[MKV] 1.4 CVH kolektor ssący co to za czujniki?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak rozumiem to ten czujnik na niebiesko zaznaczony to czujnik temperatury na komputer, ale do czego jest ten zaznaczony na czerwono i zielono?? To złącze na zielono mam bardzo obluzowane. Najdziwniejsze jest to, że nie mogę go znaleźć w żadnej książce. Zdjęcie zapożyczone.

ja też bym chcial wiedziec bo mam to nie podpiete u siebie po przekladce silnika i chcialbym wiedziec do jakiego czorta to słuzy...

Cytat:
2010-11-18 00:37:20, Ostry87 pisze:
Jak rozumiem to ten czujnik na niebiesko zaznaczony to czujnik temperatury na komputer, ale do czego jest ten zaznaczony na czerwono i zielono??

Nie wiem o jakiej (a raczej czego) temperaturze piszesz...w każdym razie jeden z nich to czujnik temperatury zasysanego powietrza, drugi to czujnik temperatury cieczy chłodzącej,a trzeci jest mi nieznany...musiałbym zajrzeć u siebie...

[ wiadomość edytowana przez: falcon0 dnia 2010-11-18 20:47:46 ]

Czujnik zasysanego powietrza nie jest przypadkiem przykręcany zaraz przed przepustnicą?

Po przekopaniu wszystkiego co się da wiem, że to na zielono zaznaczone to podgrzewacz powietrza zasysanego, a na czerwono jego wyłącznik.

[ wiadomość edytowana przez: Ostry87 dnia 2010-11-26 01:32:04 ]

Tego zaznaczonego na zielono nie znajdziesz w książce (przynajmniej WKŁ-u), to nie jest czujnik, tylko płytka (patelnia) do wstępnego podgrzewania kolektora dolotowego (w/g mnie), podpięte jest to na wspólnym obwodzie z wentylatorem chłodnicy (jak zacznie ci walić bezpiecznik to zacznij od wypięcia tego przewodu - po pewnym czasie uszkadza się to (u mnie wytrzymało 17 lat)). A gdzie to jest podłączone, to wiem , bo odwinąłem całą przednią wiązkę w poszukiwaniu zwarcia

Napewno nie jest to czunik zasysanego powietrza jak ktoś wyzej napisał... czujnik zasysanego powietrza jest przed przepustnicą