Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2009-09-28 19:48:57 a że tak zapytam, przy jakich obrotach zmieniasz bieg z 1 na 2?? |
SLAWEKK76 Przemysl | 2009-09-29 12:11:28 Ale ja pisze ze nawet szarpie jak ruszam przy jedynce...tak poszarpuje do przodu...nie sadze aby to byla sprawa gazu, przeciez nie bede ruszal z 2500 obrotow na 1dynce! Ruszam wolno i tez wolno operuje sprzeglem ktorew jest nowe, na innym samochodzie benzyniaku auto po prostu ruszalo a nie szarpalo...czy jest ktos kto moze cos podpowiedziec a nie pisac tylko o technice jazdy...
|
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2009-09-29 13:04:38 ja bym sprawdzil tak na szybko:
swiece, kable wysokiego napiecia rano czy nie ba przeblyskow, wezyki podcisnieniowe ktore sa wokol przepustnicy i kopulki, czujnik map (to ten co jest przypiety do sciany grodziowej), jesli wszystkie polaczenia są OK i wezyki nie są dziorawe, poprzecierane sprawdzilbym lampa kat wyprzedzenia zaplonu rownoczesnie z ...akumulatrem czy jest w dobrym stanie łącznie z ładowaniem !. Na poczatek podlaczyl styki Te1 i E1 w gniezdzie diagnostycznym i odczytal kody usterek jesli jakowe są. Wyciagnik bezpiecznik 15A na pare minut. No i polaczenie listwy wtryskiwaczy z wezem z paliwa i filrem paliwa, czy nie ma uszkodzen wyciekow. Filtr paliwa wymieniales kiedys, nie tankowales jakiejs chrzczonej benzynki ? Rozrzad jest dobrze ustawiony ? Jesli powyzsze były by OK zdemontował bym kopulke i oczyscil styki srobokretem z węgla i to samo z palcem rozdzielacza. Te rzeczy bym sprawdził , mysle ze jest to kwestia 40min., plaskiego srobokreta, krzyzaka, lampy stet. i miernika napiecia. Cos mi sie wydaje ze zonk siedzi w ktoryms z wyzej wymienionych. pozdr. ps. auto bylo kiedys naprawiane powypadkowo, demontowany był bak, osprzet silnika itp. ? |
SLAWEKK76 Przemysl | 2009-09-29 13:39:07 auto nie bylo nigdy naprawiane powypadkowo, jest pelen serwis toyoty-sprawdzalem autentycznosc, ma przebieg 140k km, pasek rozrzadu byl wymieniany na ok 110k, akumulator jest nowy tzn z 12.2008, napraw dokonywal serwis toyoty i mowili ze wsio ok, byl przerwany kabelek odf jakiegos czujnika ktory idzie do silnika , jest po lewej stronie akumulatora i wchodzi taki jeden kabelek ze zlaczem do korpusa silnika troche dalej i nizej za cewkami WN po prawej stronie silnika. podlutowalem uszkodzony kabelek ale moze to ze byl poprzednio skrecony uszkodzilo ten czujnik, wlasciwie to nie mam pojecia co to za czujnik.
[ wiadomość edytowana przez: SLAWEKK76 dnia 2009-09-29 13:40:48 ] [ wiadomość edytowana przez: SLAWEKK76 dnia 2009-09-29 13:41:25 ] |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2009-09-29 22:57:22 może wkleisz zdjęcie tego czujnika jeśli to nie problem |
SLAWEKK76 Przemysl | 2009-09-30 15:15:05 Zalaczam zdjecie pokazujace lokalizacje tego czujnika, przelutowalem ten kabelek, chyba troche lepiej auto jezdzi i jest bardziej zywe. Zauwazylem natomiast ze do szarpania nie ma nic sprzeglo, tylko gaz. Jak jade jednostajnie na 1 utrzymujac obroty na stalym poziomie poprzez lekkie trzymanie gazu, np 1200obr. to po zwolnieniu powolnym pedalu gazu auto nie zwalnia stopniowo ale wlasnie jst spadek nagly obrotow do ok 700 obr/min i tu objawia sie szarpanie auta.
Czujnik na zdjeciu wyglada jak cos od ukladu zaplonu ale moze sie myle. Przedtem byly skrecone dwa kabelki tzn od wtyku wychodzil goly przewod i byl skrecony na dzika z zerwanym przeowodem. Nawet izolacji nie dali. Miedz sie utlenia wiec pewnie nie bylo dobregon stuku, a moze i nawet cos przez to padlo. Moze ten czujnik? Prosze o podpowiedz. Slawek. Zdjecie tutaj ---> Fotka
[ wiadomość edytowana przez: SLAWEKK76 dnia 2009-09-30 15:18:04 ] |
syd Tychy | 2009-09-30 20:01:32 na zdjęciu jest czujnik temperatury płynu chłodzącego,
a mam inne pytanie ,napisałeś że wymieniali ci sprzęgło ,jeździłeś tym autem przed wymianą???jak było??? na jakie sprzęgło wymienili i kto???orginalne w serwisie czy może optifita,sprzęgło też bym zaliczył do bardzo prawdopodobnego powodu szarpań .pozdro. |
SLAWEKK76 Przemysl | 2009-09-30 20:38:06 Sprzeglo bylo wymieniane u znajomego mechanika ktory naprawia tylko toyoty i corolli juz dosc duzo naprawial. Sprzeglo jest wymienione kompletne z dociskiem i supportem. Auto bylo uzywane przez kobiete i od niej je odkupilem za dobra cene ze wzgeldu na sprzeglo. Sprzeglo bylo calkowicie zjechane i jak jechalem na starym to tak szarpalo ze czasami bylo to niebezpieczne- ale musialem dojechac do mechanika Sprzeglo nowe jest firmy LUK-podobno jeden z lepszych zamiennikow orginalnego.
A tak pozatym to chyba skoro sprzegla nie uzywam na 1 a dodaje i ujmuje gazu na 1 tylko i przy nawet powolnym ujmowaniu gazu szarpie to moze jednak cos z ukladami paliwowymi, wtryski, mieszanka, ukl zaplonu, przepustnica?
[ wiadomość edytowana przez: SLAWEKK76 dnia 2009-09-30 20:41:46 ] |
SLAWEKK76 Przemysl | 2009-09-30 20:44:59 Aha zapomnialem dodac ze mam jeszcze do wymiany przednie tarcze i klocki, bo jedna z tarcz chyba jest lekko krzywa i przy predkosci okolo 50km/h lekko ja slychac jak nierownomiernie dizala i lekko bije o klocek, znosne to jest ale moze to jest przyczyna ze hamuje wtedy kiedy nie powinna ?
|
syd Tychy | 2009-09-30 20:53:41 a na wstecznym żabkuje?
|
SLAWEKK76 Przemysl | 2009-09-30 20:59:21 na wstecznym jedzie ok tak mi sie wydaje, nie przygladalem sie zachowaniu na wstecznym, a co gdyby zabkowal? a jesli nie zabkuje to pownie cos innego? jutro sprawdze na wstecznym ale z tego co pamietam to chyba jezdzi plynnie na wstecznym [ wiadomość edytowana przez: SLAWEKK76 dnia 2009-09-30 21:02:33 ] |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2009-09-30 23:40:36 SLAWEKK76: A ty czytał mojego posta czy przeszedles do opisywania kolejnych doznań ?
Co do sprzegla to tylko AISIN, a nie LUK, a ze ktos ma wtyki i dobre upusty w IC to .... a znajomy mechanik rozumiem ze nie jest w stanie zdiagnozowac usterki ? |
SLAWEKK76 Przemysl | 2009-10-01 00:41:45 Ale sprzeglo LUK tez nie jest chyba do niczego? Twoj post czytalem. Sorki ze pytam ale gdzie jest ta kopulka bo w mechanice samochodowej za bardzo nie siedze i nie znam nazw wszystkiego co siedzi pod maska?
|
rng17 avensis 7a-fe milanówek | 2009-10-01 15:21:42
Raczej jej nie znajdziesz bo jej nie masz na zdjęciu jak byk są cewki ja bym jeszcze pomyślał o przepustnicy i zlokalizował ten świst w oklicy rury od powietrza |
SLAWEKK76 Przemysl | 2009-10-01 15:46:44 No ale ja mierzylem rezystancje cewek na ich wyjsciach na kable i parametry sa w normie tzn, kazda z cewek ma po 12.4k ohma co miesci sie w normie wg danych producenta powinno byc pomiedzy 9,5k-13,5k ohma. Moze to jednak przepustnica, swsity pokazuja sie dopiero na nagrzanym silniku. Jak jest zimny to nic nie slychac ale za to lekko poszarpuje. Wyraznie to czuc jak jade kawalek na 1 i zdejmuje noge z gazu, wtedy tak jakby blokowalo silnik i obroty nagle spadaja, powinno byc chyba w miare plynnie nawet przy naglym ujeciu gazu auto powinno wyhamowac swoja masa a nie nagle. Na innych biegach tego nie ma, na wstecznym testowalem i jest ok, plynnie rusza i plynnie zwalnia przy odjeciu nogi z gazu. Tylko ta cho... jedynka...:/
A moze pasek rozrzadu sie konczy, pisze ze byl wymieniany przy 110k ale teraz juz jest prawie 140k?
[ wiadomość edytowana przez: SLAWEKK76 dnia 2009-10-01 15:48:23 ] [ wiadomość edytowana przez: SLAWEKK76 dnia 2009-10-01 15:52:49 ] [ wiadomość edytowana przez: SLAWEKK76 dnia 2009-10-01 15:55:55 ] |
junior_ek TOYOTA DRIVER Rav4 Żywiec | 2009-10-02 22:16:05 A ja bym spróbował odpiąć sondę lambda i sprawdził jak chodzi bez niej, czy też poszarpuje |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2009-10-03 13:10:36
Pomiar rezystancji niczego nie obrazuje w przypadku cewki wysokiego napiecia.Nawet zepsuta cewka ma dobra rezystancje,poniewaz nie uzwojenie ulega uszkodzeniu a izolacja zostaje przebita -przepuszcza wysokie napiecie,a pomiary miernikiem niczego nie wykaza. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |