Wymieniłem żarówki H=1 na.....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W ostatnim czasie do w lampach światła mijania miałem żarówki philipsa "vision plus". Z racji normalnego zużycia < 2 lata i konieczności wymiany powróciłem do kompletu żarówek oryginalnych. Na oryginałach zwłaszcza w porze jesienno-zimowej żarówki te dla mnie nie dawały właściwego oświetlenia drogi zwłaszcza czarnej i mokrej nawierzchni po zmroku.
Chciałem powrócić do wcześniejszych żarówek H-1 "vision plus", ale postanowiłem wypróbować coś innego.
Wybór padł na żarówki philipsa "NightGuide" o mocy 55 W. Cena na kpl 2 szt. 60 PLN.

Moje opinie:
- jest znacznie jaśniejsza od żarówek oryginalnych mimo, że u mnie jest spadek napięcia w stosunku do akumulatora =0,5 V.
- lepiej oświetla drogę centralnie przed samochodem, oraz lepsze oświetlenie prawego pobocza.
- barwa światła jest typowa dla żarówek halogenowych, czyli bez dodatków; barwy niebieskiej, zółtej i innej al`a xenon.

Mimo, że jest to żarówka tzw. 3 W 1 to jak do tej pory nie zauważyłem znaczącej seperacji barw światła opisywanej przez producenta.

[quote]
2005-12-01 01:20:07, DENWER pisze:
Z racji normalnego zużycia < 2 lata i
[quote]

Wyczytałeś to w jakiejś propagandowej gazecie, czy też jakiś magik handlujący żarówkami Ci doradził.

Cytat:
2005-12-01 06:56:48, piotr_ek pisze:
[quote] 2005-12-01 01:20:07, DENWER pisze: Z racji normalnego zużycia < 2 lata i [quote] Wyczytałeś to w jakiejś propagandowej gazecie, czy też jakiś magik handlujący żarówkami Ci doradził.

to nie wiesz ze zarowki sa jak plyn hamulcowy? po 2 latach zaleca sie bezwgledna wymiane jesli twoje zarowki maja 3 lata grozi ci mandat a za 4 letnie sad grodzki

A ja kurde fakturę na żarówki do kosza wyrzuciłem
I jak się teraz wytłumaczę...

Cytat:
Wyczytałeś to w jakiejś propagandowej gazecie, czy też jakiś magik handlujący żarówkami Ci doradził.

Wyboru dokonałem własnowolnie
Z trzech rodzajów ;
-vision plus
-blue vision
-nightguide
wybrałem te ostatnie.

Cytat:
to nie wiesz ze zarowki sa jak plyn hamulcowy? po 2 latach zaleca sie bezwgledna wymiane jesli twoje zarowki maja 3 lata grozi ci mandat a za 4 letnie sad grodzki

Weszły teraz przepisy, że jak kogoś złapią z przepaloną jedną żarówką to od razu do ancla bez wyroku.

ja ostatnio sprawiłem sobie philips blue vision.....

bo po kilku miesiacach tungsram megalight sie po prostu spalił.....

dają bardziej białe swiatło, lepiej oświetlają droge od tungsrama...

jednak to nie to co ma być...

w esperaku, którego kupiłem po wypadku są zamontowane przekaźniki.... nie miał włożonych rzadnych lepszych żarówek....

jakieś zwykłe narvy i światła świecą dużo lepiej niż u mnie blue vision......

tak więc chyba opłaci sie zamontować przekaźniczki...

pozdro

DENWER móglbys zrobic fotke? chciałbym zobaczyc jak to swieci na drodze.. w ciemnosciach. I jak jest z jadną na oswietlonych ulicach? Moje BV są prawie niewidoczne podczas jazdy po oswietlonych ulicach zwłaszcza gdy jest mokra nawierzchnia.

O tej porze roku to niestety normalne w naszych autkach.
Jak tak sobie jeżdżę to często widzę że użytkownicy Espero posiłkują się przeciwmgielnymi żeby cokolwiek widzieć przed sobą.

Cytat:
chciałbym zobaczyc jak to swieci na drodze.. w ciemnosciach. I jak jest z jadną na oswietlonych ulicach? Moje BV są prawie niewidoczne podczas jazdy po oswietlonych ulicach zwłaszcza gdy jest mokra nawierzchnia.

Muszę więc poczekać aż się ściemni.

A co sądzicie o Osram Bilux Silverstar? Komplet H1 za niecale 56zł. Tez planuje zmienic bo ledwo widze a takie własnie polecał mi jeden z memberów i już wlasciwie się na nie zdecydowałem ale chciałbym poznac opinię jesli ktoś jeszcze je ma/miał a może uwaz a że ktoreś są lepsze?

Oto pierwsze zdjęcie, bez obróbek graficznych. Jedynie została zmniejszona rozdzielczość. Tymczasowo więcej zdjęć spokojnie nie dało się zrobić z racji braku spokoju. Co chwila pojawiał się jakiś samochód, a próbowałem w różnych miejscach.

Jezdnia była mokra? swiecą niezle... lepiej niż moje BV

denwer mile zolto swieca te zaroweczki - lagodny dla wzroku kolorek...

Cytat:
2005-12-01 19:09:37, DENWER pisze:
Oto pierwsze zdjęcie, bez obróbek graficznych. Jedynie została zmniejszona rozdzielczość. Tymczasowo więcej zdjęć spokojnie nie dało się zrobić z racji braku spokoju. Co chwila pojawiał się jakiś samochód, a próbowałem w różnych miejscach. [/img]

świecą lepiej niż u mnie BV...

masz przekaźniki???

[ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2005-12-02 02:02:26 ]

Cytat:
2005-12-02 02:01:36, Kolber7 pisze:
świecą lepiej niż u mnie BV... masz przekaźniki??? [ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2005-12-02 02:02:26 ]

Nie ma co oceniać wydajności żarówek na podstawie zdjęcia...
jestem w stanie swoim aparatem zrobić taką fotkę że pomyślicie że mam ksenony. Najlepiej zrobić zdjęcia autu z normalnyumi żarówkami i po wymianie, z tego samego miejsca (najlepiej ze statywu), w zamkniętym pomieszczeniu i z identycznymi parametrami ekspozycji, czułością i balansem bieli.

Jednak na zdjęciu DENWERA podoba mi się przede wszystkim rozkład światła i wyraźna granica światła i cienia.

Cytat:
estem w stanie swoim aparatem zrobić taką fotkę że pomyślicie że mam ksenony. Najlepiej zrobić zdjęcia autu z normalnyumi żarówkami i po wymianie, z tego samego miejsca (najlepiej ze statywu), w zamkniętym pomieszczeniu i z identycznymi parametrami ekspozycji, czułością i balansem bieli.

To prawda. Trochę się zastanawiałem jak to zrobić, aby to miało sens i odwzorowanie. Ustawiłem więc aparat na balans-auto. Nie było to jednak dobrym pomysłem bo to pierwsze zdjęcie wyszło troszeczkę przekłamane. Strumień świetlny jest nieco pożółkły, ale chodziło mi o przedstawienie oświetlenia drogi przez te zarowki.

Cytat:
Jezdnia była mokra?

Nie był typową mokrą jak np. po deszczu, ale nie była sucha.

Cytat:
masz przekaźniki???

Nie, ( oryginał) i dlatego mam spadek napięcia na żaciskach żarówek o ok 0.5 V.

A oto drugie na drodze oświetlonej z ręcznym balansem bieli ustawionym tak aby wyglądało jak w realu. Droga prawie wysuszona.

a czy jest możliwe , zebym ja miał jeszcze niższe napięcie na reflektorkach????

pytam bo u mnie śwatła świecą słabiej....a w porównaniu do światełek z przekaźnikami to niebo a ziemia jest

pozdro

Voltomierz w rękę i sprawa się rozjaśni.

Cytat:
2005-12-02 20:13:40, DENWER pisze:
Voltomierz w rękę i sprawa się rozjaśni.

tak zrobie.. jak tylko moje esperko wróci z trasy

pozdro

Albo spróbuj podpiąc "na krótko" czyli bezposrednio z akumulatora na włączonym silniku i wlączonych swiatłach... wtedy zobaczysz czy jest wogóle sens montowania przekazników.... u mnie nie było zadnej róznicy za to w polonezie... kolosalna...