15:43:17 ]

czyli bardziej czujnik ? hymmm moze na poczatek warto wymienic sam czujnik cena jego jest chyba tansza niz caly termostat a powiedz mi moglo cos z³ego sie staæ jesli zrobilem 40km z brakiem 3l w chlodnicy ;/ bo jutro jade do tego pseudo mechanika wiec bym mu nagada³ tylko musze wiedziec o czym ;]

Mog³o siê staæ,ale i nie mog³o Je¿eli jecha³e¶ te 40 km tras±,w miarê spokojnie to mo¿liwe ¿e nic siê nie sta³o A po uzupe³nieniu p³ynu wska¼nik dalej jest "martwy"?

wskaznik wyglada tak jak 8miesiecy temu ;] jak nie ma zap³onu jest na bia³ym jest zap³on wskakuje na czarny i sie nie podnosi yy te 40 km to wyglada³o tak 5km sta³o 12h pozniej 15km sta³o 4h i pozniej 18km i wtedy sprawdzilem dopiero poziom p³ynu ;/ nie przekracza³em 2000obrotów bo staram sie tak jezdzic do 2000-2500tys obr max

Do mojego essiego wchodzi³o 5 litrów p³ynu ch³odniczego. Co prawda mia³em 1,4 CVH ale ¿eby a¿ 9 litrów po³kn±³ to raczej zgroza.

Je¿eli jednak co¶ siê sta³o to silnik siê po prostu "przytar³". Po du*** mog³y dostaæ pier¶cionki,tuleje,g³owica,uszczelka pod g³owic± i ka¿dy element w silniku w w którym zachodzi tarcie lub wytwarza siê du¿a temperatura. Byæ mo¿e u Ciebie jest wszystko ok,ale musisz siê liczyæ z ewentualnymi konsekwencjami...

oby nie na razie ¶miga dobrze tyle ze gorzej jak to wyjdzie pozniej ;/ ehhh nic czas pokaze ;/

Sjepka i siekier82 dzieki za rady ;]

Wg mojej m±drej ksiêgi WK£ do TD wchodzi 9,3 litra p³ynu ch³odz±cego...

Jak chcesz to Ci pode¶le na @ WK£ to bêdziesz mia³ lekturê do poduszki

Sjepka to przesy³aj kaamykk@wp.pl ;] no wlasnie pisalem ze ok 9,5l s³uchaj a z tym ze mi nie pokazuje temperatury moze byæ tak ze wiatrak mi sie nie za³±cza na ch³odnicy bo po przejechaniu 30km p³yn jest gor±cy silnik tez i nawet po godzine postoju tez jest gor±cy wê¿e od ch³odnicy s± ciep³e i miêkkie to akurat to chyba dobrze

Posz³o

Ja przejechalem bez ok 4 litrow 20 km po mie¶cie i ogolnie samochod mi przezyl i obylo sie bez wiekszych strat. Do mojego 1,8 RDA weszlo ok 7 litrow i to wlewalem po wymianie chlodnicy czyli uklad byl prawie do zera sciagniety z polynu. Po przejechaniu ok 2 tys km dolalem niecaly litr i juz przejechalem ok 1 tys kolejnego i jest bez ubytku.
Awarie ukladu chlodzenia mialem ok 1,5 miesiaca temu. Nie wiem co bylo pierwsze ale kumulacja byla niezla dojezdzalem do domu i zaczelo mi ciec spod maski (po mocnym nagrzaniu) otwieram maske a tu z chlodniecy wali pod wysokim cisnieniem jak by ktos walil ze strzykawki. Przez to ze czujnik temperatury (ten z wskaznikiem na desce) mi nie dzialal nie wiedzialem ze doszedlem do max wytrzmalosci. Zawiesil mi sie termostat. Nie zalaczyl sie czujnik od wlaczenia wiatraka i od cisnienia puscila 14 letnia chlodnica. W wyniku czego wymienilem chlodnice, termostat, czujnik temperatury, czujnik od wiatraka i plyn.
Wiec na twoim miejscu kolego odrazu bym zainwestowal w nowy czujnik na deske (ok 40 a mozesz go wymienic w 5 min pod blokiem), sprawdzil stan wody, rozgrzal silnik do oporu i sprawdzil czy sie zalacza wiatrak (umnie zalacza sie za litera "L"). Je¶li siê nie zalancza wymienil bym tez czujnik wiatraka. Sprawdzal bym tez czy nie ubywa plynu a jesli tak to gdzie.

p³ynu teraz nie ubywa jest ok a co do wiatraka zaraz zrobie sobie przeja¿dzke do kauflandu i zob czy wiatrak sie za³±czy a jesli nie to wiesz moze ile kosztuje wymiana termostatu albo czujnika temperatury|?? bo samemu nie podo³am raczej ;/

p.s Sjepka thx zaraz obadam WK£ ;]

gdzie znajduje sie czujnik temp? oraz od chlodnicy?

taki na wska¼nik termostat

[ wiadomo¶æ edytowana przez: buzzer11 dnia 2009-09-02 17:51:30 ]

[ wiadomo¶æ edytowana przez: buzzer11 dnia 2009-09-02 17:52:18 ]