Blokowanie tylnego koła zimą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Dzisiaj kolejny raz zablokowało mi się tylne koło. Dzieje się to wtedy, gdy temperatyra w czasie jazdy jest dodatnia i np. w nocy złamie mrozek. Zaznaczam, że hamulca ręcznego nie zaciągam. Dzisiaj z 10 minut bujałem się do przodu i do tyłu, trzy koła się toczyły a czwarte zblokowane, ciągnąłem po śniegu. Miał ktoś z was taki przypadek? Co może być przyczyną i jak ją usunąć?
Pozdrawiam

Cylinderek Ci stoi, albo rozpieracze do wymiany, bez rozbiorki napewno sie nei obejdzie.

albo odpadają ci okładziny od szczęk (u mnie tak było)-wymiana szczęk

napraw to jak najszybciej, bo jak ci sie kolo zablokuje podczas jazdy to nie wyprowadzisz auta z poslizgu

Cytat:
2007-02-10 21:30:28, Robert_S pisze:
napraw to jak najszybciej, bo jak ci sie kolo zablokuje podczas jazdy to nie wyprowadzisz auta z poslizgu

moja znajoma jak wyjezdzala spod bloku kiedys w zime to widzialem ze ma reczny zaciagniety i jej strasznie dupą rzucało - na drugi dzień sluchalem opowiesci jak to bylo bardzo slisko bo ciagle jej tylem zarzucalo i sie bala jechac

Witam
Od kilku dni mam dziwny objaw. Przy gwałtownym hamowaniu blokuje mi się prawe tylne koło. Dziwne, bo przednie nie wpadają w poślizg ani tylne lewe. Na stacji diagnostycznej pokazało równą siłę hamowania na tylnej osi.
Z tego co wiem, to nie mamy korektorów ani rozdzielaczy przewodów hamowania, tylko prosto z pompy idzie przewód do koła. Więc co to może być?

Pozdrawiam
Robert

Miałem tak kiedyś pomimo nowych szczęk, cylinderków i bębnów. Nie wymieniłem tylko sprężynek bo mi się wydawało że nie trzeba i to był błąd.

Cytat:
2011-01-16 16:55:05, wacek99 pisze:
Miałem tak kiedyś pomimo nowych szczęk, cylinderków i bębnów. Nie wymieniłem tylko sprężynek bo mi się wydawało że nie trzeba i to był błąd.

No ale chyba jakby coś było takiego, to by na stacji diagnostycznej wykazało?

Pozdr.

W Nexusie padł cylinderek i samo regulator szczęki rozszerzył.
Wymiana cylinderka pomogła.

Cytat:
2011-01-16 20:15:45, Ikarus260 pisze:
W Nexusie padł cylinderek i samo regulator szczęki rozszerzył. Wymiana cylinderka pomogła.

Ale podczas jazdy nic nie obciera, siła hamowania mierzona na stacji diagnostycznej prawidłowa, identyczna jak w kole lewym.

Pozdr.

Cytat:
2011-01-16 15:00:55, robertkaluza pisze:
...Z tego co wiem, to nie mamy korektorów ani rozdzielaczy przewodów hamowania, tylko prosto z pompy idzie przewód do koła...

Jednak są przy pompie ograniczniki siły hamowania na tylne koła.
Przyczyną może być zacinająca się linka ręcznego, a na stacji diagnostycznej akurat może puściła.

Cytat:
2011-01-16 21:07:23, pasiek pisze:
Jednak są przy pompie ograniczniki siły hamowania na tylne koła. Przyczyną może być zacinająca się linka ręcznego, a na stacji diagnostycznej akurat może puściła.

Linkę zmieniałem na początku wakacji, więc wątpię żeby to była jej wina.

Pozdr.