Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-01-25 21:54:30
Tak czy siak, tarczy się nie toczy. Przetoczyć można bębny. Tarcze muszą mieć swoją krzywiznę, aby odbić klocki po hamowaniu. Pozdr. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2012-01-26 00:13:20
od kiedy taka zmiana ?????? |
robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2012-01-26 09:00:42
Tzn. może inaczej. Tarcze można przetoczyć, ale nie powinno się tego zrobić idealnie. Muszą mieć minimalną krzywiznę która odbije nam klocki po hamowaniu. Tak uczyli mnie na Transporcie w Katowicach. Pozdr. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2012-01-26 10:13:34 Proponuje sprawdzić bicie tarczy czujnikiem.
Choć bardziej stawiam tu na badziewne klocki. Zakup dobrych klocków powinno rozwiązać problem. Ja stosuję w siebie tylko ROADHOUSE, Remsa lub Boscha. Allegro |
Ravpraca Klubowy Weteran Esperolot Warszawa-Kraków | 2012-01-26 20:42:18 Jest jeszcze jeden ciekawy objaw. Jeśli skręcam w lewo i hamuję to stukania nie słychać. Słychać za to rzężenie pompy wspomagnia. To rzeżenie było wczesniej ale może odrobinę mniej słyszalne. Jeśli hamuję przy skręcie w prawo to stuki bardzo wyrażnie słychać - może i mocniej niż przy jeździe na wprost.
Niestety dzisiaj już nie udało mi się sprawdzić tarcz. Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedzi. R. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2012-01-26 21:08:39 Teraz to mi wygląda na zużyte łożysko przedniego koła lewego.
Unieś samochód i poruszaj tym kołem czy nie ma wyczuwalnych luzów. |
Ravpraca Klubowy Weteran Esperolot Warszawa-Kraków | 2012-01-27 17:39:13 Problem rozwiązany!
Lekarstwem które pomogło - trochę kilometrów i hamowań. Tak więc przyczyną stuków były klocki które ułożyły się wcześniej do tarczy. Wymagały ponownego dotarcia do przetoczonych tarcz. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i udział w dyskusji. @kisztan łożysko wykluczyłem od razu - jest prawie nowe. [ wiadomość edytowana przez: Ravpraca dnia 2012-01-27 17:45:52 ] |