Lyoness - słyszał ktoś o tym ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

jakiś czas temu kolega z uczelni silnie zaczął lobbować jakiś dziwny twór którym jest firma lyoness. Gada jak zawodowy sekciarz, że wpłacasz 9000 zł na start, potem ma być reklama w TV po której zapiszę się x osób z czego mi przydzielą 200 od których będę miał %.

Idea tego ma być taka, że kupując w sklepach należących do tego ma się dostawać zwrot na poziomie 1 % ( absurdalnie mało ) i jak się uzbiera 225 zł na swoim koncie to potem w magiczny sposób po iluś tam miesiącach można wypłacić 2025 zł.

tyle mówił mi kolega, w necie przeczytałem że aby wybrać te 2025 zł trzeba przez system przepuścić 500 000 zł ( bo z ludzi pod nami mamy mniej niż gdybyśmy pieniądze wydali sami )

czy spotkał się z tym ktoś, na kilometr pachnie piramidą.

mam z drugiej strony sąsiada który jest w AKUNA czy był, mniejsza o to. pamiętam jak kilka lat temu budował się koło moich rodziców, wylał fundamenty po czym budowa stanęła, jego sklep zbankrutował, koleś chciał sprzedać działkę, płakał jaki to on jest goły i jak mu źle. po kilku miesiącach budowa ruszyła. Wybudowany dom jak i działka ( sadzawki, krzewy, ładne ułożenie itp. ) powszechnie bolały sąsiadów

pod domem zaczęły na stałe parkować bmw x5 , crysler 300 , bmw 740 ( auta członków rodziny ) aktualnie stoi porsche cayene, chyba bmk-a x6 i jeszcze została stara x5 ( w między czasei e było jeszze kilka innych ciekawych )

wiem, że on dość intensywnie działał w tej firmie, widzę pewne analogie z lyoness jednak prosty jestem i nie bardzo wierzę, że można w taki sposób zrobić fortunę.

Najzwyklejsza piramidka/sekta - to z kilometra gównem śmierdzi... jeszcze się dziwię, że ludzie w to w ogóle pakują swoją kasę

kolega twierdził, że jest w tym sporo poważnych firm i po sprawdzeniu jest min. "kerfur" orlen, vision express.

po pierwsze jestem tylko studentem więc 9 koła utopić w coś niepewnego nie mam zamiaru jednak zawziętość i powaga z jaką to mówił dało mi do myślenia, bardziej nie nad członkostwem jako formą zarobku a nad mechanizmem jak to ma niby działać, stąd też pytam bo zauważyłem, że w internecie nie sposób dostać rzetelnej informacji a wszystkie fora są zaśmiecane przez sekciarzy wypisujących wciąż tą samą mantrę czyli mniej więcej:

"to jest tak skomplikowane, że ciężko wytłumaczyć"
"nie musisz rozumieć, to działa" itp.

dziwne jest też to, że forma działa już bodajrze od 2003 roku a na świecie ma tylko 2 mln uczestników ( 23 kraje ) choć ponoć w austrii zarejestrowanych jest 5 % całego społeczeństwa

tak naprawdę na wszystkim idzie zarobić, ale pchanie się w coś gdzie trzeba wydać pierw kupę kasy i potem dostać 1/5 tego to lepiej inaczej to inwestować

Tylko te firmy są po drugiej stronie