Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zbidziu szczecin | 2020-12-30 18:44:35 Gaźniki to nie problem kupić znalazłem już kilka sztuk.
Jeżeli chodzi o blok musi on zostać oryginalny to jest serce tego auta i nie chce go zmieniać taką koncepcje mam, nawet jak będzie mniej mocy i większy koszt, Tak to bym wsadził z BMW is to było by najtańsze. A ja chce zrobić coś w stylu prl czyli z niczego coś hehe. Tłoki nie są na równo mają do płaszczyzny 2,2 mm dlatego wolę zeszlifować blok niż głowicę bo nie mam pojęcia ile razy była planowana i podobno siadają te głowice. I też tu pojawia się pytanie czy planując blok trzeba przedłużać gwint w bloku dla śrub od głowicy czy montować w tedy szpilki zamiast śrub. Żeby przy większym stopniu sprężania nie wyrwało gwintu. Właśnie sam nie jestem pewny czy mają sens w sumie powiększając kanały dolotowe dobrze by było zwiększyć przepływ mieszanki przez zawór. Havassy ma takie koło regulowane, kolektor ssący i wydechowy musi być odpowiednio dobrany długość i szerokość Havassy też ma gotowe. W sumie to tylko jego znalazłem który jest tak wyposażony w części do łady. |
![]() SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2020-12-30 18:51:10 Połowa prac zupełnie nie potrzebna. Są o wiele tańsze i sensowne sposoby. Same zawory większe nic nie dadzą i w zasadzie tobie do niczego nie potrzebne. Lepiej zrobić porting głowicy, o wiele lepszy rezultat. Gaźniki delorto, po co? Wałek 272, po co. Ogólnie plany masz wielkie, ale nie tędy droga. |
alinixhi lada 2107 częstochowa | 2020-12-30 20:25:50 słuchaj co prawi Szokolada... ma swoje przemyślenia ale chce ci pomóc a nie zniechęcać do czegokolwiek... tak z ciekawości sam porting głowicy w mojej skodzie favorit dał przyrost mocy z 54 kucy na 72 zmierzone na hamowni ... a koszt samej obróbki głowicy to ok 800 zł ...ja bym zaczął od takiego początku usprawniania pojazdu... zmieniam wałek na sportowy od świątka... gażnik webera od poloneza inny dolot i skodzinka 1.3 powinna mieć 85-90 kucy a koszt całkowity modyfikacji to plus minus 3 tysie jeśli chodzi o frytke....ale 90 koników to nie 54...wszyscy na forum skodoskim twierdzą że to bez sensu ale w życiu trzeba coś robić...nie wiem jakie koszty przeróbki w ładzie ale pewnie podobne...no może większe ale to na szybko wyliczy ci Glod albo Szoko ![]() ![]() ![]() |
Zbidziu szczecin | 2020-12-30 23:27:03
A mógł byś uzasadnić ponieważ taka wypowiedz nic nie wnosi. I podchodząc do tego co napisałeś to cokolwiek robić przy ładzie jest nie potrzebne. A już ci odpowiadam dlaczego chce dwa gaźniki bardzo podoba mi się praca silnika na dwóch gaźnikach oraz ich wygląd pod maską po szkiełkowaniu i cynkowaniu śrub. Fajnie by było jak byś opisał drogę jaką warto podążać lub ją wskazał. |
Zbidziu szczecin | 2020-12-30 23:35:21
Właśnie o to chodzi o dłubanie przy tych autach i robienie rzeczy dla większości ludzi bez sensu. Mam pomysł na swoje auto i dążę do niego i potrzebuje porady. Nie ma co patrzeć na takich ludzi którzy mówią po co, że to bez sensu itd. nie uzasadniając swojej wypowiedzi. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
glod ŁADZIARZ 2104/05 Katowice | 2020-12-31 08:21:51
Widok, widokiem, udoskonalenie udoskonaleniem. Sam opisałeś plan w punktach co zamierzasz dokonać, modyfikując silnik. Ile ludzi tyle pomysłów, prześledź wątki forumowiczów, trochę przewinęło się usprawnień silników; w dziale technicznym również obszerna wiedza z zakresu wyciągania ukrytej mocy. Idealna droga to taka, którą sam wybierzesz. Kolega Szokolada napisał Ci, że o wiele lepiej zrobić porting głowicy, bo tutaj tkwi potencjał samochodu. Wypowiedź trafna, i uzasadniona. Sś firmy, które robią portingi i nikt za darmo nie sprzeda swojego panaceum na zrobienie pocisku. [ wiadomość edytowana przez: glod dnia 2020-12-31 08:26:32 ] |
![]() OLO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2021-01-07 10:58:17 A czy nie można założyć silnika 1.7 z Nivy i postawić do na zwykłym gaźniku? ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() morphio ŁADZIARZ ![]() VAZ 2107 148kM Opole | 2021-01-15 18:37:08
czytamy ze zrozumieniem OLO ![]() ![]() ![]() a tak naprawdę Zbidziu to matematyka się kłania i to fest ![]() ε= Vs+Vu+Vk+Vt/Vk=0,3919+0,008+0,032+0,011/0,032=0,4429/0,032=13,84 taki stopień sprężania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ja mam 11,5 i więcej bym się nie odważył na oryginalnych częściach ![]() [ wiadomość edytowana przez: morphio dnia 2021-01-15 18:42:26 ] [ wiadomość edytowana przez: morphio dnia 2021-01-15 18:43:43 ] |
![]() OLO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2021-01-21 10:42:18 Czytałem. Ale założenia mają to do siebie że można je zmienić w poszukiwaniu prostszego rozwiązania. I nie muszą być rewolucyjne (w sensie że cały czas wyglada jak oryginał)
Przypomina mi się historia mojego kolegi który uparł się, że zbuduje do Poldka silnik na nowym bloku 1500, ze sportowym walkiem, wylizaną głowicą, układem korbowym i innymi bajerami. Mówiłem mu aby wziął jako bazę 1600, zrobił remont, to już na starcie ma 5 KM i kilka niuta więcej bez żadnych modów. Bo zmiany które wprowadzi niekoniecznie dadzą mu seryjne osiagi 1.6. Po problemach ze strojeniem (bo i wtrysk się w międzyczasie pojawił) nie był już takim entuzjastą swojej koncepcji. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2021-01-21 13:49:45 No normalnie czytasz myśli w mojej głowie. Ale Zbidziu nie potrzebuje takich rad. Po co słuchać kogoś, kto zjadł zęby na tym, przecież on lepiej wymyślił. |