Światła mijania vs przeciwmgielne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poniżej dwie fotki.
Na pierwszej widać (choć na zdjęciu nie jest to dokładnie widoczne) że w Espero granica między światłem i cieniem jest niewyraźna i nieostra. Od dłuższego czasu przyglądam się pod tym kątem innym samochodom i niestety stwierdzam, że nawet cienkocienko czy polonez mają lepiej zaprojektowane reflektory - tam granica światło/cień jest znacznie ostrzejsza, a światło reflektora jakby płynniej rozdzielane.
Ponadto u mnie widać, że prawy reflektor ma znacznie gorszą optykę od lewego - jakaś wada fabryczna (nie jest to wina żarówki - sprawdzałem)

A tutaj - światła przeciwmgłowe. Ta fotka jest dla tych, którzy jeżdżą na przeciwmgłowych przy normalnej przejrzystości powietrza. Widać, że światła te są diametralnie różne od świateł mijania.
Przeciwmgłowe oślepiają jadących z przeciwka. NIe mają one bowiem wyraźnej granicy światła i cienia. Rzucają przed samochód wysoce przypadkowy strumień światła. Ale widać również, że pobocza oświetlane są znacznie lepiej niż w przypadku świateł mijania.

Imo coś musiz mieć nie tak z tymi światłami - swiatłą mijania powinny być asymetryczne, tzn prawy reflektor powinien oświetlać pobocze, tutaj to wygląda jakbyś miał światłą maerykaskie - tam są symetryczne. U ciebie to wygląda tak :

-- --
a IMo powinno być :

__/ __/
oczywiście w dużym uproszczeniu ...

MAsz racje, mój prawy reflektro szwankuje. Jest to typowy reflektor "europejski", prawa strona jest oświetlana dalej, ale ma coś źle ustawione, podejrzewam, że gniazdo żarówki jest w jakiś sposób wadliwe i źródło światła nie znajduje sie w optymalnej dla odbłyśnika pozycji. Dlatego światło nie jest rozdzielane należycie.

Mało tam miejsca i ciężko cokolwiek zobaczyć, ale przy odrobinie zaparcia zbadam ten problem.

Pozwolę sobie odkopać wątek i zapytać jakiej mocy są u nas żarówki w światłach przeciwmgłowych przednich?

Cytat:
2011-10-30 18:31:03, Esperynek pisze:
Pozwolę sobie odkopać wątek i zapytać jakiej mocy są u nas żarówki w światłach przeciwmgłowych przednich?

H3 55W

Cytat:
2011-10-30 18:51:07, bogdan1 pisze:
H3 55W

Dzięki. Pytam,ponieważ chciałem wykorzystując światła przeciwmgłowe właśnie zamontować światła do jazdy dziennej. Da się tak zrobić,żeby wkręcić tam przepisowe max. 21W i przerobić,aby włączały się po przekręceniu kluczyka i bez postojowych?

jak porzeźbisz to zmieścisz.
Ale przygotuj się na rozmowę z niebieskimi którzy zabiorą Ci dowód rejestracyjny.

Ale w sensie,że potraktują to jako jazdę na przeciwmgielnych lub też samoróbka bez homolgacji? A ktoś z Was zamontował LED-y na zderzaku?

[ wiadomość edytowana przez: Esperynek dnia 2011-10-30 19:14:09 ]

Cytat:
2011-10-30 19:12:39, Esperynek pisze:
Ale w sensie,że potraktują to jako jazdę na przeciwmgielnych lub też samoróbka bez homolgacji? A

I jedno i drugie

-----------------
czasem tu zaglądam

A w jakim celu kombinujecie z tymi światłami ? prądu wam brakuje ?

Cytat:
2011-10-30 18:56:16, Esperynek pisze:
Dzięki. Pytam,ponieważ chciałem wykorzystując światła przeciwmgłowe właśnie zamontować światła do jazdy dziennej. Da się tak zrobić,żeby wkręcić tam przepisowe max. 21W i przerobić,aby włączały się po przekręceniu kluczyka i bez postojowych?

Przepisowe max21W? przecież to jest głupota. Każde światła mają inną charakterystykę świecenia.
Co jak co, ale za każde grzebanie przy oświetleniu powinni od razu dowody zabierać, bo coraz więcej ludzi robi jakieś wiejskie przeróbki :/

pozdr.

Cytat:
2011-10-31 00:55:59, robertkaluza pisze:
Przepisowe max21W? przecież to jest głupota. Każde światła mają inną charakterystykę świecenia. Co jak co, ale za każde grzebanie przy oświetleniu powinni od razu dowody zabierać, bo coraz więcej ludzi robi jakieś wiejskie przeróbki :/ pozdr.

Podpisuję się pod tym oboma ręcoma i nogima. Niektórzy na prawdę przeginają. Ostatnio widziałem mondeo z zamontowaną jedną listwą led w atrapie. Lepiej wydać te 150, zamontować prawidłowo i jeździć bez obaw o starcia z policją. Tutaj jest rozpisane jakie oświetlenie może być zamontowane w pojazdach dopuszczonych do ruchu. Dodam jeszcze że dopuszczalny jest tylko kolor żółty i odcienie białego.

[ wiadomość edytowana przez: robert_or3 dnia 2011-10-31 04:44:09 ]

Cytat:
2011-10-31 04:43:30, robert_or3 pisze:
.." Dodam jeszcze że dopuszczalny jest tylko kolor żółty i odcienie białego.

Żółty DOPUSZCZALNY ???? ...czy Twoja wiedza (żródłó) nie jest nieco zbyt przeterminowana ??

/chyba, że masz na myśli kolor "kierunkowskazów" ..z dużą dozą śmiałości określanych czasem jako "żółty" (trza mieć kurna wyobraźnię ale co tam ! ) /

Cytat:
2011-10-31 11:04:19, bogdan1 pisze:
Żółty DOPUSZCZALNY ???? ...czy Twoja wiedza (żródłó) nie jest nieco zbyt przeterminowana ?? /chyba, że masz na myśli kolor "kierunkowskazów" ..z dużą dozą śmiałości określanych czasem jako "żółty" (trza mieć kurna wyobraźnię ale co tam ! ) /

Fakt. przeterminowała się moja wiedza. Po dogłębnej analizie wiadomości na temat kodeksu drogowego okazuje się że żółte żarówki można było stosować do końca 2009 roku. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Cytat:
2011-10-30 23:27:43, nawigator5 pisze:

Szkoda soczewek

Cytat:
2011-10-30 23:27:43, nawigator5 pisze:

Tez mnie to rozbraja...

Jakieś minimalne różnice w spalaniu niemal mieszczące się w błędzie pomiaru, a do tego rzeźba, tłumaczenie się niebieskim, etc...

Czasy prądnicowych maluchów przeszły już do historii...

Ja tam jeśli już to założyłbym światła do jazdy dziennej, ale z homologacją i bez kombinacji. To tak na wypadek gdyby mi się kiedyś zapomniało włączyć światła mijania

Cytat:
2011-11-02 11:32:43, JaRabbit pisze:
Szkoda soczewek

raczej zenonów
z miesiąc mam światła do jazdy dziennej i już wiem że założyłem je za późno bo prawy zenon wali żółtawo
Esperynku są dostępne moduły w cenie ok 200zł które robią światła dzienne z długich które świecą po stacyjce na 30%mocy, a'la audi i takie tam inne
Tak to wygląda u mnie z dokladanych led , jakosc telefoniczna

By kula69 at 2011-11-02

By kula69 at 2011-11-02

By kula69 at 2011-11-02

Kula69 - gdzie o tym wyczytałeś ?

Cytat:
2011-11-02 18:22:13, VEndriuV pisze:
Kula69 - gdzie o tym wyczytałeś ?

Co wyczytałem??
rozwiń się??
o modułach?
nie wyczytałem tylko szukałem aż znalazłem np na alledrogo, i cena 200zł fakt już przesadzona Ten np juz kosztuje 129 a sa i tansze