Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pogromcaslaskiej Tarnowskie góry | 2009-05-28 19:40:05 Toyota yaris 1.0 2000r. |
pogromcaslaskiej Tarnowskie góry | 2009-06-06 14:09:22 No i sprawa z falującymi obrotami się wyjaśniła.Wymiana przepływomierza pomogła.Teraz yarek zachowuje się dokładnie tak jak napisał Bigelektron. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2009-06-06 17:13:52
Ale starego przeplywomierza nie wyrzucaj.Powiem ci w zaufaniu ze wystarczylo by go wyczyscic |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2009-06-07 19:13:19
Ulam rąbka tajemnicy jak , w benzynce ekstrakcyjnej czy nafcie ? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2009-06-07 21:17:21
Ani jedno ani drugie bo nie rozpuszcza smoly. Carbocleaner Innotec,no i nie zapomnij o klemie. |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2009-06-07 22:36:42 szukalem tego carbo clinera ale wogole nigdzie nie widze....
Moze jakis link ? Albo odpowiednik ? No kleme sciagnac przed demontazem przeplywomierza ? Przed sciagnieciem alternatora to wiem ale ... |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2009-06-14 15:50:20
Kleme po to aby skasowac stare fuel trimy,inaczej czyszczenie nie daje rezultatow.Linka nie bardzo...bo tym handluje taki chlopek ktory zaopatruje siec serwisow. Podjedz na czyszczenie jak bedziesz w Katowicach,usluga kosztuje 150 masz w tej cenie czyszczenie plus jeszcze taki maly szczegol ktorego nie zdradzam,ale samochod po tym zabiegu zapiernicza jak nowy. Sam srodek kosztuje okolo 100 zl wiec sie nie oplaca go kupowac po to aby raz na 60 tys sobie popsikac. |
pogromcaslaskiej Tarnowskie góry | 2010-06-12 18:16:24 Witam ponownie i postaram się przybliżyć mój problem toyota yaris 1.0 rok 2000.Otóż już kiedyś borykałem się z falującymi obrotami ,problem udało się usunąć po przez wymianę przepływomierza.Otóż teraz wolne obroty czyli 600 pojawiają mi się dopiero po przejechaniu około 4 km czyli silnik bardzo zagrzany,jak dotknę chłodnicy to naprawdę gorąca.Odpalam samochód po nocy obroty 1200 po około 2 minutach i przejechaniu 2 km obroty jak stanę na skrzyżowaniu spadają do 1000-900 następnie jadę dalej zamiast spadać to zaczynają wzrastać do 1000-1300 a jak silnik się zagrzeje około 78 stopni to dopiero spadną do 600.Kiedyś tak nie było już przy zamkniętym obiegu czyli zanim termostat się otworzył obroty były w granicach 600- 700.Lampka awarii się nie pali .Może katalizator padł i sondy odczytują złe parametry albo jakiś czujnik temperatury padł. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2010-06-12 22:10:18
Sa tylko 3 opcje ,albo Ci sie wydaje i tak pracowal,albo trzeba zawor isc wyczyscic,lub termostat nie trzyma. Trzeba poprostu sprawdzic czy wirnik ISC sie nie obraca z oporami. A filtry powietrza stosujesz oryginalne czy jakies taniochy?? Obroty Yarisa zaleza od temperatury i czasu jak dlugo pracuje na biegu jalowym. Np jest zagrzany podjezdzasz do skrzyzowania dopuki kola sie tocza jest 1000 a potem schodzi do 800 a po dalszych okolo 30 sekundach na 600. Pozatym cos mi nie pasuje ze zanim sie termostat otworzyl schodzil do 600 ,Po odpaleniu yaris musi chodzic dobre 10-15 minut aby obr zeszly na 600 |
POLLY Piaseczno | 2010-11-04 18:53:14 Witajcie,
wygląda na to, że mam ten sam problem i męczę się z tym od 2 lat. Mam Yariskę 1.5 VVTI w wersji sportowej 2001 i te same objawy. Wymieniłam potencjometr biegu jałowego, przepływomierz został przeczyszczony, katalizator wymieniony bo taki błąd mi pokazało na serwisie. Jakiś moment było ok ale teraz znów powtórka z rozrywki, dramat.... Zauważyłam, że zawsze jak jest mokro mam ten problem jak jest sucho auto chodzi idealnie. Byłam już u paru mechaników rozkładają ręce. Czy ktoś z Was ma pomysł co to może być, bo za chwilę wymienię wszystko, a problem jak był tak pozostanie. Już pomijając jak te części są drogie pozdrawiam POLLY |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2010-11-04 23:35:06
Tzn co dokladnie sie dzieje,bo zdajsie ze nastepna chce naprawiac dobry samochod. Co zostalo wymienione potencjometr przepustnicy ,czy zawor ISC-taki aluminiowy korpus z 2 rurkami?? Czy wymieniono na nowy czy uzywany? Niema czegos takiego jak potencjometr biegu jalowego. Niema co rozkladac rak i nog .Albo cos jest zepsute albo tak ma byc.Trzeba to tylko ustalic,a mozliwosci jest naprawde niewiele,trzeba tylko znalezc kogos kto sie zna na Toyotach. Ewentualnie zapraszam jak zwykle do Katowic Tanio nie bedzie ,ale napewno zostanie naprawione jezeli jest zepsute. |
sharky85 Koźmice Wielkie | 2011-02-01 09:08:00 Witam mam podabną sytuacjie i prosze o pomoc, żółta kontrolka zaczeła się swiećic w momecie kiedy silniki przestal sie nagrzewac :/ Juz wyjasniam po przejechaniu 10 kilometrow przy temperaturze 5-10 stopni C. dopiero znika kontrolka od (zimnego oleju) niejestem pewnien czy w tym samym czasie jest wlaczone ssanie bo obroty trzymaja sie w granicach 1000 . dopiero po tym czasie mozna odczuc ze powietrze zaczyna byc nagrzewane . Chłodnica jest zimna a płyn w normie .
Wczesniej auto nagrzewało sie po przejechaniu kilkuset metrow . Jest jakis sposob zeby sprawdzic czy to termostat czy wymienic go odrau ? |
Hilary Szczecin | 2011-02-03 10:46:29 Do czyszczenia przepływomierza można użyć płynu CRC Air Sensor Clean, do kupienia tam gdzie wszystko można kupić. |
xtp toyota yaris II kielcza | 2012-04-10 21:31:25 gdzie znajdę przepływomierz w silniku 1,0 yaris II (szukam i nie mogę namierzyć ) będę wdzięczny za pomoc. |
rng17 avensis 7a-fe milanówek | 2012-04-10 22:57:24 poszukaj w okolicy filtra powietrza dla ułatwienia jest do niego potpięta wiązka |
xtp toyota yaris II kielcza | 2012-04-11 05:08:18
czyli musze odkrecic podstawe filtra powietrza?gorna czesc jest sciagana ale nadal nie widac przepływomierza. |