[Ogólne] linka predkosciomierza i licznik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam do szybko do was pytanie jak odczepic linke od licznika w escorcie mk 7??

[ wiadomość edytowana przez: thomas77 dnia 2011-07-25 22:12:19 ]
[ powód edycji: poprawa tytułu ]

Wkładasz ręke z lewej strony za zegary,trzeba wyczuć na lince takiego "cycka",naciskasz go i linka ci schodzi.

wystarczy poszukac
Prosze kliknąc tutaj

Cześć.

Ja robię to tak. Odczepiam to obramowanie nawiewów, pokręteł nawiewów, zegarów i włączników halo i podgrzewanych szyb.
Potem odkręcam 4 śruby trzymające zegary i odchylam je maksymalnie do siebie, do kierownicy. Wsadzam łapę za zegary i wymacuje linkę i energicznie pociągam.
W tej czynności pomagam też sobie ciągnąc linkę od strony komory silnika. Trzyma się ona na 2 zatrzaskach do zegarów i trzeba energicznie pociągnąć...

Mam nadzieję że pomogłem

A ja się podłączę i mam pytanie, obrotomierz działa ok, ale prędkościomierz przekłamuje i pokazuje co najmniej 20km/h za mało, wystarczy że przestawię sobie wskazówkę czy mam coś zrobić przy montażu linki. Licznik był demontowany i lekko modzony.

jezu wy macie taki chude rece czy co? ja tam ledwo co wkladam rece i tak linke wysunolem z silnika troche a zaraz mnie cos strzeli jescze jakies 10 min..

Cytat:
2011-07-25 22:34:58, ChinQuan pisze:
jezu wy macie taki chude rece czy co? ja tam ledwo co wkladam rece i tak linke wysunolem z silnika troche a zaraz mnie cos strzeli jescze jakies 10 min..

ja też mam całkiem spore "łapska" ale zauważyłem że przy odkręconych śrubkach wystarczy mocniej pociągnąć licznik aż coś "strzeli" i linka się luzuje i można włożyć łapki w celu demontażu linki.

Trzeba lekko ścisnąć ten biały plastik (zdjęcie wyższe), ale w miejscu, gdzie nie ma zatrzasków. Wtedy zatrzaski luzują się-"odchodzą" na zewnątrz w rowku samego licznika.(zdjęcie niższe)
Ale z tego, co wiem, to są różne linki...Ale można też podjechać na szrot, albo nawet pokukać na allegro, jak wyglądywuje takowa i zaczaić, jak się ją odpina...
Dodam, że łatwiej jest wytargać licznik, jak się odkręci kierke...

Cytat:
2011-07-25 22:16:51, Maylo pisze:
A ja się podłączę i mam pytanie, obrotomierz działa ok, ale prędkościomierz przekłamuje i pokazuje co najmniej 20km/h za mało, wystarczy że przestawię sobie wskazówkę czy mam coś zrobić przy montażu linki. Licznik był demontowany i lekko modzony.

Mi też tak pokazuje, i w escorcie i w corsie. I w acordzie znajomego. Albo mamy wszyscy liczniki poprzestawiane, albo po prostu zawsze jest mniej

Cytat:
2011-07-26 08:39:34, Kakiel pisze:
Mi też tak pokazuje, i w escorcie i w corsie. I w acordzie znajomego. Albo mamy wszyscy liczniki poprzestawiane, albo po prostu zawsze jest mniej

Przestawić wskazówkę i po kłopocie.

Odświeżam nieco wątek - dziś wyciągam licznik w moim MKVI i ku mojemu zdziwieniu sama linka bez pancerza została w liczniku a reszta się odczepiła i mogę tą linką teraz ciągnąć do siebie i z powrotem. Pewnie linka odczepiła się gdzieś z drugiej strony albo co gorzej pękła :/. Moje pytanie teraz - gdzie ta linka dokładnie jest mocowana i czy da się jakoś to sprawdzić bez kanału najeżdżając np. na 35-30 cm betoniak?
Drugie pytanie - czy są jakieś zamienniki żaróweczek 1CP? To te które są np, z tyłu licznika. Chodzi mi konkretnie o inne kolory, czy muszę modzić samemu z podświetleniem?

1. Linka jest luźno w pancerzu, więc możesz ja wyciągnąć i włożyć. W razie czego, to mam taką linkę drugą. Będę w Gołdapi po 15tym...
2. Żarówek nie ma, ale można sobie zrobić, choć jeden LED 5mm to stanowczo za mało na jedną oprawkę. Ja dawałem po 3, albo porządną 10mm 100mA (ale to już koszt 5...8pln/szt). Wtedy można ją pomazać nawet kolorowym mazakiem...