Wybija p³y ch³odz±cy

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Witam mam espero 2 litry mam sytuacje ze pompa dzia³a wodna a i tak mi wybija p³yn ch³odz±cy z pojemnika wyrównawczego i nie ma obiegu p³yna do pojemnika nie dochodzi p³yn wcale chyba dzia³a tylko na jakim¶ wymuszonym obiegu twardnieje mi bardzo przewud z chlodnicy do termostatu termostat wymieniony
Czy mia³ kto¶ jaki¶ zator na uk³adzie gdzie go szukaæ
Sp9qlm

Prawdopodobnie "posz³a" uszczelka pod g³owic±.

tylko ze silnik nie traci na mocy i jak nie mam dokeconego mocno korka z pojemnika to wlasciwie nie ubywa mi p³ynu wtedy jedynie tylko to co wyparuje w oleju nie ma sladu p³ynu ch³odz±cego ale sprawdze to
sp9qlm

Ciê¿ko zrozumieæ Tw± wypowied¼. Mnie ze zbiornika wybija³o jak zawór na korku siê uszkodzi³.

czemu ciêzko zrozumieæ korek tez wymieni³em na nowy njgorsze to ze do pojemnika jak pisalem niewp³ywa p³yn tak jakby nie by³o pe³negoobiegu a pompa dziala i tak jak pisa³em mam mocno napiêcznia³e przewody do termostatu i niewim gdzie jeszcze szukaæ

Cytat:
2011-02-16 13:47:59, sp9qlm pisze:
czemu ciêzko zrozumieæ korek tez wymieni³em

A gdzie o tym napisa³e¶?

PAMIÊTAJ! NA KLAWIATURZE MASZ TAKIE ROBACZKI JAK:
,
.
I KLAWISZ:
SHIFT
One nie s± dla jajców umieszczone, a s³u¿± do poprawnego wyra¿ania swoich my¶li w formie pisemnej.

Cytat:
2011-02-16 13:47:59, sp9qlm pisze:
czemu ciêzko zrozumieæ korek tez wymieni³em na nowy njgorsze to ze do pojemnika jak pisalem niewp³ywa p³yn tak jakby nie by³o pe³negoobiegu a pompa dziala i tak jak pisa³em mam mocno napiêcznia³e przewody do termostatu i niewim gdzie jeszcze szukaæ

Naprawdê trudno zrozumieæ o co Tobie chodzi dok³adnie ...dopiero po trzecim wpisie ..troszkê zaczynam ³apaæ , a i tak cholera wie co to jest !

Proponujê spróbowaæ u¿yæ co¶
z tej serii specyfików

pierwsze to wymieñ/uzupe³nij p³ych ch³odz±cy i patrz jak siê bêdzie auto zachowywa³o bo mo¿e to byæ faktycznie prze¿arta uszczelka i daje ci¶nienie do uk³adu (twarde przewody s± typowym symptomem) Powodzenia

Spróbuj wyj±æ termostat, zalej p³ynem i odpal, zobacz jak to bêdzie wtedy wygl±da³o. Ja mia³em co¶ podobnego.

To ¿e pompa wody siê krêci nie oznacza, ¿e dzia³a prawid³owo. Mog³y siê ³opatki oberwaæ, b±d¼ na o¶ce siê oberwa³o. i pompa siê krêci a nie robi przep³ywu.

To ¿e w oleju nie ma p³ynu/piany nie ¶wiadczy ¿e uszczelka jest ca³±, potrafi ona pu¶ciæ w ró¿nych miejscach.

Cytat:
2011-02-16 10:09:40, sp9qlm pisze:
Witam mam espero 2 litry mam sytuacje ze pompa dzia³a wodna a i tak mi wybija p³yn ch³odz±cy z pojemnika wyrównawczego i nie ma obiegu p³yna do pojemnika nie dochodzi p³yn wcale chyba dzia³a tylko na jakim¶ wymuszonym obiegu twardnieje mi bardzo przewud z chlodnicy do termostatu termostat wymieniony Czy mia³ kto¶ jaki¶ zator na uk³adzie gdzie go szukaæ Sp9qlm

K...... j...... m......

Tey - pisz po angielsku jak bêdzie Tobie ³atwiej..... Piszesz jakby¶ wróci³ z emigracji i ze 20 lat jêzyka polskiego nie u¿ywa³

Ale do rzeczy:

Kiedy ci wybija ten p³yn - jak silnik jest zimny? ciep³y? gazujesz? niegazujesz?

To s± kluczowe informacje a ty nic na ten temat nie piszesz...

Jak Tobie wybija p³yn na gor±cym silniku to jedn± z prawdopodobnych przyczyn mo¿e byæ zapchana / niewydolna ch³odnica i poziom p³ynu ro¶nie na skutek wzrostu temperatury, bo ...ciecz siê rozszerza.

Ja to kiedy¶ przerabia³em. Po ok 7 miesi±cach od czasu kiedy wla³em jakiego¶ syfu do uszczelniania ch³odnic (bo mi ciek³a), syf osiad³ na ¶ciankach ca³ego uk³adu ch³odzenia i ch³odnica straci³a swoj± wydolno¶æ.
Rezultat: wymiana ch³odnicy. wybijanie usta³o.

Ale mog± byæ inne przyczyny o których koledzy pisz±. Do póki nie doprecyzujesz co i jak ...nic nie poradzimy.