Zdjęcie z fotoradaru - nie moje auto

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam szanownych klubowiczów,

Dzisiaj zdarzyła mi się dość kuriozalna sytuacja, a mianowicie otrzymałem od naszej "drogiej" straży miejskiej zdjęcie z fotoradaru a wraz z nim wezwanie. Nic nadzwyczajnego, mogłoby się wydawać, a jednak.

Otóż zdjęcie przedstawia samochód nie należący do mojej skromnej osoby, ba w życiu tego auta na oczy nie widziałem. Co więcej ja jeżdżę oplem, a to chyba yaris. Podobna jest jedynie rejestracja. Słowo podobna zostało tutaj użyte nie bez kozery gdyż różnica jest jedynie w jednej cyfrze. Swoją drogą zastanawiam się jak można 4 z 8 pomylić.

Tak czy inaczej sam widok koperty ze SM przyprawił mnie o lekki wkurw, tym bardziej, że wezwanie jest z woj. lubuskiego, w którym nigdy nie byłem

Mam do Was szanowni klubowicze pytanie co z tym fantem zrobić? Czuję po kościach, że jak to oleję to za jakiś czas dostanę wezwanie do sądu i będzie czekać mnie wycieczka w lubuskie tereny. Nie ukrywam też, że korci mnie aby pograć trochę komuś na nosie, przecież wystawienie takiego dokumentu kosztuje nas podatników niemałe pieniądze (w skali całego kraju).

Poniżej zdjęcie:

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: teltom dnia 2011-11-08 18:24:46 ]

No rzeczywiście ciekawa historia. Prawdopodobnie dostałeś drugą kartkę, którą odsyłasz do nich, na niej są do wyboru chyba 3 opcje- jedna z nich to odmowa przyjęcia mandatu. W uzasadnieniu możesz napisać powód i tyle. Wcześniej możesz do nich zadzwonić i odpowiednio z nimi porozmawiać bo to ludzie robią a nie bezmyślna maszyna i to dowodzi tego że jakiś bezmózgi przygłup okularów do pracy zapomniał zabrać i pisał to co mu się wydawało. Powinni cie przeprosić za coś takiego.

Napisz im, oprócz tego, że to nie Twoje auto itd, że obecnie jeździsz walcem

ja bym im odesłał ze nie znam samochodu za potwierdzeniem odbioru i zaadresował na ich przełożonego niech chłopak nie będzie miał premii

-----------------
Pozdrawiam
Karol
Jest
Viper 126p FL 650E 1991 biały 68kkm
Renault Megane I 1,6 16v LPG Kombi 2001 45 000km

Było
Espero 1.5 16V 1997/98 wiśniowy ~~130kkm
Fiat Punto II 1,2 16V 59kw 2002 rocznik złoty metalik 62 kkm
http://maluch-poznan.com

To przyszło poleconym,czy zwykłą pocztą?.
A tak w ogóle,to nic na gębę wszystko na papier i to ze zwrotką.
Nie wypełniaj żadnego blankietu jaki do ciebie przyszedł. Napisz swoje pismo, załącz kopie ( nie wysyłaj oryginałów, bo jak sprawa trafi do sądu,to kserówka nie jest dowodem) i licz się z tym że sprawa trafi do sądu.Bo SM nie popełnia błędów.
Jest parę scenariuszy:
1. Przyznają się że popełnili błąd i sprawa będzie nieważna,
2.Uznają pismo za zwykły wykręt kierowcy i dostaniesz wezwanie do zapłaty.
Nic nie płać i czekaj cierpliwie na ZAOCZNY WYROK NAKAZOWY DO ZAPŁATY,bo sądy takie roszczenia uznają z automatu i wydają wyroki w trybie nakazowym. Wtedy MUSISZ się odwołać od wyroku i będzie zwykła rozprawa.Wtedy będziesz udowadniał,że nie jesteś wielbłądem.
Bo to taka Polska właśnie.
Ale miejmy nadzieję,że są to tylko czcze dywagacje i SM przyzna się do błędu.

dziwi mnie sprawa, że sprawdzają właściciela po rejestracji a samochodu juz nie. Przecież jakby zobaczyli jakie uto jest zarejestrowane na te numery to by może zajarzyli że coś nie tak.
Oni sprawdzają tylko dane osobowe i tyle...

Jacek takie rzeczy tylko poleconym wiec nie ma co kombinować
słyszałem ze SM czasem "poprawi" w PSP fotkę która w ogóle wskazuje na inną osobą czy też samochód ale nigdy się z tym nie spotkałem, pogoogluj trochę może znajdziesz osoby załatwione podobnie do Ciebie, a generalnie powinieneś zadzwonić do pajaców, opierd...ć i pisemnie jeszcze napisać odwołanie, możesz również zawiadomić prokuraturę o próbie wyłudzenia przez SM, bo poniekąd dorobienie numerka "bo tak im pasowało" w photoshopie, wskazuje Ciebie na sprawcę wykroczenia

Nie znam dokładnie sprawy, ale jak proszą o odesłanie w ciągu 7 dni na ich blankiecie to tak zrób (ksero tego co wysyłasz zrób dla siebie).
Napisz też uzasadnienie, ze wskazaniem, że nigdy nie byłeś właścicielem auta o podanym przez nich numerze rej oraz marce (jeśli oczywiście tak było). W oddzielnym piśmie napisz że nastąpiła pomyłka, wskaz także że nigdy nie byłeś w tamtym rejonie. Wszytko grzecznie i rozważnie, aby ewentualnie w sądzie czegoś nie wyciągnęli. Wysłąnie tylko listem poleconym z potwierdzeniem odbioru.

W przypadku gdyby ciebie wezwali do sadu, domagaj się zwrotu poniesionych kosztów (skoro popełnili pomyłkę) np. dojazdu, hotelu itp oraz poniesionych strat np. ze względu na nieobecność w pracy.

Cytat:
2011-11-10 07:49:23, AsterixGal pisze:
W przypadku gdyby ciebie wezwali do sadu, domagaj się zwrotu poniesionych kosztów (skoro popełnili pomyłkę) np. dojazdu, hotelu itp oraz poniesionych strat np. ze względu na nieobecność w pracy.

Nie wezwą go do sądu.Wiem to z autopsji . Dostanie wyrok zaoczny od którego będzie musiał się odwołać.Ponieważ odwołanie on składa,czyli nadaje bieg sprawie (która dla sądu i sm jest zakończona) i nie dostanie żadnego zwrotu.

W tym wszystkim zdziwiony jestem taką okolicznością, że ...fotoradar może namierzać sprawców robiąc im fotki od tyłu

kilkukrotnie byłem w podobnej sytuacji ...ale nie przyszło mi do głowy, że od tyłu też mogą mnie namierzyć...

Nawigator5 mogą tak przysłali moje siostrze pismo, że ma dać dane właściciela, a chodziło oto że niby jechała 14 km za szybko 100 zł ileś tam punktów... co prawda tablice na zdjęciu był widoczne na zderzaku... i osobno powiększone... ja bym tego osobiście nie przyjął ale ona dała im swoje dane i podobno już zapłaciła.... ja bym napisał im, że jako mogą być tablice na zdjęci widoczne na wysokości zderzaka??? a powinny być na klapie... wiem i pewnie tak bym z nim nie wygrał... (tak nawiasem w tym momencie można by napisać że jechał wujek Heniek, który nie jeździ samochodem od X lat i ma się czyste konto).

-----------------
Pozdrawiam
Karol
Jest
Viper 126p FL 650E 1991 biały 68kkm
Renault Megane I 1,6 16v LPG Kombi 2001 45 000km

Było
Espero 1.5 16V 1997/98 wiśniowy ~~130kkm
Fiat Punto II 1,2 16V 59kw 2002 rocznik złoty metalik 62 kkm
http://maluch-poznan.com