Ktore opony radzicie??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Potrzebuje 2 nowe oponki... MAX 170zł sztuka. Przegladam www.opony.com i nie wiem na ktore sie zdecydowac. Ktore polecacie?

Polcam Fulda EcoControl - założyłem to z miesiąc temu do esperaka i gumki naprawde pierwsza klasa (z tych tańszych afkors)

Dobra jest też dębica Furio - w nubirce sprawują sie całkiem dobrze choć w ciut innym rozmiarze 195/60/14

Odradzam natomiast wynalazki w stylu debica passio, navigator2, dayton D100 (czy 110 - nie pamiętam)

Jeżeli w standardowym rozmiarze to polecam Fulda Diadem Linero
Gumy stosunkowo tanie a i w deszczu czy na mokrej nawierzchni auto śmiga jak po sznurku
Na suchym też nie są hałaśliwe

rozmiar standard 185/65/14
Ja mysle nad czyms takim:
DUNLOP SP30

[ wiadomość edytowana przez: michpanek dnia 2007-07-22 22:15:31 ]

kup sobie barum bravuris jeden z serwisow oponiarskich sprzedaje je po 130/szt w rozm. 195x50x15 - reszta rozmiarow podobne ceny a oponki naprawde zacne.

Barumy juz miałem kiedys i na suchym jako tako ale w deszczu to przed kazdym zakretem modliłem sie zeby sie udało wyjsc z tego cało...

Cytat:
2007-07-22 22:32:37, michpanek pisze:
Barumy juz miałem kiedys i na suchym jako tako ale w deszczu to przed kazdym zakretem modliłem sie zeby sie udało wyjsc z tego cało...

to fakt jechałem Volvo znajomka na bravurisach ..... podczas deszczu. Niezapomniane wrażenia

Cytat:
2007-07-22 22:13:28, michpanek pisze:
rozmiar standard 185/65/14 Ja mysle nad czyms takim: DUNLOP SP30 [ wiadomość edytowana przez: michpanek dnia 2007-07-22 22:15:31 ]

Hmm... Używam od kilku miesięcy tych Dunlop SP SPORT 01
Są świetne moim zdaniem. Na mokrym znakomicie, na suchym ciężko o poślizg opony. Jeżeli SP30 będą podobne, to bierz. Ale jak możesz trochę dołożyć, to polecam SP SPORT 01.

Do barumow jestem bardzo negatywnie nastawiony...
Do wyboru mam wiec Fulda Ecocontrol,
Dunlop SP30
No i jeszcze wylukałem takie fajne Firestony

Co Wy na to?

[ wiadomość edytowana przez: michpanek dnia 2007-07-22 22:47:33 ]

ja polecam fulde - naprawde dobre opony i sprawdzone juz na esperaku. Na suchym troche piszczą przy ruszaniu.....ale to juz wina mojego przyzwyczajenia do tylnego napędu

EDIT te firestone ma mój przyszły szwagrowski w swoim seacie leonie i też je sobie chwali

[ wiadomość edytowana przez: Tomek-Mydlowski dnia 2007-07-22 22:57:57 ]

Ja kupiłem niedawno Kleber Dynaxer HP2 na www.oponeo.pl. Zapłaciłem 156zł za sztuke i jestem bardzo zadowolony. Wahałem się właśnie między Kleberem a Dunlopem SP30. Wybrałem Klebera i jestem zadowolony

Kleber jak wyżej.. lub barum bravuris, obie oponki testowałem w aucie obie się spisywały dobrze, (kleber na mokrym lepiej) dlatego polecam

furio to tandeta, przynajmniej w standardowym rozmiarze.... tzn jak są nowe to spox... ale jak sie lekko zużyją co zresztą następuje bardzo szybko to w deszczu jest tragedia.... u mnie furio wytrzymały pół sezonu....

niektóre fuldy lubią się ząbkować (np carat attiro)

pozdro

Cytat:
2007-07-22 23:16:36, Kolber7 pisze:
Kleber jak wyżej.. lub barum bravuris, obie oponki testowałem w aucie obie się spisywały dobrze,

Drugi sezon użytkuję Barumy i nie narzekam wcale na nie
Na pewno są lepsze gumy od nich ale nie w tej cenie

Cytat:
2007-07-22 23:29:33, krzychu_ch pisze:
Drugi sezon użytkuję Barumy i nie narzekam wcale na nie Na pewno są lepsze gumy od nich ale nie w tej cenie

barumy mają to do siebie że z wiekiem twardnieją - tzn stają sie nie gumowe....a plastikowe czytaj na mokrym śliskie.
To nie tylko moja obserwacja, ale np Maćka GT który to na barumach stracił przód w słynnym esperakuGT.

Kleber Dynaxer HP2.
Cena od 154 zeta.

A ja poraz kolejny polecam Nokian NRHi. Na wiosnę kupiłem po chyba 176zł/szt. Za tą cenę ciężko znaleźc lepszą.

Cytat:
2007-07-23 01:28:02, Tomek-Mydlowski pisze:
barumy mają to do siebie że z wiekiem twardnieją - tzn stają sie nie gumowe....a plastikowe czytaj na mokrym śliskie. To nie tylko moja obserwacja, ale np Maćka GT który to na barumach stracił przód w słynnym esperakuGT.

Dokładnie jest tak jak prawi Tomek - mam Bravurisy już 5-ty sezon !
Na suchym są naprawdę dobre, ale na mokrym to już teraz dla mnie tragedia
Też będę musiał poszukać czegoś nowego - chyba, że prędzej sprzedam dziada

Dunlop SP 30.

Z tego przedziału cenowego z czystym sumieniem polecam DUNLOP SP 30 !!!

Sam na nich jeżdzę i są ....SUPER !!!

SUPER to nawet mało powiedziane !!!

Są MEGACICHE /najcichsze jakie dotąd miałem/ i ten bieżnik 9 mm głębokości !!!

Trzymanie też super.... z tym, że na zimę się nie nadają... 100% lato

Fuldy Diadem Linero nie polecam, do jazdy są bardzo dobre na mokrym i suchym, ale mi wyskoczył na jednej bąbel, i poza tym bardzo szybko się ścierają.
Nawiasem, chętnie kupię jedną używaną z dobrym bieżnikiem fulda Diadem Linero 185/65 R14 (właśnie w miejsce tej z pryszczem, żeby jednak mieć komplet, bo wszystkie 4 zmienię w przyszłym roku jak będe trzymał dalej esperaka)