Nie gasnące podświetlanie zegarów i świateł postojowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nigdzie nie znalazłem żadnych informacji o takim problemie. W ogóle, ten mój złom coś ostatnio odpie...ala, ma same problemy ze sobą mimo, iż tylko imituje samochód
Objaw jest taki, że mimo wyłączenia świateł, postojowe pozostają zapalone wraz z podświetlaniem kabiny. Przełącznik kierunków nie ma z tym nic wspólnego (odłączyłem go, a problem pozostał).
Generalnie pierdolca można dostać, nie dość, że muszę przed dłuższym postojem zakręcać zawór gazu-bo przepuszcza i się odpalić nie da potem, to jeszcze wyjmowanie teraz bezpiecznika doszło by zabić podświetlanie i światła.
Tak sobie myślę, że winny może być jakiś przekaźnik o ile idzie prąd do świateł/podświetlania przez jakiś. Najciekawsze jest to, że bez tego bezpiecznika światła i podświetlanie działają normalnie! Bo jest to bezpiecznik od radia-radio też w sumie działa bez niego...aczkolwiek nie pamięta stacji itp. Ma ktoś jakiś pomysł, albo miał już podobny problem?

Bezpiecznik który wyjąłeś nie jest od samego radia, a raczej od podtrzymania jego pamięci. Spróbuj odpiąć radio (może coś się skopało i przewodzi nie tam gdzie trzeba). Postojowe jak sądzę nie są na przekaźniku.

Jeśli odpięcie radia nie pomoże to zamontuj sobie wyłącznik na tym bezpieczniku. Przy okazji załóż elektrozawór na butli i będziesz odpalał wszystko jednym pstryczkiem (joke)

Prawdopodobnie masz nieprawidłowo podłączone radio. (jeden z przewodów dochodzących do radia to linia 58, czyli ewentualne podłączenie podświetlenie radia)

Cytat:
2010-12-08 12:20:46, Marvelius_Ambero pisze:
Tak sobie myślę, że winny może być jakiś przekaźnik o ile idzie prąd do świateł/podświetlania przez jakiś....

Witaj !

Za załączanie świateł odpowiedzialne jest jak wiadomo ...to takie pokrętło przy dźwigni świateł-kierunkowskazów.

Załączanie świateł postojowych i krótkich, koreańce wymyślili w taki dziwny sposób, że ...jak obejrzysz sobie ten cały kompletny przełącznik zespolony, to mniej więcej w połowie długości dźwigni odchodzi taka wiązka trzech kabli (o dł. ok. 10 cm) - do wtyczki 4-ro pinowej (jeden "pin" niewykorzystany) i dalej jest to gdzieś tam podłączone(...).

Spróbuj zatem odłączyć tą wiązkę kabli i patrz czy światła postojowe zgasną. Jeżeli zgasną to znaczy, że coś w tym przełączniku się zepsuło i ...niestety musisz kupić cały przełącznik zespolony.

Jak po odłączeniu tej wtyczki postojowe nie zgasną, to ...masz gdzieś zwarcie w instalacji i dalej Tobie nie poradzę...
(...Może wystarczy 2-3 dniowy postój w ciepłym garażu, żeby coś wyschło i OK ...ja tak miałem z ogrzewaniem tylniej szyby... )

Do tej osobnej wiązki kabli dostaniesz się po demontażu dolnej części osłony kolumny kierownicy. Nie musisz demontować całego przełącznika zespolonego.

Dzięki za rady, przełącznik już sprawdziłem, napisałem nawet o tym, nic nie daje. Z tym samochodem moim to coś się dzieje złego, jak się nie psuł w ogóle prawie to teraz sobie odbija. Dziś już podświetlanie jest ok, ale za to ciągle pali się kontrolka nie zamkniętych drzwi...Właśnie radio mam zamiar sprawdzić, choć przez 4 lata działało dobrze więc podłączenie jest ok, a przynajmniej było...
Tak...ciężko ukraść w tej chwili to moje espero Tyle sekretnych czynności do wykonania przed ruszeniem...

Wytrwałosci z kontrolkami drzwi to juz pikus napewno dasz rade