Zamarzniety zamek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam takie pytanie macie jakis sprawdzony sposob na otworzenie zamarznietego zamka probowalem w obu czym sie dalo (odmrazacz, podgrzewanie kluczyka, podgrzwanie zamka). Kluczyk owszem sie troche przekreca ale nie podnosi tej zapadki co jest w srodku samochodu...

[ wiadomość edytowana przez: michal229 dnia 2010-12-14 17:42:24 ]

Może spróbuj potraktować go płynem do spryskiwaczy czy coś.

... albo gorąca woda z czajnika - tylko uważaj na szybę - ale chyba do tego czasu już otworzone

...suszarka elektryczna i po drzwiach w okolicy zamka

- jest jeden minus: na parkingu pod blokiem ...raczej nie podejdzie, chyba że się gdzieś podłączysz.

Wlasnie nie, bo nie mam plynu do spryskiwaczy a jak bylem w sklepie to nie mieli tak wiec czekam do jutra. Jak otworze zamek to kolejny poziom jest taki ze uszczelka przymarzla do blachy ;/ , najlepsze jest to ze samochod stal 2 dni w sniegu a powiklania sa takie jakby stal z miesiac

Witam

To posmaruj uszczelek wazelina lub jakims innym preparatem do uszczelek masz je w hipermarketach.

Cytat:
2010-12-14 20:07:26, as1799 pisze:
Witam To posmaruj uszczelek wazelina lub jakims innym preparatem do uszczelek masz je w hipermarketach.

wazelina się słabo sprawdza w niskich temperaturach. lepsze są takie silikonowe spraye do uszczelek.

Cytat:
2010-12-14 19:53:52, michal229 pisze:
Wlasnie nie, bo nie mam plynu do spryskiwaczy a jak bylem w sklepie to nie mieli

Czego? Płynu do spryskiwaczy??? Co Ty w Korei Północnej szukałeś?

Cytat:
2010-12-15 16:11:43, piotr_ek pisze:
Czego? Płynu do spryskiwaczy??? Co Ty w Korei Północnej szukałeś?

Nie, poprostu nie chcialem kupowac drogiego plynu na stacji tylko po to by odmrozic zamek a do samochodu tego nie wleje bo robia sie skazy na masce.

można ciepłym moczem taki surwiwal zimowy mi kiedyś pomógł

łatwo odstępne WD40 Do i Bezpośrednio na zamek od wewnętrznej strony... Na razie sie sprawdza.
Od tej pory przestał zamarzać (codziennie z Nim walczyłem od strony kierowny) nawet po skończonej robocie przymarzał.

Dziś też miałem problem ze zamkami z obu stron. Wkładka nieco przekręcała się, ale przycisk od środka nie chciał drgnąć. Trafnie założyłem, że zamarzł siłownik. Podjechałem blisko esperaka autem służbowym, w rurę wydechową włożyłem wąż od gazu który woziłem w bagażniku i na 2 tys. obrotów dmuchałem w dolne partie drzwi. po 5 minutach zamek odpuścił Polecam ten sposób gdy nie ma dostępu do suszarki i tym podobnych narzędzi.

Cytat:
2010-12-16 22:35:17, franko25 pisze:
łatwo odstępne WD40 Do i Bezpośrednio na zamek od wewnętrznej strony... Na razie sie sprawdza. Od tej pory przestał zamarzać (codziennie z Nim walczyłem od strony kierowny) nawet po skończonej robocie przymarzał.

U mnie też zawsze WD-40 załatwiało problem. Ale po ostatniej odwilży w dzień i przymrozku w nocy drzwi od strony kierowcy się nie otworzyły

Cytat:
2010-12-16 19:05:04, markon pisze:
można ciepłym moczem taki surwiwal zimowy mi kiedyś pomógł

Markon olałeś Esperaka?

[ wiadomość edytowana przez: Michal7e91 dnia 2010-12-16 23:29:02 ]

Panowie przed większym mrozem zamki inhbolem sie smaruje i problemu nie ma... ja z alarmu z kluczyka ze skarpety każdym sposobem otwieram mój samochód a moim zdaniem WD-40 jest dobre ale na krótką metę bo wypłukuje potrzebny smar w zamku. Może inhibolu spróbujcie może to pomoże chociaż trochę.