T22 błąd p0340 regenerować aparat czy szukać używki ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Autko Toyota Avensis 2000r motor 1,6 4AFE 180kkm.
Mam problem gdyż wyświetlił mi się błąd p0340 i zaczęły stukać wtryskiwacze. Diagnoza czujnik położenia wałka awaria. Po otwarciu kopułki aparatu zapłonowego okazało się, że na czujniku zalega olej a sam czujnik po wyczyszczeniu i pomiarach nie wykazuje oznak życia poza + i - brak jakiegokolwiek sygnału (tak stwierdził pan elektryk z warsztatu).

Moje pytanie brzmi czy pchać się w używane aparaty czy oddać ten do regeneracji.

I drugie zastanawia mnie kwestia samego prod aparatów gdyż mój obecny jest "pomarańczowy" z kopułką na zatrzask prawdopodobnie BOSCH natomiast większość używek jakie znalazłem opisane są jako DENSO TOYOTA z przykręcaną kopułką. Rozumiem, że można je zastępczo stosować i w oby przypadkach czujnik halla znajduje się wewnątrz aparatu czy może się mylę ?

Poproszę o jakieś rady/sugestie

Pozdrawiam,

Aby sie przekonac czy sa zamienne trzeba wstukac nr Vin i sprawdzic po nr czesci czy tak jest.W przeciwnym wypadku nalezy
przypuszczac ze nie.
Biorac pod uwage cene nowego i to ze dosc czesto sie psuja ,to jestem za regeneracja.Zwlaszcza ze kolega regenerowal jakies 2 lata temu za 300zl z powodzeniem.
To byla jakas firma z Warszawy,poszukaj w internecie.
Zalozyli mu halla z jakiegos VW ktory jest o takich samych parametrach ale przestawiony konstrukcyjnie o 180 stopni wiec po zalozeniu kopolki samochod nie odpalil, dopiero po przestawieniu kabli zaplonowych miejscami zadzialal.Ale sprawny do teraz.

A nie lepiej kupić nowy zamiennik? Tutaj masz czujnik położenia wału korbowego SWAG-a, może warto raz a dobrze zainwestować w tę część, cena nie jest jakaś zawrotna.

Cytat:
2011-05-05 10:17:12, Staszek1980 pisze:
A nie lepiej kupić nowy zamiennik? Tutaj masz czujnik położenia wału korbowego SWAG-a, może warto raz a dobrze zainwestować w tę część, cena nie jest jakaś zawrotna.

przeczytaj post zanim napiszesz to nie ta czesc.